סרטון טיקטוק שפרסם לפני כמה שבועות חיים אתגר הציף מחדש את נושא השטרות המזויפים שמופצים ברחבי המדינה. המגיש סיפר בסרטון שנדהם לגלות שמהכספומט שממנו משך כסף - הוציא שטרות מזויפים. גולשים רבים שיתפו שגם להם זה קרה והם נאלצו לבקש מהבנק להחליף להם את השטרות. שאלות רבות עלו בעקבות כך, ביניהן כיצד זה בכלל אפשרי ששטרות מזויפים יעברו את מנגנוני הבטיחות של הבנקים? היה גם מי שאפילו סבר שמדובר בניסיון מכוון לגרום לנו לעבור לצריכה דיגיטלית.
ואולם, התופעה הזו רחבה יותר ונדמה שהיא מתפשטת גם ברשתות החברתיות בלי שאף אחד יעצור אותה. בעקבות "יוקר המחייה" - מנסים זייפנים למכור שטרות מזויפים ברשת החברתית ולעודד אנשים לעבור על החוק. אם עד כה הם הצליחו ללא הפרעה למכור את השטרות המזויפים באפליקציית הטלגרם תחת משתמשים חסויים, כעת ניתן להבחין גם בפייסבוק בפרסומות ממומנות ובשיווק אגרסיבי שלא נחסם על ידי הרשת. בעקבות פניית N12 לפייסבוק העמודים והתכנים הוסרו.
"אנו מוכרים שטרות דולרים מזויפים עקב יוקר המחייה, פנו אלינו לפרטים, ביקורות, הזמנה או סתם לקשקש", נכתב במודעה שפורסמה לפני שבועיים בפייסבוק. אותה פרסומת מובילה לקישור לערוץ טלגרם שבו הם מוכרים את השטרות שהם מייצרים.
בערוץ הם ממליצים היכן כדאי להשתמש באותם שטרות מזויפים - כמו בסופרים, ואיפה כדי להימנע - כמו בבנקים. נדמה כי הזייפנים עלו שלב והם מצהירים שלא ניתן לגלות את הזיוף של השטרות בכלים ישנים, כמו העט שעד כה היה מצליח לסייע לגלות את הזיוף. מי שעוד גילה את השוק הפוטנציאלי ואת הבעיה שהיא מייצרת - הם סוחרי מכשירים שמזהים שטרות מזויפים ומציפים גם הם את הרשת בפרסומות למכשירים הללו שלכאורה מציעים פתרון לזיופים.
רק בשבוע שעבר, עצרה המשטרה תושב כפר כנא כבן 56 באחד המעברים בדרכו חזרה לחברון בחשד להעברת כסף מזויף. ברכבו נתפסו אלפי מטבעות של 10 שקלים בשווי מצטבר של 28,500 ש"ח, החשודים כמזויפים ולפי החשד יועדו להפצה בשטחי ישראל.
"לא נעשה מספיק"
כבר בשנה שעברה איגוד האינטרנט הישראלי פנה לפייסבוק בדרישה לאכוף בצורה מובהקת יותר בנוגע לתכנים העוסקים בנושאי סמים או שימוש בפלטפורמה לקידום פעילות בלתי חוקית - כגון הפצת שטרות מזויפים או שידול לזנות. ולמרות זאת, באיגוד מסבירים כי גם בחיפוש ידני פשוט ניתן לזהות בפלטפורמה תכנים רבים העוסקים בנושאים אלו. גם אם מדווחים על אותן המודעות, הדבר נדחה על ידי פייסבוק בטענה כי הם אינם מפרים את כללי הקהילה.
@haimetgar01 #חייםאתגר #חייםאתגרמזהיר #כסף #TikTokPromote ♬ צליל מקורי - haimetgar
"לצערנו ברשתות החברתיות בישראל פועלים גורמים עבריינים שונים המנסים לנצל לרעה את משאבי הרשת והפלטפורמות הדיגיטליות כדי לקדם את עסקיהם הלא חוקיים ולהגיע לקהל רלוונטי", אומרים באיגוד האינטרנט בנוגע לתופעה, "התמודדות עם שימוש עברייני בפלטפורמות כמו רשתות חברתיות ואפליקציות מסרים אמור להיות באחריות הפלטפורמות עצמן ובאחריות רשויות האכיפה השונות, שאמורות לתת מענה לכל סוג של פעילות עבריינית בישראל, אך לצערנו לא נעשה מספיק וניתן עדיין להבחין בתופעות שונות כמו מכירת שטרות מזויפים או חומרים אסורים".
באיגוד האינטרנט מוסיפים כי "ככלל אנו ממליצים למשתמשי הרשת לנקוט משנה זהירות ולבדוק היטב את השירותים והמוצרים שמציעים להם במודעות שונות ברשתות החברתיות וכמובן להקפיד על הוראות החוק כשהם עוסקים בצרכנות ברשת - בדיוק כפי שהיו עושים גם כצרכנים בעולם הממשי".
מפייסבוק נמסר בתגובה: "העמודים והתכנים המדוברים הוסרו מהפלטפורמה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "רשת האינטרנט טומנת בחובה סכנות ומעשי מרמה מסוגים שונים ולכן, על הציבור לגלות חשדנות ולנקוט באמצעי זהירות על מנת לא ליפול לאותם מעשי מרמה והונאה ובעיקר לא לתת פרטים מזהים לכל דורש. ככל שיעלה חשד בדבר קיומה של עבירה פלילית, משטרת ישראל תחקור ביסודיות ובמקצועיות על מנת לשים ידה על מבצעי העבירות".