מתי בפעם האחרונה אכלתם במקדולנד'ס? יוקר המחיה כאן מקשה את החיים של כולנו, ולכן הגולשים לא ממש הופתעו כשישראל דורגה בידי אתר World of Statistics במקום השני במחיר לארוחה במקדונלד'ס - 49 שקלים לארוחה. אלא שבבדיקת mako מתברר כי האתר לא ממש השווה תפוחים לתפוחים.
ההשוואה נערכה בין ארוחות "ביג מק" (המבורגר במשקל 205 גר') ברחבי העולם, אך הנתון בישראל מתייחס לארוחת "מק רויאל" (המבורגר במשקל 317 גר'), שהיא ארוחה גדולה ויקרה יותר. ארוחת "מק רויאל" עולה 49 שקלים (13.45 דולרים) וארוחת ה"ביג מק" הקטנה ממנה עולה 39 שקלים (10.7 דולרים)
בציוץ שפורסם בידי World of Statistics בטוויטר עולה כי במקום הראשון בארוחות ה"ביג מק" ממוקמת שווייץ במחיר ממוצע למנת McMeal של 17.09 דולרים, ואחריה ישראל במחיר של 14.93 דולרים. במקום השלישי נמצאת דנמרק עם מחיר של 13.18 דולרים, אחריה נורווגיה עם 12.13 דולרים, לוקסמבורג עם 11.91 דולרים וצרפת עם 11.04 דולרים. אך, כאמור, אם מתייחסים למחיר הנכון של ארוחת "מק רויאל" בארץ, עולה כי ישראל ממוקמת במקום ה-6 (נכון לשער הדולר היום) עם מחיר של 10.7 דולר - מעל ארה"ב אך מתחת לצרפת.
ארה״ב עם מחיר של 10 דולרים, גרמניה עם 9.93 דולרים ואנגליה עם 7.86 דולרים. ביפן תוכלו לרכוש ארוחה בעלות של 5.02 דולרים, בפולין בעלות 6.96 דולרים, בקרואטיה במחיר 7.29 דולרים ויוון עם 7.73 דולרים. ואיפה המחירים הכי טובים? במקום האחרון נמצאת אוזבקיסטן עם 3 דולרים, הפיליפינים עם 3.27 דולרים, פקיסטן עם 3.28 דולרים ואינדונזיה עם 3.31 דולרים.
מדד הביג מק
״יש כלי השוואתי די ידוע שנקרא: 'מדד הביג מק'", מסביר שחר קרן, מומחה לייעוץ עסקי והקמת עסקי מזון. "הכלי הזה נועד למעשה לבחון את אותו מוצר בין מדינות בעולם שמוכרות אותו. לצורך העניין, ההבדלים ההמבורגר הצ׳יפס והשתייה בין המדינות מגולמים בצורה בהירה במחיר דולרי לצרכן".
McMeal at McDonalds:
— World of Statistics (@stats_feed) July 13, 2023
Switzerland : $17.09
Israel : $14.93
Denmark : $13.18
Norway : $12.13
Luxembourg : $11.92
France : $11.04
Uruguay : $10.58
Belgium : $10.10
Australia : $10.08
USA : $10.00
Venezuela : $10.00
Finland : $9.93
Germany : $9.93
Canada…
למה ישראל נחשבת יקרה?
"כפי שאתם מרגישים גם בעצמכם כנראה בחיי היום יום, לא מדובר בממצא מפתיע מדי", אמר קרן, "במיוחד אם תשאלו את כל מי שמכיר את השוק הריכוזי בישראל השופע מונופולים, יבואנים בלעדיים ורגולציה ממשלתית שמונעת תחרות אמיתית בישראל בכלל ובשוק המזון בפרט".
"בעלי העסקים, במקרה הזה בעלי מסעדות ובתי קפה, נאלצים לשלב בין הפתרונות העומדים לרשותם כמו להעלות את המחיר של המנה, להקטין את גודל המנות או לשנות את חומרי הגלם היקרים בתחליפים זולים יותר, על מנת להמשיך להרוויח. אחרת הם ייאלצו לסגור את הדלתות של העסק שלהם ולשלוח עובדים הביתה".
ואז המסעדות אשמות.
"הכל כמובן מגולגל בסוף לצרכן, שנאלץ לספוג את עליות המחירים. בסופו של יום, כל העלויות העודפות הללו מגולמות במחיר, שמצידו מתלונן כי במחיר של כמעט 70 שקלים הוא מקבל סלט", אומר קרן. "התלונות כמובן מצדקות כי הרי המשכורת לא עלתה, ובעקבות עליית הריבית בחודשים האחרונים, מחירי ההלוואות ובראשן החזרי המשכנתאות עלו ב-1,000–2,000 שקלים לחודש, כך שבידי הציבור נותר פחות כסף פנוי לבילוי ופנאי".
"שילוב הגורמים הזה פוגע קשות במחזורים של מקומות הבילוי, וישנה ירידה של עשרות אחוזים בפדיון החודשי במסעדות שונות בישראל. אז מה הפלא שהקהל שבכל זאת מגיע, זועם ומפנה את הזעם אל המסעדה? אבל צריך להבין שהמסעדה הכתובת הלא נכונה. במקום זה צריך להתעצבן על הרגולטור אשר יכול בכמה צעדים להוזיל משמעותית את ההוצאה במסעדה״.
יש קשר בין המחירים הגבוהים לדרישות הכשרות?
״מחייבים לייבא לארץ רק בשר כשר ואסור לייבא בקר, כבשים שלא עברו הכשרה או בשר חזיר למשל. זה מעלה את המחיר, כי נניח שיש יבואן שרוצה לייבא בקר עבור השוק הלא כשר, הוא מחויב להביא את הבקר הכשר וזה עולה לו יותר כסף. הוא מגלגל את העלות על הלקוח״, מסביר קרן.
מה אפשר לעשות לדעתך כדי להוזיל מחירים?
"ביטול מונופולים של יצרני מזון, ספקי מזון ובעיקר יבואנים בלעדיים, אשר בעזרת רגולציה ממשלתית חוסמים תחרות אמיתית. לדוגמה חברות שמחזיקות בכל שרשרת האספקה, יצור ושיווק", קובע קרן.
"בנוסף, יש את העניין של יבואני בשר שמחויבים להביא לארץ רק בשר כשר. ביטול התקנה שחוסמת יבוא בשר מרחבי העולם תביא להפחתה במחירים לקהל שמעוניין בכך, וחומרי גלם נוספים בענף המזון שלא מתאפשר לייבא בגלל יבואן בלעדי שחוסם תחרות.
"פעולות נוספות שהממשלה יכולה לנקוט הן תשלום מע״מ מופחת לבתי עסק עבור מוצרי מזון, כמו שנהוג בכמה מדינות באירופה, וחלוקת היתרים של עבודה מועדפת בענף המסעדות. זה די מוזר שמלון באילת מקבל היתרים לעבודה מועדפת למלצרים והעובדים שלו והמסעדה ממול לא מקבלת כלום. נדרש לבטל את חובת הפנסיה לעובדים זרים ועוד״.
עד ששינוי יקרה פה, אם בכלל, כל עוד יוקר המחיה כאן כדי להישאר כנראה שכולנו נמשיך להתמודד עם כך גם במזון המהיר. ״מחירים גבוהים במסעדה לעומת שאר העולם אינה גזרת גורל שלא ניתן לשנות. בידי הממשלה יש כוח לשנות את המציאות ואפשר לענף המסעדות בישראל להיות אבן שואבת לתעסוקה של מאות אלפי אנשים, גאווה לאומית שמושכת תיירי אוכל מכל העולם ומקום בילוי והנאה לכולם״, הוא מסכם.