מכירים את זה שהתמכרתם למוצר כלשהו ואתם מתקשים לצמצם את הצריכה שלו, למרות שאתם כבר לא יכולים להתכחש לעובדה שהוא אולי טוב לכם, אבל הרבה פחות לשאר העולם? העידן הטכנולוגי הכניס לחיינו לא מעט מוצרים שמקלים על שגרת הניקיון בבית שלנו אבל מתבררים כמזיקים לסביבה, למשל מגבונים לניקוי הבית ונייר סופג, והנה מצטרף "אויב" חדש לרשימה, גם הוא מוצר שהפך להיות בסיסי בבית – ספוג הפלא.

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> חיי מדף: 37 דוגמאות לספריות ביתיות מעוררות השראה

>> 60 מ"ר של אור ותקווה: הפכה את הקראווילה לבית זמני

 

אז כן, הוא פלאי כמו השם שלו ויש לו הרבה שימושים יעילים בבית, חלקם מפתיעים, ולכן כל כך פופולריים, וזו בדיוק הבעיה. באתר Environmental Science & Technology התפרסם מחקר שנערך באוניברסיטת נאנג'ינג בסין והזהיר מפני שחרור של מיקרו-פלסטיק בעת שימוש בספוגים אלה. מלמין מוקצף, החומר שממנו עשוי ספוג הפלא, נוצר מחתיכות פלסטיק זעירות והפעולה שלו היא למעשה שחיקה של חומרים אחרים (בדומה לנייר זכוכית שמלטש את השכבה העליונה של המשטח). על פי המחקר, בכל פעם שאנו משפשפים עם הספוג הפלאי, הוא מתפרק לחלקיקים זעירים שהם עדינים מכדי להיות מסוננים על ידי מערכות סינון וטיהור השפכים השונות וכך הם משתחררים לנהרות, הימים והאוקיינוסים שלנו.

חלקיקי מיקרו פלסטיק בים, מיקרו-פלסטיק (צילום: chayanuphol, SHUTTERSTOCK)
מקורות המים שלנו מתמלאים בחלקיקים הקטנים האלה | צילום: chayanuphol, SHUTTERSTOCK

הבעיה הזו מוכרת גם בתחום הכביסה. חשבון הטיקטוק של מותג האופנה Deep Blue שיתף סרטון שמסביר את הבחירה של המותג להשתמש בסיבים טבעיים בלבד, ולא בבדים סינתטיים כמו פוליאסטר, ניילון, אקריליק, משי מלאכותי (רייון), לייקרה (ספנדקס), המכילים חלקיקי מיקרו-פלסטיק ומתכלים קצת בכל שטיפה של הבגדים.

@planetdeepblue Everyone should know this #greenscreen #microplastics #plasticpollution #fastfashion #laundry #pollution #sustainablefashion #sustainability ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

על פי המידע בסרטון, מדי שנה מוצאים 878 טון של מיקרו-פלסטיק את דרכם לאוקיאנוסים ולימים ברחבי העולם. ולמה זה כל כך נורא שהם נמצאים במקורות המים שלנו? בהגדרה, אורכם של החלקיקים נע בין 1 מיקרומטר ל-5 מילימטר והם בעלי תכונות זהות לפלסטיק: תרכובת סינתטית שעשויה ברובה מנפט טהור, גז או פחם, ולא מתכלה באופן טבעי. פני השטח של המיקרו-פלסטיק הוא כמו מגנט עבור רעלנים ופתוגנים (חומרים כימיים רעילים) ולמחוללי מחלה כמו וירוסים, חיידקים, פטריות וטפילים. בעלי חיים לעתים קרובות לא מבחינים בהם וצורכים אותם כמזון, שמגיע בהמשך לצלחת שלנו כחלק משרשרת המזון. ההשלכות על גופם של בעלי חיים הן קטלניות; פגיעות באיברים הפנימיים, דלקתיות כרונית, חוסר איזון הורמונלי ואפילו מוות. בנוסף, זיהום מיקרו-פלסטיק משבש לצמיתות מערכות אקולוגיות ומהווה סכנה ממשית למינים ימיים כמו דגים, יונקים ואפילו צמחים.

להק דגים בים עם חלקיקי מיקרו-פלסטיק, מיקרופלסטיק (צילום: Dotted Yeti, SHUTTERSTOCK)
זיהום מיקרו-פלסטיק הוא סכנה ממשית למינים ימיים | צילום: Dotted Yeti, SHUTTERSTOCK

עדיין לא השתכנעתם? על פי דו"ח תוכנית הסביבה של האו"ם (UNEP) "מזיהום לפתרון" שפורסם בשנת 2021, לכימיקלים שנמצאים בחלקיקי המיקרו-פלסטיק יכולות להיות השלכות בריאותיות חמורות, במיוחד על נשים. חשיפה לחומרים רעילים אלו קשורה להפרעות הורמונליות ויכולה להשפיע גם על התפתחות העובר במהלך היריון. לפי המחקר הסיני, הבעיה הזו קיימת בכל מותגי ספוגי הקסם, למרות שחלקם מתפקדים מעט טוב יותר מאחרים. אולי הגיע הזמן לשחרר אותם, כי אם שינויי האקלים בשנים האחרונות לימדו אותנו משהו זה שהדחקה לא פותרת בעיות, והעתיד שקודם נראה לנו ממש רחוק – כבר כאן.