אחרי הסערה: משרד הבריאות מפרסם הערב (שני) את ממצאי ביקורת הפתע שערך בשבוע שעבר במפעל "סנפרוסט" בעקבות תיעודי חלקי החיות שנמצאו במוצרים. בין היתר מצאו במשרד כי "תוכנית בטיחות המזון והבקרה העצמית של המפעל טעונה בחינה מחודשת ושיפורים, החל משלבי המיון והימנעות מהימצאות של גופים זרים במוצרים".

עוד מצאו במשרד הבריאות כי "שלבי המיון למניעת נוכחות גופים זרים במוצרים טעונים תגבור של עובדי בקרה ממיינים בכל השלבים, החל משלב האיסוף של התוצרת בשדה ולכל אורך שלבי הייצור". עוד עלה כי על אף שבנוהל התלונות של המפעל נכתב כי כל מוצר מהחי נאסף מהמדפים בעקבות תלונה, "בפועל לא מתבצע איסוף של כל ממצא, אלא רק ממצאים שהוגדרו במפעל". במשרד הפצירו ב"סנפרוסט" לחדד את אותו נוהל תלונות. 

"על המפעל להמשיך לפעול בכל הרמות ובכל המישורים, החל משלב הגידול בשדה ועד שלב תעדוף רכישת ממיינת אופטית נוספת למפעל האריזה, וזאת על מנת להמשיך ולפעול לצמצום והפחתה של המצאות גופים זרים במוצרים, ובכלל", נכתב בהודעת המשרד. "בנוסף לפעולות מתקנות ותגבור מערך המיון שבוצעו ברמה המיידית, המפעל עדיין נדרש להמשיך בתחקור האירועים וגורם השורש, לרבות ולאחר היוועצות עם גורמים ומומחים בין-לאומיים בתחום. משרד הבריאות ממשיך בטיפול ומעקב שוטף מול המפעל". 

פרופ' רוני גמזו  (צילום: החדשות 12)
פרופ' רוני גמזו. יעמוד בראש ועדה מקצועית | צילום: החדשות 12

חברת תנובה הודיעה היום כי פרופ' רוני גמזו, המשמש מנכ"ל בית החולים איכילוב, יעמוד בראש ועדת בדיקה מקצועית שתבחן את תהליכי הייצור ואבטחת האיכות במפעל סנפרוסט. "הוועדה תכלול צוות של אנשי מקצוע חיצוניים ופנימיים  לרבות מומחה אבטחת איכות בינלאומי, טכנולוגי מזון בכירים, מנהל מחלבת אלון תבור לשעבר, מנהל מפעל סנפרוסט ועוד".  

לפי ההערכות הממצאים החריגים הגיעו מחוץ למפעל, מהשדה. "זה מהחקלאים, כל מה שבא מהשדה הוא לא נקי ב-100%. כשהקומביין חותך, הוא חותך על הדרך עם עוד כמה דברים. זה יכול להיות צפרדעים, עכברים ונחשים", מספרת עובדת במפעל.

חלקי נחש בתוך שעועית סנפרוסט
חלק של נחש שנמצא בשעועית

כזכור, במשך 5 ימים סירבה החברה לבצע ריקול למוצריה למרות שחלק של נחש נמצא באחת מהאריזות. לטענת משרד הבריאות החברה ביצעה את הריקול רק לאחר אזהרת זימון לשימוע. לפני כשבועיים ביצעה החברה ריקול נוסף לאחר שחלקי עכבר נמצאו במוצר אחר.

מסנפרוסט נמסר בתגובה על דוח הביקורת של משרד הבריאות: "אנו מברכים על כל ביקורת שתאפשר לנו להמשיך ולהשתפר. אנו לוקחים ברצינות את ממצאי הביקורת, וכבר התחלנו לפעול על פי הנחיות משרד הבריאות לשיפור התהליכים במפעל".