יש מי שאוהבים את החופים שלהם מוסדרים עם חניה, סוכת מציל, מיטות שיזוף, שמשיות וכל הפסיליטיז, ויש מי שאוהבים אותם טבעיים, פראיים, מבודדים, סודיים ולא מוסדרים. אני אישית שייכת לקבוצה השנייה, בעיקר בשל היותם מבודדים, רחוקים מנחלת הכלל.

> הנקודות הנסתרות בחופי ישראל

> רשימת החופים הכי טובים בארץ

לאיש הסוד שלי קוראים אסיף איזק - ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, שהחליט לחשוף את הסוד של המקומיים. "הים שייך לכולם והגישה לחופים היא חופשית וחינמית", הוא אמר, ומתוך המדיניות הזו הזמין אותי לסיור בין החופים הסודיים של הכרמל. על הדרך חשף עוד סוד-שניים-שלושה, וזו ההזדמנות לחשוף אותם גם בפניכם, אבל זה לגמרי בינינו.

חופי הכרמל (צילום: עופר תליו)
רצועת החוף של חוף הכרמל | צילום: עופר תליו

אסיף איזק, ראש מועצה אזורית חוף הכרמל  (צילום: אריאלה אפללו)
אסיף איזק, ראש מועצה אזורית חוף הכרמל | צילום: אריאלה אפללו

 

תו תקן בינלאומי: החוף שזכה בדגל כחול

"בחופים של חוף הכרמל יש הכל", אומר אסיף, שנולד וגדל בקיבוץ החותרים, הנושק לים. הוא גולש גלים מגיל 12, סקיפר מוסמך ומי שמכיר את החופים כאת כף ידו. "יש שמורות טבע וצבי ים, מפרצים, מערות, בריכות טבעיות מול בריכות דגים, עתיקות ושרידי מבצרים ונמלים היסטוריים, אתרי נופש ואירוח, פודטראקים, מועדוני גלישה, חופים פראיים, חופים מוסדרים וגם דגל כחול".

אני מכירה דגל לבן, אדום, שחור וסגול של המדוזות, אבל לא כחול
"כשנבחרתי לתפקיד ראש המועצה היה לי חלום, שחופי הכרמל יזכו לתו האיכות הבינלאומי –  'דגל כחול', שיתנוסס לצד החופים האיכותיים והטובים בעולם. הדגל מוענק לחופים בעולם במסגרת תכנית סביבתית-חברתית של הארגון הבינלאומי FEE (הפדרציה לחינוך סביבתי) – התכנית הגדולה בעולם למיתוג ירוק. משמעות התואר היא עמידה במדדים בינלאומיים מחמירים, ובמסגרת העמידה בהם חוף נווה ים נבחר לקבל את תו הדגל הכחול".

חוף נווה ים דרום  (צילום: אריאלה אפללו)
עמד בקריטריונים המחמירים של "הדגל הכחול". חוף נווה ים | צילום: אריאלה אפללו

הדגל מוענק לחופים מוכרזים שעומדים בסטנדרטים הכי גבוהים שיש בהם תשתיות, מתקנים, הנגשה, טיפול סביבתי, שמירה על איכות מים, פעילות חינוך והסברה וחיבור החוף לקהילה. ויש האומרים שהדגלים האלה הם המקבילים של כוכבי מישלן המוענקים למסעדות, ומיתוגם הוא לא פחות חשוב ומכובד. בטרם הזכייה הם ערכו דגימות קבועות של איכות המים ורמת הניקיון בחוף, בנו תוכנית לקידום חינוך ומחקר ימי לצד הפעלת קהילות למען הים, הגדירו אזור ייעודי לפעילות ספורט ימי, הכריזו על שיקום אתרים ארכיאולוגיים בחוף, בהם של הגבעה והמעגנה ההיסטוריות (מאחורי מגלשות המים). הוסיפו שבילים והנגשה לבעלי מוגבלות, הכשירו חנייה ידידותית לסביבה והקימו מתקני חוף חדשים (ברזיות, מקלחות חוץ, מתקנים לאופניים ודוכן עם משחקי ים לקחת ולהחזיר). התוצאה – דגל כחול שמתנוסס לתפארת בכניסה לחוף.

"יש לנו 42 ק"מ של רצועת חוף הכי ארוכה ויפה בארץ, המשתרעת מארובות חדרה בדרום ועד כפר גלים בצפון", אומר אסיף. "הרצועה כוללת חמישה חופים מוכרזים ומוסדרים – חוף הקשתות בקיסריה, חוף דור, חוף נחשולים, חוף הבונים וחוף נווה ים, ו-12 חופים לא מוכרזים. בעונת הרחצה מגיעים לחופים האלה 2-3 מיליון מבקרים, שיוצרים 40-60 טון זבל בשבוע שאנחנו אחראים על פינויו".

חוף הבונים דרום  (צילום: אריאלה אפללו)
"יש לנו 42 ק"מ של רצועת חוף". חוף הבונים דרום | צילום: אריאלה אפללו

בנוסף, לאורך רצועת החוף ממוקמות שש שמורות טבע חופיות, יפות ומרתקות, בהן שמורת תל דור-הבונים, שמורת נחל גלים – בין עתלית לכפר גלים. בנוסף, שמורת דיפלה ליד נחל תנינים, השמורה התת-ימית בנמל קיסריה ושמורת ג'אסר א-זרקא – שעוברת תהליך פיתוח בשיתוף הרט"ג ואונסק"ו, מתוך כוונה לשמור על הבריכות המליחות.

מה התוכניות שלכם לחופים בשנה-שנתיים הקרובות?
"הרחבת חוף נווה ים בכיוון דרום, שיהפוך בקרוב לחוף מוכרז, וכן פיתוח חוף המבצר בעתלית, שהוא לא מוכרז. פרויקט הדגל שלנו הוא פוטו-וולטאי המייצר אנרגיה מתחדשת, במסגרתו הותקנו פאנלים סולריים על מאגרי המים ובריכות הדגים בסמוך לחופי הים, שהם נכון להיום היחידים שהותקנו מעל מים. הפרויקט האדיר נעשה בשיתוף הגופים הירוקים והוא מאפשר לנו להפוך לרשות הראשונה בארץ המאוזנת אנרגטית, שתספק את כל צריכת החשמל הביתית".


ואם בסודות עסקינן, אז מאגר הבונים, המשתרע על 400 דונם ומכיל 3 מיליון קוב מים מושבים לחקלאות, הוא הפוטו-וולטאי הגדול והמרתק מסוגו בארץ שיהפוך בקרוב למרכז מבקרים ייחודי הנושק לים. פרויקטים נוספים הם הקמת שוק איכרים ומרכז מבקרים חקלאי במתחם "בננות החוף", מול חוות אהרונסון, ופיתוח חוף עתלית והפיכתו למוכרז. בנוסף, לאחרונה החלו לסמן את חופי הכרמל כחלק מ"שביל הים", המקביל לשביל ישראל, שהוא שביל לאומי רציף להולכי רגל באורך 240 ק"מ מראש הנקרה עד אשקלון. 

ומה לגבי מלונות, גאסטהאוס ואתרי קמפינג לאורך רצועת החוף?
"נכון להיום יש לאורך רצועת החוף 170 חדרי אירוח שמתחלקים בין צימרים, בונגלוס, כפר נופש ומלון אחד עם סוויטות צמודות בריכה פרטית מול הים. המטרה היא להפוך את התיירות למנוע צמיחה, להגדיל את מספר החדרים ולהכפיל בחמש השנים הבאות את מספר התיירים המגיעים לאזור".  

מאגר הבונים (צילום: אריאלה אפללו)
פאנלים סולריים במאגר הבונים | צילום: אריאלה אפללו

סוד נוסף שעל הפרק הוא העסקה המלונאית הגדולה ביותר בחוף הכרמל בעשור האחרון, שעומדת בפני חתימה בזמן הקרוב ולכן פרטיה עדיין חסויים. בגדול, מדובר במושב דור שבו אמורים להיבנות 400 יחידות מלונאיות שאושרו על ידי רמ"י (מנהל מקרקעי ישראל). בנוסף, על שטח הבונגלוס המיתולוגיים בחוף דור, שיהרסו בסוף עונת הרחצה הנוכחית יוקם מלון יוקרה של רשת מלונות סטאי, בו צפויות להיות 74 סוויטות צמודות בריכה. במלון חוף נחשולים שופצו 12 וילות בסגנון יווני ובקרוב אמורים להרחיב את המלון; במתחם הגולף בקיסריה יבנה מלון בוטיק עם כ-150 חדרים; בעין הוד יוקם מלון בוטיק בהשראת פרובנס, שיכלול 50 חדרים ברמה גבוה; בנווה ים מקדמים הקמת שני מלונות על החוף; בחוף דור-הבונים יוקם בעונה הבאה מתחם מוסדר לקמפינג עם תשתיות, מקלחות, שירותים, הסעדה ואוהלים שמביאים מהבית; גם בסמוך לפארק הדיג במעיין צבי יוקם בשנה הבאה מתחם גלמפינג, וכך גם בצפון חוף מעגן מיכאל, שם מתוכנן מתחם קמפינג ופודטראק עונתי, וכן אתר צפרות בינלאומי בסמוך לבריכות הדגים.

גם החוף והנמל הציורי של כפר הדייגים האותנטי בג'אסר א-זרקא – שגם הוא סוד של יודעי דבר וההולכים על שביל ישראל, עולה על המפה, שם נבנית תוכנית אסטרטגית לתיירות שעומדת בפני הבאה להחלטת ממשלה. אשתקד סיימו לבנות את המקטע הראשון של טיילת החוף ועל פי התוכנית של רמ"י על רצועת החוף יוקם כפר נופש עם 115 יחידות אירוח מלונאיות, 40 יחידות אירוח עממיות וארבעה מלוניות מעל קומת מסחר. בנוסף יוקם מתחם מסחר תיירותי שישלב בין דוכנים למבני קבע לאורך הטיילת.

ג'אסר א-זרקא (צילום: אסף פינצ'וק)
החוף בג'סאר א-זרקא | צילום: אסף פינצ'וק

 

החופים הסודיים, המבודדים

חוף מעגן מיכאל

מה יותר מלב וחג האהבה על רקע הים והשקיעה הרומנטית? חוף מעגן מיכאל! מעבר למקומיים שכבר מכירים אותו, החוף פופולרי גם בקרב אינסטגרמרים, חובבי סלפי מנקר עיניים, ועכשיו גם אתם יודעים. הסוד של מעגן הוא הלב הגדול שנחצב בסלע, הוצב בין שמים למים והפך לפסל סביבתי ולאייקון מרגש שנישא לגובה 4.5 מטרים. את "לב הים" יצר האמן משה זורע, חבר הקיבוץ, שפיסל אותו מסלעים שמצא באזור והציב לתפארת בכניסה לחוף. את הפסל הענק אפשר לראות מהחניה, המרוחקת כ-50 מטר, ותוך הליכה בשביל בריכות הדגים כששחפים, אנפות וחסידות מרחפות מעל ומוסיפות לתפאורה.

מעבר ללב, מדובר בחוף מבודד, צר, ארוך ולא מוסדר, שהוא שמורת טבע חופית הממוקמת בין שפך נחל תנינים בדרום לשפך נחל דליה בצפון. עד לפני כשלוש שנים הגישה לחוף דרך הקיבוץ הייתה סגורה בפני מי שאינו חבר המשק, או מקורב לו, אבל לאחר המאבק על הכניסה לנחל האסי, בשטח קיבוץ ניר דוד, וכן לחופים סגורים מסביב לכנרת ולאורך הים התיכון, גם השער של מעגן מיכאל נפתח לכולם ומאפשר גישה רגלית לחוף מאזור החניה. ממזרח החוף תחום בבריכות דגים ובצמחייה נדירה ומגוונת, מצפון לפסל החוף חולי לבן ורך, מדרום לו הוא פראי ומרשים ביותר הודות לרצועת עצי דקל שצומחים ממש על שפת המים ומשמשים כנקודות צל. בין העצים הוצבו מספר שולחנות פיקניק ותלו נדנדת חבלים להתענג עליהם תוך צפייה על שני איים הצצים מתוף המים – האחד אי היונים ולשני טרם מצאו שם הולם. אם תגיעו באמצ"ש סביר שתהיו לבד ובסופ"ש התנועה יותר ערה. באין צל ומים יצטיידו בהתאם ותמצאו לכם זולה מבודדת להתענג עליה.

חוף מעגן מיכאל (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו
חוף מעגן מיכאל (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

הגעה: בכניסה לקיבוץ מעגן מיכאל פונים ימינה ונוסעים במקביל לרפת עד לכיכר. מהכיכר ממשיכים ישר עד למחסום הצהוב, מחנים והולכים רגלית.


שמורת חוף הבונים

גם לכרמל שי מערה כחולה, אומנם לא כזו גדולה, אפלולית ומפורסמת כמו של האי קאפרי האיטלקי, אבל לא פחות כחולה, פוטוגנית ונחשקת ממנה. הכחולה, וגם השוניות, הנקיקים והמפרצים, שווים הגעה גם למי שכבר מכירים את חוף הבונים. גם כאן מדובר בשמורה חופית שבחלקה היא חוף מוכרז, ובתשלום בחסות רשות הטבע והגנים. השמורה משתרעת לאורך 4 ק"מ, מנחל מהר"ל עד לנחשולים, והיא מהיפות בארץ המשלבת חוף מוכרז מול חוף פראי עם מערות, לגונות ורצף של חופים מרשימים.

מאחר ולא התכנסנו בשל המוסדר אלא בשל השכנים הסודיים שלו, תצטרכו להיכנס לחוף, לפנות ימינה או שמאלה, בהתאם לבחירה, וללכת לאורך שפת המים עד שתגיעו לנבחר. אם תבחרו ללכת צפונה תעברו את המפרצון של החוף מוסדר, תעלו על לשונית הסלע הפורצת למים (טיפ, תגיעו עם נעלים מתאימות להליכה על סלעים), שם ימתין לכם ספסל מבודד לאתנחתא מול הנוף והשקיעות. הליכה מערבה עד קצה השונית תגלה חוף קטן ומבודד להתנחל בו, בתקווה שלא תפסו אותו לפניכם. הליכה נוספת צפונה, מעבר לרכס הסלעים, תחשוף רצועת חוף חולית, רחבה וארוכה שהיא כבר הטריטוריה של חוף נווה ים. העניין בקטע החוף הוא השלד של אלישבע – ספינת דיג מחלידה שב-1970 נקלעה לים סוער, נסחפה לחוף והפכה לעוד לוקיישן מסקרן ופוטוגני, שהעניקה לו את התואר חוף הספינה.

חוף הבונים דרום  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו
חוף הבונים דרום  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

חוף הסירה  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

באם תבחרו ללכת מהחוף המוכרז דרומה תגלו על הדרך חופים מקסימים, נקיקים ומפרצים מרשימים, צוקי כורכר שגולשים לים, חוף קטן מכוסה במיליוני צדפים, קונכיות ואבנים ירוקות, ריף ייחודי, ואת המערה הכחולה, שהמקומיים קוראים לה מערת האהבה. המערה היא תוצר של נקיק ארוך שנחצב בסלע על ידי הרוח והגלים, כשהמים בוהקים בגווני כחול וטורקיז לא פחות מאלה של המלדיביים. באם הים לא סוער ואין גאות תוכלו להיכנס לנקיק ולשחות לצד דגי הסלע.

ואם אתם כבר שם, סורו לפרדייב, המרכז לצניחה חופשית הממוקם מעבר לפסי הרכבת, במתחם יש מוזיאון אווירי, מנחת מטוסים, מזנון, מדשאה ואמפי קטן לצפות על הצנחנים והמטוסים הממריאים ונוחתים על רקע הים.

חוף הבונים דרום  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

חוף הצדפים - ניסים טוויטו, (צילום:  רשות הטבע והגנים)
צילום: רשות הטבע והגנים

חוף מעיין צבי

בדרך העפר שהובילה לחוף גיליתי הפתעה, המעיין – האנגר שהפך למרחב תרבות ואמנות לתערוכות, הצגות והופעות, מרחב עבודה  שיתופי, חדרי רזידנס וזולת אירוח בחוץ. בסמוך נפתח הפסאז' לאמנות מקיימת - מקום צבעוני ומעניין, עם דוכנים וחנויות קטנות של אמנות ירוקה. שמים כאן דגש על מחזור, וכן כלים, חפצים ובגדי ווינטג', מוזיאון קרטון מפתיע ומרשים, ופודטראק עם שייקים ופיש אנד צ'יפס נהדר, לעצירה לפני או אחרי הים.

לעוד פרטים

הלאה לחוף, שבניגוד לחופים המפורצים של הכרמל הוא חוף ישר מאוד, הממוקם למרגלות זיכרון יעקב, מסתתר מאחורי פארק הדייג הנושא את אותו השם. לכשתגיעו תגלו שמדובר באחד מהחופים היפים בארץ שנחל תנינים יצר בו לגונה מרהיבה. אורך החוף כ-1.5 ק"מ ומותר להקים עליו אוהלים וללון בשטח.

מעיין צבי  (צילום: ליאור אבולעפיה)
צילום: ליאור אבולעפיה
מעיין צבי  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

מעיין צבי  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

הגעה: מהכניסה לפארק הדייג פונים שמאלה וממשיכים בנסיעה בין בריכות הדגים עד לחוף.


חוף נווה ים

נווה ים הוא מהחופים המוכרזים, המושקעים והמוסדרים ברצועה הכרמלית, ולא בכדי זכה בדגל הכחול, המתנוסס בכניסה אליו. החוף הוא יפה, רחב, גדול ומאוד עמוס בעונה, ובמיוחד בסופשבוע. ייחודו של החוף הוא גם בנוף הפתוח ויש הנשבעים שביום של ראות טובה אפשר לראות ממנו את קפריסין. אי נוסף, הממוקם במקטע הצפוני של החוף, הוא קרוב יותר ואפשר להגיע אליו בשחייה. האי, שמסתתר מאחורי גדר פארק מגלשות המים, ייצר לגונה רדודה שאפשר להשתכשך בה כמו בתוך בריכה גדולה, כשגייזרים פורצים מתוך הסלעים ומעצימים את חווית המים המשמחת. באם אתם בעניין של יותר פרטיות תצפינו עוד קצת בתוך המים, תעברו את הסלעים ותגלו שוניות ומסלעות שיצרו בריכות קטנות בשבילכם בלבד.

למרות הפיתוי, החוף המוכרז אסור ללינה, אבל אם תדרימו ממנו רגלית תגלו רצועת חוף יפה וחולית שבה אפשר ומותר לפתוח אוהל. אורך החוף כ-3 ק"מ שמגיעים עד לשמורת הבונים. מדובר בחוף נקי ורחב מאוד שהליכה לאורכו תגלה עשרות אוהלים שהסתדרו בשורה עורפית כמו לפני מסדר המפקד. חלק מהאוהלים קטנים ופשוטים וחלקם סוג של סוכות מקושטות ומצוידות במקרר, מדפים שטיחים וכורסאות כאילו פתחו שם בית על החוף. למרות שהחוף אינו מוכרז יש בו שירותים כימיים ופיקוח ער שדואג שלא תפתחו אוהל בסמוך למים, שלא תשמיעו מוזיקה בקולי קולות ולא תדליקו מנגלים שיזהמו אותו. ובעניין החניה, היא מרוחקת כך שתצטרכו להיסחב עם הפקלאות מרחק לא קטן.

נווה ים צפון  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו
נווה ים צפון  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

חוף נווה ים דרום  (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

הגעה: דרך קיבוץ נווה ים.


חוף המבצר, עתלית

כבר שנים ששמועות אופפים את המבצר הימי, המאכלס את בסיס שייטת 13, על האפשרות שיתפנה. המבצר המרשים אומנם סגור ומסוגר אבל החוף מדרום לו פתוח לכל, וגם כאן בעיקר ליודעי דבר ועניין, ובמיוחד לצעירי האזור שנראה שזה ה-חוף שלהם. רצועה החוף הלא מוכרזת משתרעת על כשישה ק"מ בין כפר גלים לעתלית, וכוללת גם את שמורות החוף היפות, והסודיות, במושב מגדים ובקיבוץ החותרים.

לחוף המבצר תוכלו להגיע עם הרכב כמעט עד לשפת המים אז תזכו לאחת מהפנורמות המרשימות של חוץ מפורץ עם מצוק כורכר נמוך, מזח ברזל שפורץ לתוך הים, גולשים במים על רקע המבצר היפה, ובהמשך בריכות מלח עם להקת פלמינגו שהפכו לדיירי קבע, כמו גם צבי ים שהפכו את המקטע הדרומי של החוף לחוות קינון. גם כאן אין מקלחות ושירותים אבל יש זולות וכוכים במצוק, וגזלן עם ארטיקים ושתייה.

חוף המבצר (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

למועצה יש כוונות להסדיר את החוף בקרוב ולהפוך אותו למוכרז שיכלול, בין השאר, מועדון גלישה ארצי ו-1000 מ"ר של מתחם הסעדה, אז כדאי שתמרו לפני שההמונים יסתערו עליו.