דוח של משרד הבריאות שפורסם בשנה שעברה קובע כי בישראל רמות גבוהות של שימוש בחומרי הדברה זרחניים אורגניים. אלא שבבדיקת מעבדה שנערכה עבור חדשות 2 התגלו ממצאים מטרידים לגבי רמות החומרים שבהם נעשה שימוש בגידולים חקלאיים, חלקם עלולים לגרום לנזקים בריאותיים של ממש.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
250 ישראלים, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה בישראל, התבקשו לענות על שאלון מפורט ואף נתנו דגימות שתן שנשלחו לבדיקה בחו"ל. "גילינו ממצא פנומנלי שכמעט כל האוכלוסייה נחשפה לזרחנים אורגניים", אמר ד"ר חגי לוין, מומחה לבריאות הציבור בבית החולים הדסה. "רמות החשיפה גבוהות הרבה יותר כמעט פי עשרה מאשר במחקרים דומים שנערכו במדינות כמו ארצות הברית וקנדה".
זרחנים אורגניים הם שם כולל לחומרי הדברה בחקלאות הישראלית. כאן מותרים לשימוש עשרות חומרי הדברה שאסורים לשימוש בחו"ל בשל השפעתם על הבריאות. כדי לבדוק מה נכנס לנו אל הסלטים, נרכשו מוצרים מחמש רשתות גדולות וטובות בישראל, שהועברו לבדיקה.
"חומרי ההדברה משבשים הפעילות ההורמונלית בגוף"
בטרם יפורטו תוצאות הבדיקות, יש לעמוד על משמעות החומרים המסתתרים בין העלים הירוקים. במעבדות בית החולים הדסה, למשל, בודקים את הקשר בין זרחנים אורגניים לבין ירידה בפריון. בעשורים האחרונים נרשמה ירידה משמעותית באיכות הזרע, כשעוד ועוד מחקרים מצביעים על המזהמים הסביבתים כעל אחד הגורמים לכך.
"הם משבשים את הפעילות ההורמונלית בגוף, המבוססת על השפעה במינונים מאוד נמוכים", אמר ד"ר חגי לוין, שהשתתף במחקר חשיפה לזרחנים אורגניים. "מה שאנחנו רואים זה שבמיוחד בתקופות קריטיות של החיים - גם כמות קטנה יכולה להשפיע לטווח ארוך".
לזרחנים אורגניים, שסקר משרד הבריאות העלה שכולנו חשופים אליהם, יש השפעות נוספות במיוחד בקרב נשים הרות. "הממצאים מראים שגם כשרמת החשיפה מאוד נמוכה - עדיין אפשר לראות השפעות גם קוגניטיביות וגם התנהגויות בקרב הילדים שנולדו לאותן נשים", ציינה ד"ר תמר ברמן, שהשתתפה גם היא במחקר.
בבדיקת משרד הבריאות שנערכה בשנה שעברה, וספק אם תוצאותיה מוכרות לציבור, נמצאו כמויות חריגות של חומרי הדברה בירקות רבים. שיאן החריגות הוא הריחן - הבזיליקום. כמעט ב-60% מהדגימות נמצאו שאריות חריגות של חומרי הדברה, קרי, החקלאי ריסס במינונים אסורים או בסמוך לקטיף - בניגוד להנחיות.
בכל חמשת הסלטים שנקנו ברשתות הכי פופולאריות בישראל נמצאו שאריות של חומרי הדברה. אמנם בערכים הנחשבים מותרים, אבל יש לזכור כי גם חשיפה נמוכה עלולה לפגוע בבריאות. התוצאה הכי מטרידה הייתה הימצאותם של שני החומרים דיכלורווס ואנדוסולפן. "המדינה החליטה לאסור על השימוש בהם בשנה הקרובה", ציינה שרית כספי מהמחלקה המדעית של עמותת "אדם, טבע ודין. "בינתיים אפשר להשתמש בהם בגידולים מאוד מסוימים, אך לא בגידולי ירקות. זה שהם נמצאים שם זה מראה על חוסר פיקוח".
לנוכח ממצאי הסקר, החליטה ועדה משותפת למשרדי הבריאות והחקלאות להוציא משימוש בשנה הבאה 11 מתוך 14 חומרי הדברה זרחניים אורגניים. "זה יקרב אותנו לסטנדרטים הנהוגים בחו"ל", אמרו בוועדה. השאלה היא אם יהיה מי שיאכוף את זה.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי "תהליכים פליליים נפתחים כנגד חקלאים שחורגים בשימוש בחומרי הדברה. משא ומתן מתקדם מתקיים עם האוצר לתגבור מערך הפקחים. מהשנה הבאה יאסר כליל שימוש בעוד כ-75 תכשירים מסחריים, שחלקם עדיין מותרים אפילו באירופה. לגבי הסקר, המקור לזרחנים אורגניים יכול להיות לא מהירקות - הם מצויים למשל גם באבקות כביסה".
תחקיר המזון - כתבות נוספות: