חמישה שבועות לאחר תחילת המלחמה, בבנק ישראל מזהים התאוששות מסוימת בהוצאות של הציבור הישראלי במרבית התחומים שנפגעו באופן ניכר - למעט הוצאות הקשורות בתיירות. לפי ניתוח שפרסמה היום (שלישי) חטיבת המחקר, חלה התאוששות גם בהוצאה הכוללת והיא נמוכה בכ-9% בהשוואה לזמנים רגילים.
• "רוצה ליהנות מכל העולמות": הבעיה בתוכנית של סמוטריץ'
• מאז המלחמה: 81% מחרימים תוצרת ממדינות שלא תומכות בישראל
• איזו עיר נפגעה כלכלית הכי קשה בעקבות המלחמה?
שלושה שבועות מפרוץ המלחמה, ההוצאה הגבוהה על מזון ירדה ושבה לרמתה הרגילה לעונה, אך בענפים אחרים היא הוסיפה להיות נמוכה, כך שההוצאה הכוללת הגיעה לשפל של כ-20% מתחת לרמתה הרגילה. בשבוע-שבועיים האחרונים מזהים בבנק ישראל התאוששות מסוימת במרבית התחומים שנפגעו באופן ניכר, מלבד הוצאות על טיסות, מלונות והשכרת רכב.
עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" ירדו בחדות הוצאות הצרכנים בכרטיסי אשראי בישראל. בשבוע הראשון למלחמה הייתה ההוצאה הכוללת בכרטיסי אשראי נמוכה בכ-11% בהשוואה לרמה החזויה על פי המגמה. ירידה זו שיקפה הוצאה גבוהה מהרגיל ברשתות המזון, וירידה בהוצאה על מוצרים ושירותים אחרים: ההוצאה ברשתות המזון זינקה לכ-130% מהרמה החזויה על פי המגמה – תוצאת החשש הראשוני של הציבור ממחסור במוצרים, וקריאת פיקוד העורף (שהובהרה בהמשך) לאגור מזון ל-72 שעות.
לעומת זאת, סגירת מערכת החינוך ומרכזי המסחר הובילו לירידה בביקוש לצריכה בסעיפים אחרים. ההוצאה על שירותי חינוך ופנאי צנחה בכ-60%. ההוצאה על מוצרי תעשייה (בגדים, ציוד ספורט וצעצועים, ריהוט פנים, מוצרי חשמל ועוד) ובמסעדות הייתה נמוכה בכמעט 40% בהשוואה לרמה החזויה. ההוצאה על דלק, תחבורה ודואר צנחה בכ-20% וההוצאה על שירותי תיירות (טיסות, מלונות והשכרת רכב) הייתה נמוכה בכ-15%.
בבנק ישראל מציינים כי ההוצאה בכרטיסי אשראי משמשת אינדיקטור בזמן אמת לרמת הפעילות של עסקים וצרכנים. התרחבות השימוש בכרטיסי אשראי כאמצעי תשלום במהלך השנים מגדילה את הזיקה בין ההוצאה בכרטיסי אשראי לסך ההוצאה לצריכה פרטית. עובדה זו מצטרפת לכך שנתוני ההוצאה בכרטיסי אשראי הם נתונים מנהליים איכותיים בתדירות יומית. נתונים כאלה מאפשרים להפחית את מידת אי הוודאות בה מתקבלות החלטות מדיניות כלכלית, ולשימוש בהם חשיבות יתרה בעת משבר – כאשר גובר אי הוודאות. בנק ישראל קולט מחברת שב"א את נתוני ההוצאה בכרטיסי אשראי.
לפי הבנק, השימוש בנתוני ההוצאה בכרטיסי אשראי מאפשר גם להעריך את רמת הפעילות במלחמת "חרבות ברזל" בהשוואה לעבר, למשל לתקופת הקורונה. רמת ההוצאה היחסית בכרטיסי אשראי בתום חודש למלחמה דומה לזו ששררה בסגר הקורונה השני בחגי תשרי בשנת 2020, וגבוהה בהרבה מרמת ההוצאה בתקופת סגר הקורונה הראשון.