ארגון אמון הציבור מקבל תלונות רבות על ספקיות לחצני מצוקה הממשיכות לחייב קשישים בכל מצב, לעיתים - גם אחרי פטירתם.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
הבעיה מתחילה כשהקשיש מנסה להתנתק מהשירות. אז מטילים עליו בחברה דמי ניתוק אסטרונומיים, שגורמים לו להיבהל והוא נשאר עם השירות, לא פעם בניגוד לרצונו.
באמון הציבור מספרים כי התופעה חמורה עד כדי כך שהקשישים אומרים לעיתים לנציג השירות, כי אושפזו בבית החולים ואינם בבית, כך שאין להם יכולת להיעזר בשירות.
"אנחנו מקבלים המון תלונות על אותן חברות שמנצלות קשישים בחלק ניכר מהמקרים", מספרת מנכ"לית ארגון אמון הציבור, מירב כהן. בנוסף, מספרת כהן כי עולות תלונות על שירות שאינו מהיר מספיק, סירוב לספק אמבולנס, ואפילו מקרה בו הקשיש טען שהנציג התחזה בפניו לנציג של המדינה ולא לנציג של חברה מסחרית.
החברה סרבה לקבל את לחצן המצוקה
נטלי קורן היא לקוחה אחת, מני רבים, שסבה מאושפז במצב סיעודי ולא מצליח להתנתק מהשירות. "עקב העברתו של סבי לבית אבות סיעודי ביטלתי את כל השירותים אצלו בבית, כולל אמבולנס, שזה לחצן מצוקה", סיפרה קורן. "פניתי אליהם בבקשה לביטול החיוב והם ביקשו לקבל את המכשיר בחזרה".
אך בזאת לא הסתיימה ההתקשרות עם החברה. "שלחתי להם את המכשיר מספר פעמים, אבל הם לא הסכימו לקבל את הלחצן בחזרה, גם לא על ידי שליח", אמרה נטלי בייאוש ותהתה מה עליה לעשות.
לדברי כהן זה כלל לא משנה: "גם אם הם לא קיבלו את המכשירים בחזרה הם לא יכולים להמשיך לחייב אותה, היות וכך נקבע בחוק".
מה לעשות כדי להתגונן?
באמון הציבור מציעים לאזרחים הוותיקים שלא לחתום על החוזים לבדם, אלא לתת לאדם נוסף לקרוא אותם. בנוסף, מציינת מנכ"לית הארגון כי אסור לחייב לקוח על חוזה שתוקפו מעל שנה. "בכל שנה חדשה אתם צריכים לאשר את החוזה מחדש", מסבירה כהן. "30 יום מהרגע שחתמתם אתם יכולים להתחרט ואי אפשר לחייב אותכם בתשלום של דמי ביטול".
בנוסף, במקרה של רצון לסיים את ההתקשרות עם החברה לא ניתן לגבות דמי ביטול גבוהים, אם אינם מצוינים בחוזה שנחתם. "זה צריך להיות מצוין בחוזה מראש וזה צריך להיות הגיוני", מדגישה מנכ"לית אמון הציבור. "דמי התקנה עד 100 שקלים, חברות כל הזמן משחקות עם זה והטיפ שהוא אולי הכי חשוב שאוכל לתת לצרכנים הוא לבדוק אם יש קהילה תומכת באזור המגורים שלהם". לדברי כהן, קהילה תומכת היא הדרך המשתלמת ביותר היות והמחיר זול יותר, הם מציעים מגוון עשיר יותר של פעולות ופעילותם מפוקחת יותר