בואו נסכים שפירה הוא הדבר הכי מושלם שאפשר להכין מתפוחי אדמה, ואין מה להתווכח. המגרעת היחידה שיש לו היא זמן הכנה ארוך (יחסית). כשהמשפחה מורעבת ויש לנו שניצלים בשלוף, תוספת של פסטה או אורז אנחנו מתקתקים ברבע שעה. תפוחי אדמה, לעומת זאת, על שלל צורות ההכנה שלהם, דורשים זמן ממושך יותר, ואם רוצים פירה – אז תוסיפו גם את הקילוף והמעיכה, ומפה לשם המשפחה אכלה אתכם לפני שהספקתם להוציא את החמאה מהמקרר.
אז מתברר שאפשר להכין פירה מראש ולחסוך את רוב זמן הבישול ברגע האמת, ויש שתי דרכים עיקריות לעשות את זה. נציג פה את שתיהן, ובהרחבה.
עוד ב-mako אוכל:
המקום החדש של הדיי עפאים בתל אביב
18 מתכוני טורטיות שיסגרו לכם ארוחה בדקות
להקפיא
אז כן, גם אנחנו הרמנו גבה אבל מתברר שאפשר להקפיא פירה, פשוט צריך לדעת איך, וגם איך להפשיר.
קודם כל, איך מקפיאים? מכינים את הפירה שלכם כמו שאתם מכינים אותו תמיד. אחרי שהוא מתקרר, שתי אפשרויות עומדות בפניכם: הראשונה היא לחלק אותו למנות - פשוט מניחים תלוליות פירה בצורה מסודרת על גבי נייר אפייה ומכניסים לשעה (או קצת יותר) למקפיא. כשהתלוליות קפואות מעבירים אותן לכלי אטום שמתאים לפריזר, או לשקיות הקפאה.
האפשרות השנייה היא לעבוד פחות ולהקפיא פשוט את כל הפירה ביחד. אין עם זה שום בעיה, רק צריך לקחת בחשבון שאחר כך, כשתרצו להפשיר, הפירה הקפוא בשלמותו צריך להיכנס לסיר, תבנית אפייה או כלי מתאים למיקרוגל אז קחו את זה בחשבון. אם הקפאתם בכלי גדול מדי – אפשר לתת לפירה להפשיר לילה במקרר וזה עובד והכל, אבל פחות ספונטני (ושימו לב שתפוחי אדמה מבושלים יכולים להחזיק במקרר 3-4 ימים).
בשתי הדרכים אפשר לשמור את הפירה במקפיא למשך חודש. אחר כך הנוזלים שלו מתחילים להיפרד מכל העסק והוא לא יקבל את המרקם הקרמי האהוב כשתפשירו אותו.
אוקיי, אז הקפאנו פירה. איך מפשירים?
על הכיריים:
מעבירים את הפירה הקפוא לסיר על אש בינונית, ומערבבים מדי פעם. שימו לב שאם מערבבים פירה יותר מדי הוא עלול לקבל מרקם מעט דביק, אז אם אתם מפשירים כמות גדולה של פירה כדאי להניח אותו בקערה מעל סיר עם מים רותחים (בן-מארי) ולתת לו להפשיר כך. אחרי שהפירה מופשר – טועמים, מתקנים תיבול ומוסיפים מעט חמאה אם צריך.
בתנור:
מניחים את הפירה הקפוא בכלי עם מכסה שמתאים לאפייה. מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות, לחצי שעה בערך.
בסיר לבישול איטי (Slow Cooker):
מפשירים את הפירה במקרר למשך הלילה, ואז מחממים בסיר לבישול איטי, על חום נמוך, במשך 2-4 שעות. נכון, זה לא ממש חוסך זמן אבל אם אתם מכינים ארוחה גדולה ורוצים לתקתק מה שאפשר לפני כן, אז זו יכולה להיות שיטה מצוינת.
במיקרוגל:
בטכניקה הזו רצוי (אם כי לא חובה) להפשיר את הפירה במקרר במשך הלילה. משתמשים בכלי מתאים למיקרוגל, ומחממים על חום בינוני במשך חמש דקות. עוצרים באמצע (כלומר אחרי שתיים חצי דקות), מערבבים וממשיכים. זמן הבישול במיקרוגל יכול להשתנות בהתאם לכמות הפירה ולסוג המכשיר, אבל בכל מקרה כשמסיימים לחמם מערבבים שוב היטב, מתבלים ומוסיפים חמאה אם צריך.
שימו לב, בכל שיטת הפשרה שתבחרו, אם התוצאה הסופית מרגישה מימית מדי, תמיד אפשר להוסיף קצת שמנת, או אפילו גבינת שמנת, ולערבב פנימה עד לקבלת מרקם קרמי לשביעות רצונכם.
להכין פירה "נקי"
הדרך השנייה להכין פירה מבלי לתכנן את העניין שעתיים מראש – היא לבשל אותו קודם, אבל בלי להוסיף לו חלב או שמנת. למעשה, זו השיטה המקובלת בלא מעט מסעדות: פשוט מכינים את הפירה, מבשלים את תפוחי האדמה, מועכים ומתבלים. רגע לפני ההגשה מחממים בסיר או במחבת שמנת, חמאה או חלב, וכשהם חמים – מכניסים את הפירה ה"נקי" ומערבבים אותו פנימה.
התוצאה טובה בהרבה מפירה שמכינים "עד הסוף" ואז מחממים שוב למחרת.
שימו לב: חשוב להקפיד שהשמנת או החלב יהיו חמים כשמכניסים אליהם את הפירה. זה מקצר את זמן ההכנה וגם מעניק לפירה מרקם נהדר. לפירה ה"נקי" כן מוסיפים מלח כבר בשלב הבישול אבל אפשר כמובן גם להוסיף תיבול לפני ההגשה לפי הטעם והצורך. פירה "נקי" יכול להחזיק במקרר עד שלושה ימים.