מסעדת "גאגאן" בבנגקוק הוכתרה כמסעדה הטובה ביותר באסיה בטקס היוקרתי של 50 המסעדות הטובות ביבשת, שנערך השבוע בסיאול. זוהי זכייה חמישית עבור השף ההודי המפורסם גאגאן אננד, בתחרות שנחשבת ל"אוסקר של עולם הקולינריה" – הישג מרשים שמעורר הן התפעלות והן ביקורת על אופי הדירוג.
"המסעדה שלי הוקמה כדי לעשות כבוד לאסיה וכל מי שבדירוג הוא זוכה", הצהיר אננד בנאום הזכייה שלו. "אסיה הפכה ליעד קולינרי בזכותנו – וזה לא מובן מאליו". מי שמוכן לשלם 1,700 שקלים לאדם יזכה לחוויה מיוחדת במינה שתוארה כ"מופע של איש אחד" – בשונה ממסעדות גורמה אחרות.
במקומות השני והשלישי זכו שתי מסעדות מהונג קונג: THE CHAIRMAN ו"ווינג", בהתאמה. אך העיר הבולטת ביותר היא ללא ספק בנגקוק, שהכניסה תשע מסעדות לרשימת החמישים, ביניהן "באן טפה" שקטפה את התואר היוקרתי "שפית השנה" עבור השפית טאם.
בירת תאילנד היא מקרה מיוחד בסצנה הקולינרית העולמית, עם שפים מגוונים כמו טון הסיני-תאילנדי, גאגאן ההודי, התאומים הגרמנים סורינג והשפיות פאם וטאם, שכל אחד מהם מביא סיפור אישי ייחודי. השף טון, שבעבר זכה במקום הראשון, הצליח להכניס הפעם שתי מסעדות לרשימה היוקרתית: "נוסארה" במקום השישי ו"לה דו" במקום העשרים. גם פרס "קונדיטור השנה" נשאר בבנגקוק והוענק לדג׳ ממסעדת "גאגאן-לואי ויטון".

"בנגקוק שומרת גם השנה על מעמדה כבירה הקולינרית הייחודית והמגוונת ביותר באסיה", אומר רועי ירושלמי, מומחה קולינריה בין-לאומי, ובעלי חברת רקס תעשיות שיוצרת בבנגקוק את אירועי אסיאן סנסיישן עם השפים המובילים של העיר ושל המסעדות בדירוג כ"גאגאן-לואי ויטון", שף טון, פאם והשפית טאם.
לצד בנגקוק מככבות ברשימה גם הונג קונג, טוקיו וסינגפור, שמארחות יותר ממחצית המסעדות ברשימת ה"50 בסט" של אסיה.
אולם בצד החגיגות נשמעת גם ביקורת נוקבת. רבים בענף מתלוננים שהדירוג הפך ל"מועדון אקסקלוסיבי" שהכניסה אליו בעייתית, כאשר המצביעים נוטים לבחור במי שהם מאמינים שיש לו סיכוי - ביקורת שמופנה גם כלפי רשימות "50 הטובות" אחרות בעולם. מדינות כמו הפיליפינים, אינדונזיה והודו זכו לייצוג דל ברשימה, ואילו מלזיה וויאטנם לא הצליחו להכניס ולו מסעדה אחת, למרות מאמציהן הרבים להשיג הכרה בין-לאומית.
תגובות