האם הילדים שלנו מקבלים מאיתנו פחות מבעבר? הורים רבים חושבים על עתיד ילדיהם כבר מרגע הלידה ופותחים עבורם תכניות חיסכון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כשההכנסה הפנויה מתכווצת, ונכסים כמו דירות הולכים ומתרחקים מהישג ידם של מעמד הביניים, להורים פשוט קשה יותר לחסוך עבור הילדים. ועדיין, מרביתם מתאמצים לעשות זאת סמוך לרגע הלידה. עד לפני כמה שנים, קופות הגמל היו דרך טובה, ובעיקר פטורה ממס לחיסכון לילדים, אלא ששינויי חקיקה ביטלו את האפשרות זאת. כעת, לקרב בזירה הזאת נוספו לבנקים גם כמה חברות ביטוח שמציעות מסלולים יציבים או כאלו שמבוססים על מניות.
הבנקים הגדולים מציעים מספר מסלולים שגרתיים. בנק הפועלים מציע את "דן חסכן לעתיד", או "דן חסכן ללימודים". בשני התוכניות תקבלו ריבית שנתית של פריים פחות אחוז ו-9 עשיריות, כלומר, פחות מאחוז בריבית.
בבנק לאומי מציעים חיסכון ל-13 שנים צמוד למדד. אם תגיעו עד לטווח הארוך של גיל בר מצווה, הריבית תעמוד על חצי אחוז בלבד. בבנק דיסקונט מציעים חיסכון ל-15 שנה צמוד למדד. התמדה תניב ריבית של אחוז וחצי.
ומה בגזרת הבנקים הקטנים? בנק אגוד מציע חיסכון ל-12 שנה, צמוד למדד עם ריבית של אחוז ו-3 עשיריות. בנק ירושלים מציע חיסכון עד ל-18 שנים עם ריבית המשתנה פעמיים בכל שנה. כעת היא צמודת מדד עם תשואה של 6 עשיריות האחוז.
"מדדי המניות ניצחו כל אפיק חיסכון בשנים האחרונות"
בשורה התחתונה, רוב החסכונות הללו יציבים מאוד, ומעבר למה שתשימו בכל חודש, לא תראו תשואה גבוהה. "ניתן בעצם ליטול סיכון ולנהל את החיסכון הזה כתיק השקעות", הסביר בני שהינו, מנכ"ל "הון ליין" מקבוצת אלפא פלטינום. "אך לא ניתן לצפות תשואה לאורך שנים. בסופו של דבר מדדי המניות ניצחו כל אפיק חיסכון לאורך השנים האחרונות", אמר.
הזירה הזו עדיין פושרת למדי. החיסרון נמצא בתשואה, והיתרון ביציבות. גופים מוסדיים אחרים מציעים אולי בסוף הדרך הארוכה תשואה גבוהה יותר, אך בעיני רבים זו הרפתקה. מאחר ומדובר בחיסכון לשנים רבות, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע ולהשוות, כי גם סעיפים קטנים יכולים לעשות שינוי משמעותי מאוד - שנים קדימה.