בוא נדבר רגע על טיילות חינוכית, שזה דרך אגב, מונח שלא הייתי בטוחה שקיים עד שחיפשתי בגוגל וגיליתי שאגד חתומה עליו כבר כמה שנים. כך או כך, אם אתם קוראים את הכתבה הזאת אז גם אתם כמוני מטיילים מתוך אהבה למרחבים לנופים, לגבעות הרים ואגמים, ולארץ הזאת.

אין כמו יציאה לטיול כדי לרומם את נפשנו, לעורר בנו פרופורציות קיומיות ולהזכיר לנו כמה יפה העולם הזה. וכך יוצא שבעידן החדש אנחנו מטיילים כדרך לגבש את המשפחה, ליצור זיכרונות, להתחבר לארץ, וגם כי "העולם הוא ספר ענק, אדם שאינו מטייל בו קורא את אותו דף שוב ושוב" (סט. אוגוסטינוס).

אם אתם רוצים עוד מידע על טיולים והמלצות בארץ ובחו"ל אתם מוזמנים לסיבוב באיסטגרם של ליאת. ואל תתביישו לפנות ולשאול שאלות

אבל נחזור רגע לטיילות חינוכיות, כי אני כאן היום כדי לשכנע אתכם לאמץ את הקונספט - ואל דאגה, לא חייבים להיות אנשי חינוך בשביל זה, כי הוא קליל ופשוט. הוא טמון במעבר מהתמקדות באטרקציות, להתמקדות באינטראקציות, משיטוט אקראי לסיור מקראי, מהליכה סתמית בשבילים למיקוד בסיפורים ואנשים. 

במילים אחרות, אם כבר יוצאים לטיול מתייחסים אליו כאל כלי חינוכי ערכי. במובן הפרקטי הכוונה היא שכוללים בו אפשרויות ללמידה של משהו חדש, מהסוג שאפשר להרוויח רק דרך חשיפה וחוויה אישית. וזה לא חייב להיות "כבד", ממש לא, זה יכול לקרות כשבוחרים לשלב במסלול מצפה זיכרון או אתר עם סיפור היסטורי מרתק, ואפילו כשבודקים מי האיש ומה הסיפור של היקב או עגלת הקפה בצד הדרך.

הנה, בואו ניקח חבל ארץ - אזור הכרמל למשל, מסלול שתוכנן דרך פריזמה של טיילות חינוכית יראה ככה: נבחר את דרך ההגעה שלנו לאזור, כך שניסע בדרך נוף הכרמל, נעצור במצפור טייסת העמק, נזכיר שמות ונכיר תודה. לאחר מכן ניכנס לשמורת נחל מערות כדי להבין דבר או שניים על התיישבות קדמונית, ניכנס לסיור במפעל ישראלי ציוני, ונרד לגן פסלי בזלת מרשימים. משם לקו חוף עם מבצר צלבני, בדרך נחשף לסיפור המעפילים ואז נעלה למחצבות קדומים. לבסוף, נמשיך עד אנדרטת אסון הכרמל, ולאורך כל הדרך נבחר לאכול במקומות שיש בהם סיפורים של אנשים נהדרים ואפילו נפגוש את הבעלים ונלחץ להם את היד. 

וברמה הפרקטית יותר, ריכזתי עבורכם את כל מה ששווה לעשות לראות ולאכול בהר הכרמל, חוף הכרמל ועד טירת הכרמל, כולל שני מקומות לינה נהדרים. מבחינת תוכן, יש לנו מלא טבע, אינספור תצפיות, חוף ים משגע ומפעל ישראלי ציוני אחד: 

דרך נוף הכרמל

דרך נופית סלולה בכורכר בהר הכרמל שאורכה כ־23 ק"מ. שימו לב כי בעונה הגשומה היא עבירה רק לרכבי שטח. לאורך הדרך נמצאים תצפיות נוף ואטרקציות למטיילים, חניוני פיקניק עם חורש מרהיב מסביב ונקודות תצפית גבוהות, שחלקן הוקמו כיד כזיכרון לנופלים במערכות ביטחון ובאימונים. בין נקודות התצפית גם מצפור טייסת העמק, כשבכולן מפות התמצאות שיסייעו להבין את קו האופק טוב יותר. רדו מהרכב, קראו את משפטי הזיכרון ואמרו את השמות בקול רם.

דרך נוף הכרמל, צבעים שונים בכל עונה ומרשים גם ביום סגריר (צילום: ליאת כהן רביב)
דרך נוף הכרמל, צבעים שונים בכל עונה ומרשים גם ביום סגריר | צילום: ליאת כהן רביב

מחצבות קדומים

ככה פתאום בצד פיתול חד של כביש 721 העולה מעתלית לבית אורן, שוכנת מחצבה קדומה של אבן גיר מהתקופה הרומית-ביזנטית. באתר נותרו סימני חציבה קדומה בצורת מדרגות רבות בגדלים ובכיוונים שונים. בשטח ניתן לראות את עקבות עבודת החוצבים בצורת חריצים אלכסוניים ורדודים, כמו כן תמצאו שם מערת קבורה עתיקה ומצוק נסתר עם נוף עוצר נשימה לעבר עמק אלון.

מחצבות קדומים, ככה פתאום בצד הדרך (צילום: ליאת כהן רביב)
מחצבות קדומים, ככה פתאום בצד הדרך | צילום: ליאת כהן רביב

מסלול נחל אורן

לא תצטרכו להזיז את הרכב כי מהמחצבות צועדים לתחילת מסלול, בסימון ירוק, היורד מקו הכביש אל אפיק הנחל שמתחת. אורכו של המסלול הקצרצר כ-1 ק"מ אחד, והוא מתאים לכל גיל ובמיוחד למשפחות עם ילדים קטנים. אורכו של המסלול הבינוני כ-4 ק"מ, וגם הוא לא קשה. המסלול עובר דרך אגם קטנטן ויפה, שרק אז צריך רכב בנקודת הסיום.

מסלול נחל אורן, סימון ירוק מקו הכביש אל ערוץ הנחל (צילום: ליאת כהן רביב)
מסלול נחל אורן, סימון ירוק מקו הכביש אל ערוץ הנחל | צילום: ליאת כהן רביב
קיר טיפוס טבעי בכניסה למסלול נחל אורן. נא להישמע להוראות הבטיחות! (צילום: ליאת כהן רביב)
קיר טיפוס טבעי בכניסה למסלול נחל אורן. נא להישמע להוראות הבטיחות! | צילום: ליאת כהן רביב

אנדרטת נספי אסון הכרמל

הוקמה ליד עיקול הכביש בו נספו 44 אנשים באסון השרפה בכרמל (2010) מול קיבוץ בית אורן. היא נחנכה ב-19 בדצמבר 2011 במלאת שנה לאסון, בטקס ממלכתי והיא חשובה, מרהיבה ומרגשת. האנדרטה היא אתר זיכרון פתוח, קורת פלדת קורטן ענקית דואה אל הרקיע בתנועה קשתית מעל מקום האירוע כלהבת אש.

אנדרטת נספי אסון הכרמל, חשובה מרהיבה ומרגשת (צילום: ליאת כהן רביב)
אנדרטת נספי אסון הכרמל, חשובה מרהיבה ומרגשת | צילום: ליאת כהן רביב

 שמורת טבע נחל המערות

מדובר באחד הגנים הלאומיים הפחות מוכרים והיותר מרהיבים שיש לנו. זהו לא פחות מאתר מורשת עולמית שמזמין את המבקרים לחוויה פרהיסטורית במערות שבהן התגוררו בני אדם במשך מאות אלפי שנים, ושרידים שהותיר אחריו האדם והתגלו שם הם מתקופת האבן. שימו לב: הביקור במיצג האורקולי בתוך מערת הנחל פתוח למבקרים בכל שעה עגולה.


חוף המבצר עתלית

חוף נהדר שאינו מוכרז וללא שירותי הצלה, אך מדובר בשלושה קילומטרים של ים מופלא, עם מזח עתיק רעוע ורומנטי שנכנס עשרות מטרים אל הים, כשברקע מבצר צלבני מרשים מהמאה ה-11. מושלם לפיקניק משפחתי ובניית ארמונות בחול. אין גישה למבצר לצערנו מאחר והוא נמצא בתוך שטח צבאי סגור, אבל לטעמי זה לא פוגם בחוויה. 

בסמיכות לחוף נמצא גם מחנה עתלית, המשחזר את מחנה המעצר של העולים הבלתי חוקיים בתקופת המנדט הבריטי. זהו מוזיאון שעשוי היטב, הוא מציע סיורים מודרכים והוא נהדר לביקור של משפחות עם ילדים.

חוף המבצר, לא מוכרז אבל נהדר לפיקניק ביום בהיר (צילום: ליאת כהן רביב)
חוף המבצר, לא מוכרז אבל נהדר לפיקניק ביום בהיר | צילום: ליאת כהן רביב
מזח ארוך ורעוע בחוף המבצר, סמוך לעתלית (צילום: ליאת כהן רביב)
מזח ארוך ורעוע בחוף המבצר, סמוך לעתלית | צילום: ליאת כהן רביב

 ביקור לא שגרתי במפעל הכי ישראלי שיש: שורש

בשולי טירת הכרמל, במיקום שנבחר מתוך תפיסה ערכית ורצון לחיזוק הפריפריה, נמצא המפעל שכבר 33 שנה מייצר את הפריטים התומכים לחיבור בין האדם לטבע. יוקי ודניאל, המקימים והבעלים, פתחו אותו כשיצאו לטיול הגדול וגילו שחסר להם ציוד ראוי. והנה היום הם מעסיקים 250 עובדים, ביניהם גם בעלי מוגבלויות, שעובדים כמו פעם ומייצרים כל סנדל בעבודה ידנית ועם הרבה אהבה, 5 אחוזים מהרווחים נתרמים לקהילת טירת הכרמל, ועוזרים בהקמת גינות אקולוגיות ועוד. 

אם תגיעו לסיור תגלו שני דברים שלא ידעתם: לשורש יש מחלקה שלמה שמייצרת מערכות מיגון לחיילים, והם הספק המרכזי שמאבזר את צבא אנגליה. ואם זה לא מספיק אז הם יהיו המפעל הראשון בישראל שאוטוטו ינותק מרשת החשמל כי הוא מייצר את הצריכה של עצמו דרך פנלים סולריים.

עד עידן הקורונה התקיימו במפעל סיורים מודרכים, ובשורש ממש מחכים להחזיר אותם והם מבטיחים לעדכן בערוצים שלהם - אז זה הזמן להירשם לניוזלטר ולעקוב בפייסבוק ובאינסטגרם.

מפעל שורש, לא רק סנדלים בעבודת יד! (צילום: ליאת כהן רביב)
מפעל שורש, לא רק סנדלים בעבודת יד! | צילום: ליאת כהן רביב

המקומות הכי טובים לאכול בהם

דיינר רוסה

לא להאמין איזו פינת חמד קולינרית מסתתרת לה בתחנת דלק. פגשנו שם את יעל, אחת משלושת הבעלים, צעירה ודינמית שסיפרה לי שהם הקימו את הדיינר כי נולדו וגדלו באזור והרגישו כמה חסר אחד כזה. מדובר בקונספט של מזון מהיר שנפתח ב2017. אם טרם ביקרתם במקום אז שימו אותו ברשימה שלכם וכשתגיעו תנסו את בורגר אייפל או פילדלפיה ותשאירו מקום לפנקייק... מדובר במתכון סודי של הבית. 

>> לפרטים נוספים לחצו כאן


קפה זוהרה

קפה-מסעדה עם תפריט קצר יצירתי ורב תרבותי. אהבתי את המקום הזה בעיקר בזכות אווירה מיוחדת במינה ועיצוב וינטג' אקלקטי נינוח ומזמין. הקפה משובח ויש קינוחיo מצויינים ואני לא אגזים אם אומר שאכלתי שם את קרואסון נוגט שוקולד הטעים ביותר שאכלתי בארץ. יש מקומות ישיבה בחוץ בין סדנאות האמנים הסמוכות למקום. 

בונוס: בסמיכות לקפה זוהרה נמצא גן פסלים בזלטון, אסופה של כ-20 פסלי בזלת יפיפיים, חלקם מתנשאים לגובה רב, מעשה ידיו של האומן דגן שקלובסקי שמפסל אותם במקום, באופן ידני בעזרת אזמל ופטיש פשוטים. שווה ביקור.

קפה זוהרה יצירתי ותרבותי ועם מאפים מעולים (צילום: ליאת כהן רביב)
קפה זוהרה יצירתי ותרבותי ועם מאפים מעולים | צילום: ליאת כהן רביב
בסמוך לקפה זוהרה, גן הפסלים בזלטון (צילום: ליאת כהן רביב)
בסמוך לקפה זוהרה, גן הפסלים בזלטון | צילום: ליאת כהן רביב

>> לפרטים נוספים לחצו כאן


באבונס׳ פוד טראק, Baboons, בכניסה לקיבוץ החותרים

אני מקפידה לבדוק עם מקומיים איפה נמצא האוכל הכי טוב באזור ובמקרה הזה שמעתי על עגלת הכריכים הזאת מספר פעמים. הגעתי לשם וגיליתי בחור מלא שמחת חיים ששמו האמיתי הוא יוסי אבל כולם קוראים לו באבון, וגם אומרים שהוא אלברט איינשטיין של כריכי הבשר. אכלנו ונהנינו ואני מגלה לכם שהסוד טמון במעשנת שעובדת כל הלילה ובמיקס רטבים. 39 שקלים לכריך ענק, אנחנו שבענו מחצי.

>> לפרטים נוספים לחצו כאן


יקב אמפורה

עם ותק של 20 שנה, יקב אמפורה מייצר 120 אלף בקבוקים בשנה (גבול עליון של יקב בוטיק) מכרמים שנמצאים בגליל ובגולן, 20 סוגי יין במחירים שנעים בין 90-500 שקלים לבקבוק. ניתן לתאם סיור ביקב הכולל טעימות ומסתיים בארוחה מקסימה ופוטוגנית, הכוללת מגשי גבינות, מטבלים ולחמים בעלות קבועה של 160 שקלים לאדם.

יקב אמפורה, גיחה קצרה לטוסקנה (צילום: ליאת כהן רביב)
יקב אמפורה, גיחה קצרה לטוסקנה | צילום: ליאת כהן רביב

>> לפרטים נוספים לחצו כאן


מסעדת הבית, בעין חוד

זו הכתובת שלכם לאוכל דרוזי מסורתי משובח מהסוג שמכינה מאמא עם ניסיון ונשמה גדולה. אין תפריט, יש שולחן עמוס כל טוב, ללקק את האצבעות. 

>> לפרטים נוספים לחצו כאן


דוניה רוסה, עין הוד

מסעדה ארגנטינאית משובחת ואהובה על מקומיים ותיירים, כנראה עם המוניטין הכי מטופח בגזרה. נמצאת בליבו של כפר האמנים (ששווה ביקור בפני עצמו) ומתמחה בבשר משובח שנעשה על גריל פחמים בשיטה ארגנטינאית מסורתית. העיצוב שלה מזמין והמנות נדיבות וטעימות.

>> לפרטים נוספים לחצו כאן


שני מקומות ששווה ללון בהם באזור הכרמל

סלינה מנתור, בית אורן

מקום מופלא למשפחות, צעירים וצעירים בנפשם. זה כמו קיבוץ קטן ומעוצב לתפארת, ומדובר בספוט מדויק למי שרוצה גיחה בתוך טבע ירוק – אבל עם בר, מסעדה, בריכה לא מקורה, מוסיקה חיה בכל שבת ותצפית על הרי הכרמל ואל השקיעות המושלמות מעבר לים.

סלינה מנתור בית אורן, כמו קיבוץ קטן ומעוצב בלב שמורת טבע (צילום: ליאת כהן רביב)
סלינה מנתור בית אורן, כמו קיבוץ קטן ומעוצב בלב שמורת טבע | צילום: ליאת כהן רביב
סלינה מנתור בית אורן, אווירה רגועה מעולה למשפחות ולצעירים בנפשם (צילום: ליאת כהן רביב)
סלינה מנתור בית אורן, אווירה רגועה מעולה למשפחות ולצעירים בנפשם | צילום: ליאת כהן רביב

>> לפרטים נוספים ומחירים לחצו כאן


מלון קדם בטירת הכרמל

אפשרות מעט יותר יוקרתית, מתאימה לזוגות ו/או משפחות עם ילדים בגילאי 12 פלוס. ממוקם על מורדותיו המזרחיים של הכרמל בשולי טירת הכרמל. מדובר במלון אישי, אינטימי עם עיצוב מוקפד ומפתיע ביופיו, עם מרכז ספא גדול ונעים, בריכה גדולה מקורה ומחוממת וארוחות בוקר עשירות.

מלון קדם, עיצוב מוקפד ומרחבים משותפים ענקיים (צילום: ליאת כהן רביב)
מלון קדם, עיצוב מוקפד ומרחבים משותפים ענקיים | צילום: ליאת כהן רביב
מלון קדם בטירת הכרמל, יוקרתיות במורדות הכרמל (צילום: ליאת כהן רביב)
מלון קדם בטירת הכרמל, יוקרתיות במורדות הכרמל | צילום: ליאת כהן רביב

>> לפרטים נוספים ומחירים לחצו כאן

אם אתם רוצים עוד מידע על טיולים והמלצות בארץ ובחו"ל אתם מוזמנים לסיבוב באיסטגרם של ליאת. ואל תתביישו לפנות ולשאול שאלות