גבולות מדינות העולם מתחילים להיפתח לקראת התיירות הבינלאומית לאחר שנתיים שבהן הוגבלה תנועת הטיסות וענף התיירות חווה תהפוכות קשות. ישראלים רבים שמעוניינים לחזור ולטייל, בוחרים להגיע לטורקיה ובעיקר לאיסטנבול, בזכות האוכל, ההיסטוריה ובעיקר המחירים הנוחים בעקבות המשבר הכלכלי שחווה המדינה וצניחת מטבע הלירה הטורקית. אולם, מעדויות של תיירים במדינה עולה כי המצב הכלכלי מצמיח איתו סוג חדש של עוקץ תיירים.
כך למשל, במקרה של אלון מפתח תקווה ואשתו, שטסו בשבוע שעבר לחופשה ראשונה באיסטנבול. לדבריו, הם ישבו ישבו לאכול במסעדה בכיכר טקסים (Taksim) המרכזית, והזמינו מנות ושתייה ב-120 לירות (כ-25 שקל). כשסיימו לאכול וביקשו את החשבון, גילו שהוא קפץ ל-500 לירות (כ-110 שקל). אלון ביקש לראות את החשבון עם המנות שהזמין.
"גיליתי שחצי מהמנות בכלל לא הזמנתי שבמסעדה פשוט הוסיפו אותן על דעת עצמם", ציין אלון. בעל המסעדה טען בתוקף שהם אכלו את המנות ועליהם לשלם את החשבון. אלון ואשתו החליטו שלא להתווכח, שילמו 500 לירות ועזבו את המקום.
כעבור יומיים אירע להם מקרה דומה במסעדה לא רחוק מהבאזר המצרי המפורסם. הפעם המלצר דרש מהם לשלם 300 לירות כשהם הזמינו מנות בשריות, סלטים ושתייה ב-150 לירות. אלון ואשתו החליטו לא לוותר הפעם, וביקשו מבעלי המסעדה לבדוק את מצלמות האבטחה כדי שיראה שהם לא הזמינו את המנות שבהן חויבו. כשבעל המסעדה סירב בני הזוג איימו להזמין משטרה, ובעל המסעדה התקפל והסכים לקבל 150 לירות.
"הלירה הטורקית מתרסקת, המצב הכלכלי בטורקיה נהיה גרוע אז בעלי העסקים רוצים לעקוץ את התיירים הישראלים ולעשות כסף על חשבונם", אומר אלון. "אני הייתי מציע לתיירים ישראלים לצלם את המנות שהזמינו לשולחן כדי שלא יעקצו אותם".
גם יעל וחברתה הטובה אלה נעקצו על ידי בעלי מסעדה באזור טקסים בעיר. הן הזמינו ארוחת דגים, סלטים ושתייה קלה והחשבון היה אמור להיות 140 לירות בלבד. אלא שהמלצר מסר לידיהן את החשבון שהגיע לסכום המנופח של 700 לירות (כ-155 שקל).
"אמרנו למלצר שזו טעות אבל הוא התעקש שזה החשבון. הראנו לו את המנות שהזמנו מהתפריט אבל כלום לא עזר וגם בעל המסעדה גיבה את המלצר. תחושה איומה שמרמים אותך בצורה כזו. טורקיה הפכה לצערי למלכודת תיירים. טיילתי הרבה פעמים ומעולם לא נעקצתי. כנראה שהמצב הכלכלי בטורקיה גורם לבעלי מסעדות ועסקים לרמות תיירים".
זו אינה הפעם הראשונה שתיירים ישראלים מספרים שנעקצו על ידי בעלי מסעדות ובתי קפה ונדרשו לשלם חשבונות מנופחים על מנות שכלל לא הזמינו. לפני מספר חודשים היו אלה שוב המסעדות באיסטנבול שבהן דווח על שיטת עוקץ שבה משעות הלילה (עשר לערך), מתחילות לגבות סכומים גבוהים בהרבה מהמפורטים בתפריט.
טורקיה אינה היחידה שמציגה סוג כזה של התנהלות, כאשר בחודשים האחרונים תיירים ישראלים המגיעים לנפוש בדובאי מציינים גם הם כי נעקצו על ידי בתי העסק. במקרים אלה, בדרך כלל מדובר במסעדות, ברים ומועדונים שמנצלים את העובדה שהמבלים שותים אלכוהול, כאשר בסוף הבילוי מציגים לתיירים חשבון מנופח בסכומים שיכולים להסתכם גם במאות אחוזים.