התייקרות המזון והתהודה הנרחבת שעורר המאבק הציבורי נגד העלייה במחירי גבינת הקוטג' גררו תגובות רבות במערכת הפוליטית ומחוצה לה, אבל בקרב יצרניות המזון מנסים לשדר "עסקים כרגיל" ומביעים ביטחון בצדקת דרכם. כאן בחדשות 2 באינטרנט אנו מעבירים בשידור חי את "כנס מזון בעידן החדש", בו מגיבים ראשי החברות לסערה הציבורית של הימים האחרונים.

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש תקף בכנס את התנהלות שר האוצר שטייניץ. "האוצר מונע משיכרון כוח, זה לא בסמכותו להביא מוצרי חלב", האשים ברוש ועקץ: "אולי צריך לייבא שר אוצר במקומו".

ברוש יצא גם נגד ציבור מחרימי הקוטג' וטוען כי הוא לא מצדיק את המאבק ביוקר מחירי המזון וכי הציבור מתעלם מהעובדות. "אני מבין את הציבור שעומד מול המחירים ומשתהה; הכסף נהיה לציבור יקר מיום ליום ולכן אני מבין את הציבור, אך לא מצדיק אותו", אמר.

"אני חושב שלפני שנדבר על הסיבות למחירים הללו, יש לציין שהציבור לא ייתן לנו לבלבל אותו עם העובדות; הן לא חשובות לו. צריך להפריד בין הציבור לשרי הממשלה - מהם, אני לא רק מצפה אלא תובע לנהוג באחריות ובהגינות. יש להם אחריות גם מול הצרכנים, וגם מול העובדים במפעלים".

מנכ"ל שטראוס: לעשות מעשה

גדי לסין, מנכ"ל שטראוס ויו"ר איגוד תעשיות המזון, קרא הבוקר ליצרניות "לעשות מעשה" לנוכח הזעם הציבורי המופנה אליהן ואמר: "לא ניתן שיטילו רפש ודמגוגיה נגד התעשייה".

דבריו של לסין התקבלו, כצפוי, במחיאות כפיים סוערות מצד התעשיינים שישבו באולם שבו נערך כנס "מזון בעידן החדש". "אנחנו חיים במדינה יקרה. יוקר המחייה מתבטא בכל הפרמטרים - דיור, דלק ומסים - וגם המזון יקר במדינת ישראל. אנחנו, באיגוד, שותפים לתחושות הצרכנים", הוא אמר - וקרא לבחון דרכי פתרון למצב "באופן מכובד ונכון, ולא בצורה של האשמות שאין להן שחר".

באותו ההקשר, ערך לסין לפני היושבים בקהל סקירה שבה הציג נתונים על מגמת התייקרות חומרי הגלם בשנתיים האחרונות. "למעט ירידה קלה בתקופת המיתון הגלובלי, יש שיאי מחירים ואינפלציית חומרי גלם. מה צופן העתיד? זה לא נראה טוב", הוא אמר - וקרא להקמת רשות מזון: "הגיע הזמן שבישראל יפעל גוף כזה כמו בכל מדינה מתוקנת. יש 21 גורמים שמעורבים במזון, עם כפילות משרדים והוצאה של עלויות מיותרות - כשמי שמפסיד מהכל הוא הצרכן".

מנכ"ל תנובה: "הקוטג' סוחב על עצמו את עליית המחירים בעולם כולו"

לעומת מנכ"ל שטראוס, עמיתו מתנובה פונה לציבור מחרימי הקוטג' וטוען כי תנובה מקשיבה לטענות הציבור ותפעל למצוא פתרון. "עליית מחירי חומרי הגלם בעולם היא הגורם העיקרי לעליית מחירי המזון", אמר אריק שור, מנכ"ל תנוסה, זאת על אף שמחירי רוב חומרי הגלם נמוכים משמעותית מהשיאים שנרשמו בקיץ 2008 ואילו מוצרי המזון - ובעיקר מוצרי החלב - זינקו בעשרות ומאות אחוזים מאז.

תנובה מציגה: דוכן קוטג' בכנס, היום (צילום: חדשות 2)
תנובה מציגה: דוכן קוטג' בכנס, היום | צילום: חדשות 2



"עוברת עלי ועל קבוצת תנובה תקופה לא פשוטה", אמר שור. "מותג הקוטג' המוביל שלנו שנמצא בכל מקרר בישראל ושמתגעגעים אליו כשיוצאים לחו"ל, סוחב על גבו את סמל המאבק והתסכול של עליות המחירים בשוק המזון, הסחורות, האנרגיה, הנדל"ן, והדלק בעולם. אנחנו מרגישים את ההתפתחויות ומאזינים לצרכן. מבחינתנו הצרכן הוא הדבר הכי חשוב ואנו מקבלים את טענותיו. אנחנו לא מתווכחים ומחפשים פיתרון כדי לגרום לצרכן לקנות את הקוטג'".

"המטרה שלנו היא לפתור את המחאה, אבל אנחנו חושבים שהקוטג' סוחב על עצמו את עליית המחירים בעולם כולו; משהו שתנובה לא יכולה לפתור לבד. אני קורא לרגולטור לבוא ולבדוק את מחירי החלב הגולמי, את המחלבות, את הרשתות המסחריות, המע"מ, ועוד ועוד. בתנובה נשתף פעולה, כי מה שמעניין אותנו זה הצרכן הסופי - לא הפוליטיקאים ולא התקשורת".

מנכ"ל תנובה קרא שוב ושוב לממשלה לבדוק את הנושא ואמר: "לכולם בתקשורת יש שלל רעיונות והצעות, אבל אני חוזר ומציע: צריך שהרגולטור יבדוק ויקבע מה הפיתרון. האם המוצר צריך להיכנס לפיקוח? האם מחיר החלב הגולמי גבוה מדי? האם צריך לייבא קוטג' מחו"ל? בבקשה. אנחנו לא חוששים מתחרות ונקבל כל פיתרון שיהיה. רק צריך שהרגולטור ייכנס פנימה, מהר, ויציע פתרון".

מנכ"ל אסם: "מזדהה עם המחאה הציבורית על יוקר המחיה"

גזי קפלן, מנכ"ל קבוצת אסם, נשמע מפוייס הרבה יותר ביחס לעמיתו מ"שטראוס". "היום יותר מתמיד אני גאה על השתייכותי ואשר נפלה בזכותי הזכות לפעול בתעשייה מתקדמת, מחדשת, תחרותית ומאתגרת", אמר קפלן, לאחר שקיבל פרס על מפעל חיים מהתאחדות התעשיינים. "לצד הגאווה והסיפוק, כאזרח הארץ, אין לי אלא להזדהות עם המחאה הציבורית על יוקר המחיה בארץ הנפלאה שלנו, על אי שוויון מסמר שיער וחלוקת הכנסות, על אי קיומו של מעמד ביניים יציב ואיתן - מחאה שהפכה את הקוטג' לסמל".

קפלן הוסיף כי "אנחנו, אנשי תעשיית המזון, מחויבים להטות אוזן קשבת לציבור הצרכנים ולגבש יחד עם מעצבי המדיניות תכנית כוללת שתאפשר לשמור על חקלאות מתוכננת מחד, לצד אספקת מוצרי יסוד במחירים סבירים מאידך, על נקיטת צעדים שיעודדו תחרות שמקום שיש כשלים אבל תחרות רחוקה מפופוליזם אלא תחרות ומדיניות אמיתית שתיקח בחשבון אתה הדברים המנוגדים והסותרים. אסור לנו להעלים עין. אנחנו חייבים להיות רגישים ולהיות תמיד זהירים".

סערה בגביע קוטג' - סיקור מיוחד:

חברות החלב: "לא נוריד מחירים, אין לזה סוף"

אחרי הקוטג': חרם גם על גבינה לבנה

דוח של הכנסת: "פיקוח על מחיר הקוטג' לא יעזור"

החרם עובד: ירידה במכירות הקוטג'

ישי: לחקור תיאום מחירים בקוטג'

אלמנת ממציא הקוטג': הוא היה מצטרף לחרם

בדיקה: קוטג' בלונדון - 3 שקלים בלבד

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק