אם בדירה השכורה שלכם יש סתימה בצנרת, גג דולף או מרצפת שבורה, ובעל הבית לא מוכן לתקן את הנזק כדאי שתדעו: אם מקור הנזק בדירה הוא בפעולה סבירה שביצעתם וכתוצאה מבלאי טבעי, בעל הדירה חייב לתקן את הנזק - על חשבונו.
כך למשל, אם כתוצאה מהצבת ארון, אחת המרצפות הישנות נשברה - בעל הבית הוא האחראי לתיקון. אבל אם המרצפות חדשות, וביצעתם פעולות של גרירת חפצים כבדים באופן לא זהיר, הרי שבעל הדירה זכאי לדרוש ממכם לשאת בעלויות התיקון.
הבעיה האמיתית נוצרת כשהנזק לא באחריותכם, ולמרות זאת בעל הדירה מסרב לשלם עבור התיקון. במקרה כזה אתם יכולים להזמין תיקון על חשבונכם, ולקזז את הסכום מדמי השכירות שאתם משלמים. כל זה בתנאי חשוב אחד - הודעתם לבעל הדירה בכתב על הכוונה שלכם להזמין את התיקון על חשבונכם.
כאן נכנס לתמונה עניין חשוב נוסף: כדי להיות מסוגלים לבצע את הקיזוז, מומלץ שלא להעביר לבעל הדירה 12 צ'קים מראש כנהוג, אלא לשלם את שכר הדירה מדי חודש בחודשו. וכדי שלא להיכנס לחיכוכים מיותרים עם בעל הדירה, כדאי להקפיד על עוד כמה דברים. אל תמהרו לחתום על חוזה שכירות סטנדרטי שנמכר בחנויות. השימוש בו גורם לשוכרים רבים לדלג על שלב המו"מ והמיקוח, ולוותר על זכויות חשובות.
ההתחממות בגזרת הנדל"ן בשנה האחרונה גורמת לבעלי דירות רבים להעלות את מחירי השכירות בתום התקופה. לכן כדאי להכניס לחוזה סעיף אופציה של הארכת החוזה לתקופה נוספת באותו המחיר.
עוד אופציה שכדאי שתהיה לכם היא האופציה ליציאה מהחוזה - הכניסו לחוזה סעיף שמאפשר לכם להעביר את השכירות על שם שוכר אחר או הכנסת שוכר נוסף.
אז כשהחוק מעומעם, האחריות שלכם כצרכנים גדולה יותר: באמצעות ניסוח אקטיבי של החוזה, והקפדה על כל סעיף, תמנעו עוגמת נפש בעתיד.