שני ואשר שוקרון לא תיארו לעצמם שהמיזם שהם פתחו לפני חצי שנה יתרחב כל כך מהר. לפני חצי שנה פתחו השניים בפתח תקווה סופר חינמי למשפחות נזקקות, שבו אפשר למצוא כמעט הכול: החל ממוצרי אוכל יבשים וכלה בחומרי ניקוי והיגיינה.
"בתחילת הקורונה ניהלנו סניף שגודלו 180 מטר, ומאז שהקורונה החמירה, והמצב הכלכלי הולך ונהיה קשה מאוד עברנו למקום בגודל 500 מטר" מספרת שוקרון בעצב". בהתחלה טיפלנו ב־500 משפחות נזקקות, והיום אנחנו מטפלים ב-2,500. אם אנחנו לא היינו קיימים, הם היו מחפשים לאכול אצל השכנים או ההורים".
הסופרמרקטים החברתיים מדווחים בימים האחרונים על עלייה של כ־500 אחוזים במספר האנשים שמגיעים אליהם כדי לקנות במחירים מסובסדים או לקבל חינם מוצרי מזון שאינם יכולים לקנות לעצמם בסניפי רשתות המזון הגדולות.
גם רפאל ברבי – העומד בראש עמותת "אור מצווה" ומפעיל מרכול ענק באוזר התעשייה ברחוב התע"ש בכפר סבא – חושף כי מספר הנזקקים המגיעים אליו כדי לרכוש מוצרי מזון בסיסיים מסובסדים, הולך וגדל במאות אחוזים מדי יום. גםהוא מספר כי הוא נאלץ כמה פעמים בשנים האחרונות לשכור מקום גדול יותר בגלל העלייה במספר הנזקקים. "אנחנו מתרחבים כל הזמן, מה שאומר שמעגל הנזקקים הולך וגדל בצורה מטורפת".
גם ברבי וגם שוקרון מסמכים על טוב ליבם של אנשים ומתקיימים מתרומות של אנשים פרטיים לצד רשתות מזון שתורמות שאריות. אנחנו קונים את מוצרי המזון ישירות מהמפעלים במחירים מסובסדים וכן תרומות מאנשי עסקים במשק", מספר ברבי. שוקרון מוסיפה כי היא מגייסת גם מקבוצת הפייסבוק "משמחים ילדים רעבים".
"זה הגיע למצב שלאנשים שעובדים אין כסף לקנות מטרנה וקורנפלקס לילדים. עד כדי כך. הם מגיעים אלינו כי אין להם כסף לשלם על מוצרי המזון הבסיסיים", טוען ברבי. "אצלנו הם לוקחים עגלה מלאה במוצרי מזון ב־200 שקל כשברשתות המזון, עקב עליית המחירים, סל כזה היה עולה להם 1,500 שקל. יש משפחות שאנחנו מוותרים להן ולא גובים מהן אפילו את הסכום המסובסד שאנחנו מבקשים על המוצרים. המצב עד כדי כך קשה. אנשים רוצים רק אוכל, וגם את זה הם לא יכולים לממן. עליית המחירים החמירה את המצב עוד יותר, והביאה את האנשים למצבים קשים מאוד".
"הממשלה מתעלמת מהאנשים השקופים. במקום למנוע את עליית מחירי מוצרי המזון היא מעודדת אותה, ומי שמשלם את המחיר זה לא רק השכבות החלשות אלא גם הבינוניות", הוא אומר בכעס, "התורים אצלנו הולכים ומתארכים. אנשים רוצים רק דבר אחד: אוכל. לא מותרות. אוכל בסיסי ביותר".