לפני 30 שנה רחוב שינקין היה ה-סמל של חיים בתל אביב. הוא היה רחוב של צעירים, שרץ בתי קפה וחנויות בגדים ותמיד היה מלא באנשים - מתל אביב ומחוצה לה - שרצו לעשות בו שופינג, לשבת באורנה ואלה על ניוקי או לביבות בטטה ולהסתכל כמה התל אביבים יפים. בימי שישי הוא היה מלא כל כך שהיה קשה ללכת על המדרכה. אחר כך הרחוב נסגר לתנועה כדי לעבור שיפוץ, והכל השתנה. הרבה חנויות לא שרדו את החידוש העירוני, בניינים חדשים צמחו והתושבים התחלפו. בני ה-20 פלוס עזבו בהמוניהם פשוט כי לא יכלו עוד להרשות לעצמם לחיות שם, והיום אפשר לראות בו בעיקר הורים תל אביביים עם עגלות יוקרתיות. 

כמו עוף החול התרומם הרחוב מקריסתו, אבל הפעם בפנים אחרים. היום יש בשינקין סטודיו well being ליוגה, מדיטציה ופילאטיס, בוטיקים שהחליפו את חנויות האופנה ומעדניות שהחליפו את בתי הקפה, אבל רק חלקית, כי גם בהן אפשר לשבת, לשתות קפה ולנשנש משהו. השבוע ספרנו ברחוב הלא ארוך הזה ארבע מעדניות, חנות דגים וקצבייה שגם הן סוג של מעדניות, חנות לחם שגם היא מעדנייה ועוד מכולת ושני סניפים של AM:PM. לצד כל אלה עדיין פועלים כאן פיצריית עגבנייה הוותיקה, בית הקפה המיתולוגי בשינקין 17, סניף ותיק של בוטיק סנטרל וסניף קטנטן של לחם ארז. דוכן המיצים הוותיק "היפים והמיצים" גם הוא עודנו כאן, אחד השרידים האחרונים מרחוב שינקין של תחילת המילניום. השכונה הפכה במידה רבה לשכונה של משפחות מבוססות, ומה שעוד נשמר הוא השירות הלא תמיד ידידותי, שאפיין במידה רבה את הרחוב אז ועדיין חי ובועט.

"בשנה שעברה הכל היה מת", מספרת לנו נ', תושבת השכונה. "אם, למשל, רצית לשתות קפה בשבת - היה קשה למצוא מקום לעשות את זה. עכשיו התחושה היא שבכל כמה שבועות נפתחת מעדנייה, ואם לא מעדנייה אז מקום לשתות בו קפה".

אז מה אוכלים בשינקין של 2024?

הבייגלה שנגמר מאוד מוקדם (צילום: לין לוי, mako אוכל)
נגמר מוקדם ולא עובד בימי ראשון - הבייגלה של רחוב שינקין | צילום: לין לוי, mako אוכל

סלין פרייטאג בייגל

הבייגלה של דבורה מפורסם למרות שהיא מכינה אותו הכי פשוט, ממש כמו בבית, וזה משתי סיבות: אחת היא שאם לא תגיעו מספיק מוקדם הוא פשוט ייגמר, והשנייה - הוא באמת מאוד טעים. מדובר בחור קטן בקיר, פחות מ-2 מטרים רוחב, עם תפריט קטן שכתוב בטוש על הקיר (ותור ארוך). קודם בוחרים מתוך הסלסילה את סוג הבייגלה (יש רגיל, עם פרג, עם שומשום ופרג, עם בצל או עם הכל), ואז בוחרים מילוי: סלמון וגבינת שמנת ובצל סגול (42 שקלים), בייקון עם גבינה וביצה (45 שקלים), אבוקדו (40 שקלים), טונה (42 שקלים), אומלט וצ'דר (42 שקלים), סלט ביצים (40 שקלים) או סלט ביצים ובייקון (45 שקלים). תוך דקתיים דבורה מסיימת להכין לכם את הבייגל, ואתם מוזמנים ללכת לאכול אותו בגינה ליד או על הספסל שצופה לתור.

מצד אחד אין בו משהו מיוחד, ומצד שני באמת שמדובר בכריך מושלם. ודבורה? אתם חייבים לקשקש איתה קצת בזמן שהיא מכינה לכם את הכריך כדי להבין איזו אישה מיוחדת היא.

הסניף השנקנאי של איטס (צילום: לין לוי, mako אוכל)
סניף EATS בשינקין | צילום: לין לוי, mako אוכל

Eats

הסניף השני של מעדניית איטס של מיכל אפשטיין (כבר הכנתם את עוגת הגזר שלה?) נפתח בלב שינקין, מול הגינה, והוא יפה ומעוצב. יש בו ויטרינה גדולה ועמוסה, מאחוריה מסתתר מטבח ויש מקומות ישיבה בפנים ובחוץ על המדרכה. התפריט מציע מנות מהמטבח שמוגשות בין 9:00 ל-15:00, כריכי בוקר (22-28 שקלים), כריכי צהריים (28-54 שקלים), סלטים (22 שקלים לקטן או 44 שקלים לגדול) ואת הלאנץ' בוקס המפורסם עם הסלטים (62 שקלים). חוץ מזה יש פה גם מבחר בולס ביניהן כזו עם ביצה, בייקון, אבוקדו ואדממה (64-66 שקלים לקערה).

קופי קלאב

בית קפה גדול שמציע קפה איכותי במיוחד. למעשה, הדגש על הקפה כל כך מרכזי, שגם אם תרצו לא תוכלו לסטות ממנו ימינה או שמאלה. בקופי קלאב אין אוכל, רק קפה ומבחר צנוע של כמה מאפים בוויטרינה, ביניהם סינבון (21 שקלים), קרואסון שוקולד וקרואסון חמאה (18-19 שקלים). המקום נפתח בתחילת 2023 במיקום מאוד אסטרטגי, צמוד לאיטס ומול הגינה, והוא מרווח ומינימליסטי בעיצוב. גם תפריט הקפה מינימליסטי, וכולל אספרסו (10-14 שקלים), קורטדו (12 שקלים), מקיאטו (10 שקלים), אמריקנו (16 שקלים), לאטה וקפוצ'ינו (14-16 שקלים).

קופי קלאב, שינקין 22

המעדניה החדשה ברחוב שנקין (צילום: לין לוי, mako אוכל)
עילא החדשה | צילום: לין לוי, mako אוכל

עילא

עילא, פינת האוכל החדשה והמדוברת של אפרת אנזל, היא המקום הכי חדש ברחוב - בספוט פינתי מושלם מול פיצה עגבנייה הוותיקה - ויש סביבה הרבה הייפ בימים אלה. מדובר בחלל ענק מעוצב בצבעים בהירים, ובמרכזו שולחן גדול של גודיז, ספרים, פרחים וכלים יפים. יש גם מקרר גראב & גו עם מוצרים מיוחדים שאנזל ליקטה, מקפיאים עם מוצרים מיוחדים לא פחות ומדפים עמוסים באלכוהול ומוצרי מזווה שכל פודי יידע להעריך. אפשר גם לקנות פה מנות צהריים כמו של בית, מתפריט שכתוב על הקיר בטוש ומתעדכן מדי שבוע. חוץ מזה יש גם ויטרינה עם כריכים, מאפי בוקר של אלון שבו וכל מיני מתוקים ארטיזנליים קטנים וטובים.

עילא, שינקין 28

ויטרינה מפתה. אלון שבו שינקין (צילום: צילום פרטי, אוכל טוב, mako)
הוויטרינה של אלון שבו | צילום: צילום פרטי, אוכל טוב, mako

אלון שבו

הקונדיטוריה של הקונדיטור המוערך היא בעצם ויטרינה ענקית עם עוגות הפאי המפורסמות שלו. טארט שוקולד ואגוזי לוז וטארט לימון הן המוכרות ביותר (37-41 שקלים), והן מגיעות בגרסה עגולה או משולשת. עוד יש ויטרינת מאפים שמציגה מאפים יפים מבצק מדופף או מבצק שמרים, כמו בריוש סוכר וקינמון ומאפה מלוח עם אספרגוס (14-25 שקלים), ועל המדפים עוגיות ארוזות בקופסאות.  

בקלאוות מיוחדות מאוד (צילום: לין לוי, mako אוכל)
בקלאוות לא שגרתיות | צילום: לין לוי, mako אוכל

Kojey Noley

במקום אין שום שלט שמבשר על זהותו, אז חפשו אותו לפי השמשה עם הפסים כחול-לבן ולפי מגשי הבקלאוות בחלון הראווה. אין כאן עיצוב או ריהוט או מקום לשבת, רק כמה מדפים ושולחנות ועליהם תבניות ברזל גדולות עם הבקלאוות שמגיעות מכפר יאסיף בצפון. יש בקלאווה קוקוס (6 שקלים ליחידה), בקלאווה קשיו בצורת כדור מצופה בשערות קדאיף (10 שקלים ליחידה), כנאפה דובאי, שהיא מין טארטלט אישי של שערות קדאיף במילוי קרם (15 שקלים), וראיתי גם בקלאווה אגוזי מלך סגולה ואדומה ואפילו בקלאווה ממולאת בריבת חלב (6 שקלים).

קוג'יי נוליי, שינקין 27

מעדנייה שכונתית בשנקין - עדינה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
עדינה השכונתית | צילום: לין לוי, mako אוכל

עדינה

מעדניית עדינה בשינקין פינת מלצ'ט היא אולי קטנה וצפופה, אבל יש בה תמהיל מוצרים מסחרר ותור ארוך וסבלני של תושבי השכונה שבאים בשביל כריכים, לחמים וסלטים. התצוגה של המקרר עמוסה במשקאות, גבינות, ממרחים וחמאות, כולם מובחרים, ועל המדפים מוצרי מזווה מכל העולם. יש גם תפריט קטן על הקיר, והוא כולל פלטת גבינות (69 שקלים), פטה כבד עוף (48 שקלים), פלטת נקניקים (75 שקלים), פלטה של גבינות ונקניקים (79 שקלים), ויש גם לא הרבה כריכים בתוך בגט מוכנים במקרר. במקרר ליד יש מבחר גדול של גבינות מיוחדות ולחמים של חגי והלחם, ובחוץ כמה שולחנות קטנים ושמשיות.

פרנצ'י הגדול (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הוויטרינה היפה של פרנצ'י | צילום: לין לוי, mako אוכל

פרנצ'י

פרנצ'י מגדיר את עצמו כ"פיסה קטנה מפריז בלב תל אביב". מבחוץ זה נראה כמו עוד בית קפה, עם הרבה שולחנות אבל ללא מלצרים, ולמעשה מדובר במעדנייה קטנטנה עם ויטרינה מלאה בדברים טובים, מדפים עמוסים בלחמים ובגטים ותפריט ארוך שכתוב בכתב יד קטן על הקיר.

הוויטרינה היא מהיפות שראיתי ברחוב, ויש בה כריכים, מאפים, גבינות, סלטים ודגים כבושים. לידה יש מקרר עם סלטים מוכנים ומשקאות ולידו מדפים עם ממרחים, זיתים ומשקאות אלכוהוליים. בתפריט יש בין היתר מגש ארוחת בוקר (64 שקלים), כריכי טארטין בבגט (54 שקלים), סלטים מוכנים (32 שקלים), סלט בהרכבה (44-59 שקלים) ורשימה ארוכה של כריכים (19-42 שקלים). 

המעדנייה פתוחה בימים ראשון עד שישי עד 21:00, ובמרחק של פסיעות בודדות ממנה יש בוטקה קטן באותו השם שפועל עד 15:00 ומציע קפה ומאפים טו גו. 

חנות דגים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
4 אויסטרים ב-90 שקל בעמידה מעל מקרר דגים | צילום: לין לוי, mako אוכל

חנות דגים

החנות הקטנה הזו מלאה באוצרות. יש בה הרבה מעבר לדניס ולברק המיובאים, בעיקר דגים טריים מקומיים כמו זהרון. בתצוגה יש גם קלמרי ושרימפס טריים וגרבלקס שמכינים במקום (29 שקלים ל-100 גרם), ובמקפיא אפשר למצוא ציר דגים שמכינים כאן (39 שקלים לחצי ליטר). במקררים ועל המדפים יש סאקה בפחיות אישיות (28 שקלים), רוטב אסייתי מיוחד שמכינים כאן (14 שקלים) וטוביקו (35 שקלים).

עוד תוכלו לקנות פה דגים מיושנים וקציצות דגים שמוכנות להיכנס לרוטב (8 קציצות ב-76 שקלים). את הדגים שתרכשו ישמחו להכין לכם בכל צורת חיתוך, להכנה נוחה בבית. אפשר גם לשלוק במקום אויסטרים (4 ב-90 שקלים), פשוט בעמידה ליד מקרר הדגים. הם יוגשו לכם על פי כל הכללים, על מגש מלא בקרח.

חנות דגים, שינקין 49

נפוליטנית קלאסית (צילום: Joseph rum, יחסי ציבור)
נפוליטנית קלאסית | צילום: Joseph rum, יחסי ציבור

Pizza per Tutti

פיצה בר חדש בניצוחו של השף ג'וזף רם נפתחה לפני מספר שבועות ובה מכינים פיצה נפוליטנית מבצק שעובר הטפחות ארוכות כדי להגיע לרמות מדויקות של הידרציה. הוא ממוקם צמוד ללחם ארז ופועל בימים ראשון עד חמישי מ-17:00, ומציעה פיצות בקוטר 30 או 32 ס"מ. יש בתפריט פיצה מרגריטה (68 שקלים), פיצה נובולה עם עגבניות שלי, פיצה עם פטריות וקרם פטריות כמהין, פיצה עם טונה ובצל סגול, פיצה עם 4 גבינות, עם בוראטה ועם ארטישוק א-לה רומנה ושמן צ'ילי (74-88 שקלים).

פיצה פר טוטי, שינקין 44 

קצביה שהיא גם מעדניה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
קצבייה שהיא גם מעדנייה. קצבייה בשינקין | צילום: לין לוי, mako אוכל

קצבייה בשינקין

הקצבייה שפתח אהרוני יחד עם בנו אורי היא בעצם מעדנייה שיש בה גם מקררי יישון של בשר וויטרינה עם סטייקים ומוצרי עוף. חוץ מבשר אפשר לקנות פה חומרי גלם מהמזרח הרחוק, רטבים, תבלינים, שמנים, יינות, נקניקים ארוזים בוואקום, חמוצים ועוד.

לשעבר לחם תושיה, היום כיכר שנקין (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פעם לחם תושייה, היום כיכר לחם | צילום: לין לוי, mako אוכל

כיכר שינקין

כיכר שינקין היא מאפייה-מעדנייה קטנטנה שפעם הייתה סניף של לחם תושייה. המקום קיים כבר 10 שנים ובגלגול הנוכחי יש בו מדפים עמוסים בלחמים של לחם ארטיזן, כריכים ומאפים ולקט מוצרים של יצרני בוטיק קטנים שמירב ותומר, בעלי המקום, רוצים לתת להם במה: עוגיות, ממרחים, דבש מיוחד, כלים יפים, קרקרים ושמנים.

אהרוני רוטיסרי שנקין עוף צלוי  (צילום: אסף קרלה,  יח"צ)
הרוטיסרי של אהרוני בשינקין | צילום: אסף קרלה, יח"צ

עוף בשינקין

דוכן הרוטיסרי הזה הוא העסק השני שאהרוני פתח בשינקין. בוויטרינה מחכים לכם שני סוגים של עופות, בתיבול אסייתי או בתיבול עשבים, ואפשר לקנות אותם שלמים (72 שקלים לחצי או 116 לעוף שלם), מפורקים, רק כרעיים או רק כנפיים ובמסגרת ארוחה (56-156 שקלים). יש בוויטרינה גם חצאי פיתה של עראייס עוף (19 שקלים), והתפריט מציע גם סלט עוף (62 שקלים) וכריך סלט עוף אסייתי (48 שקלים).

View this post on Instagram

A post shared by Yoav Pizzeria - פיצה יואב (@pizza_yoav)


פיצה יואב

כמו שנהוג בפיצריות השכונתיות הטובות, גם בפיצה יואב יש פיצות משפחתיות (69 שקלים לקוטר 36 ס"מ) ויש פיצות ענקיות (84 שקלים לקוטר 46 ס"מ). יש לה סניפים נוספים בתל אביב ומחוצה לה, והפיצה המנצחת שלה היא פיצה פפרוני שמסודר בנדיבות על גבי המגש (84-102 שקלים). אפשר לקנות אותה גם במשולשים גדולים שכבר שכחנו שהיו פה פעם, שכיף לאכול בעמידה או תוך כדי הליכה (14-21 שקלים לסלייס), אפשר להעמיס אילו תוספות שאוהבים או ללכת על אחת הפיצות המובנות ביניהן פיצה עם אווז, שום קונפי, חלפיניו ופסטו (87-105 שקלים).

אכרם חומוס

החומוסייה של אכרם ופותנה ג'אבר (לשעבר "האח הגדול") קיימת עוד מימי אורנה ואלה וקפה תמר. זה אומר שכבר עשרות שנים שיש בשינקין גם חומוס, מתחת לסככה כחולה גדולה במרחק מטרים ספורים משדרות רוטשילד. התפריט קלאסי וכולל חומוס, צ'יפס, סלט ופלאפל בלי שום התחכמות, וגם המחיר של פעם ולא הולם את הרחוב בגרסתו הנוכחית - 25 שקלים למנת חומוס.

שוק הקינוחים - קרדינל (צילום: דן פרץ)
השוקולד של קרדינל | צילום: דן פרץ

שוקולטרי קרדינל

חנות השוקולד של אלי טראב נפתחה בשינקין ב-2019 וזהו הסניף השני של המותג בתל אביב (הראשון נפתח שלוש שנים קודם לכן באבן גבירול). כשנכנסים להיכל השוקולד של טראב, שכולו מעוצב בצבעי צהוב וחום, מגלים פרלינים, דפי שוקולד, טבלאות ומוצרי שוקולד מיוחדים לאמיצים, כמו שוקולד לבן עם שומשום שחור קלוי ומקורמל. הריח, כצפוי, משכר.