הגיע הזמן להגיד את זה רשמית – מכשירי הנינג'ה השתלטו לנו על הבית. מה שהתחיל כשייקר טרנדי על השיש התפתח עם הזמן לקולקציה של מכשירי בישול, צלייה ואפייה והפך להיות חלק מרכזי מהפעילות השוטפת במטבח, אפילו אצל הבשלנים שהתגובה הראשונית אליו הייתה על הספקטרום שבין ספקנות להתנשאות. מרגע שהפכו לחלק משגרת היום, במקביל לחיפושים אחר מתכונים מוצלחים למכשירי הנינג'ה הגיע גם החיפוש אחר הדרך הנכונה לנקות אותם. הרשת מלאה במשתמשים מבולבלים מצד אחד ומומחים מטעם עצמם שמחלקים עצות בנחרצות מצד שני, אז איך נכון לנקות אותם?

>> לכל הכתבות בערוץ living 

>> גאוני: בלוגר מציג שימוש מפתיע למלקחיים במטבח

>> אז כדאי או לא כדאי להכניס את הג'ינס למייבש הכביסה?

 

הנינג'ה דגמים רבים לה. מעבר לפופולריים ביותר כמו מעבד המזון, הגריל והפודי, יש גם מגוון בלנדרים, תנורי אובן, סירי טיגון גריל חיצוני גריל חיצוני ומעשנה, ושפע של אביזרים נלווים. לכל דגם פונקציות משלו, ובהתאם לכך המכשירים שונים זה מזה גם בחלקים ובאפשרויות התחזוקה שלהם. הבעיה העיקרית היא איך מנקים את רשת הוונטה של מכשירי הבישול, שעליה מצטבר השומן שנקרש, וגם  במכשירים שבהם היא נגישה לניקוי לא ברור איזה חומרים יתאימו לה, ובעיקר איזה ממש לא.

בפורום "מוצרי נינג'ה – שיתוף מתכונים וטיפים" בפייסבוק התנהל בימים האחרונים דיון בנושא, שבו עלו הרבה עצות ושיטות, וגם הרבה התנגדויות. רוב הגולשים הסכימו שאסור בהחלט להשתמש במסירי שומנים או בחומרי ניקיון תעשייתיים (ובטח לא לפני שהמכשיר התקרר לגמרי), כיוון שהם פוגעים בשטחי האלומיניום, גורמים לחלודה ומכניסים כימיקלים לאוכל שלנו. חלק מהגולשים הציעו שפשוף עם ספוג הפלא, אבל אחרים טענו שהוא מתאים לסירי נירוסטה בלבד ושנייר הלטש בספוג גורם נזק בשפשוף ומוריד צבע. הייתה גם הצעה לנקות עם טבליה של מדיח כלים (להניח אותה בתבנית המכשיר, למלא מים ולהפעיל על גריל למקסימום 20 דקות), והיו כמה המלצות על חומרי ניקוי אקולוגיים ייעודיים לנינג'ה. לא מעט משתתפים בפורום תהו איך בכלל מגיעים למצב שהשומן מצטבר בשכבה עבה וחרוכה והמליצו להעביר סמרטוט על החלק בתום כל שימוש, כשהוא ממש חם, כדי למנוע את זה; אחרים הציעו פשוט להתעלם מהוונטה שבמכסה ולהסתפק בניקוי של שאר חלקי המכשיר.

מכסה נינג'ה פודי מלוכלך (צילום: צילום פרטי)
צילום: צילום פרטי

אז הלכנו לשאול את המומחים. ערן הרוש, מנהל השירות וחווית הלקוח של חברת "שריג אלקטריק" - היבואן הרשמי של המותג "נינג'ה" בישראל, הסביר איך נכון לנקות את מכשיר הנינג'ה גריל, שהוא כנראה הפופולרי ביותר מבין הנינג'ות בארץ, לפחות על פי כמות ההתייחסויות אליו ברשת: "הנינג'ה גריל פועל בטמפרטורות גבוהות ומטפל בנתחי בשר עם אחוזי שומן גבוהים, ולכן עשוי לצבור לכלוך ושומן עם הזמן. כמו כל גריל חיצוני (פחמים או גז) ואף כמו כל מכשיר בישול ביתי כגון תנורים, סירים, טוסטרים ומצנמים, גם הנינג'ה גריל דורש תחזוקה וניקיון שוטפים כדי לשמור על רמת הניקיון והביצועים שלו. למעשה, הוא תוכנן במיוחד להקל על חוויית הניקיון - הפלטות, הסלסלות ומגן הנתזים קלים לניקוי בזכות הציפוי הנון סטיק הייחודי, ומתאימים אפילו לשטיפה במדיח הכלים. למעשה, כל החלקים שבאים במגע ישיר עם המזון ניתנים לשטיפה מהירה ויסודית. מומלץ לבצע מספר פעולות מיד לאחר כל שימוש: ראשית, לאחר שהמכשיר התקרר מעט, רצוי להעביר מטלית רטובה על החלק העליון, לאחר מכן, להשרות את החלקים הנפרדים (הפלטות, הסלסלות ומגן הנתזים) במים חמים עם נוזל כלים למספר דקות. לאחר מכן, יהיה קל ומהיר לנקות אותם. חשוב לציין כי אין להשתמש במסיר שומנים בעת ניקוי המכשיר. תחזוקה נכונה ושימוש בחומרי הניקוי המתאימים ישפרו משמעותית את רמת הניקיון ישפרו את חווית השימוש ויאריכו את חיי המוצר".

@ninja.il אתם מבקשים- אנחנו מבצעים! הכנו לכם סרטון שיתן לכם את השלבים הכי פרקטים לניקיון הנינג'ה שלכם! (ניקוי המכשיר ואביזריו הוא במים וסבון בלבד ניתן להשתמש במסיר שומנים רק לניקוי של מגן הנתזים) שריג היבואן הרשמי #נינג׳ה #נינג׳הגריל #Ninja ♬ original sound - נינג׳ה

להשלמת הניקוי יש המלצה ברשת להוסיף כוס מים עם מיץ מלימון סחוט לתוך כלי הבישול של המכשיר, להפעיל למשך כ-10 דקות על מצב אפייה, ולסגור את המכסה כדי לאפשר לאדים לנקות את הגריל ביסודיות ולהסיר שאריות שומן ולכלוך, כי מה שטוב לתנור ולמיקרו טוב גם לנינג'ה.

לימונים, מיץ לימון (צילום: Joshua Resnick, shutterstock)
מה שטוב לתנור ולמיקרו טוב גם לנינג'ה | צילום: Joshua Resnick, shutterstock

ומה עושים כשאין מגן לוונטה במכסה?

במכשיר הגריל, על שלל דגמיו, יש אפשרות לנתק בקלות את מגן ההתזה של הוונטה ולנקות אותו ביסודיות (ההמלצה היא להשרות אותו כשעה במים חמים וסבון כלים, לשפשף עם המברשת ולייבש), אבל מה יעשו בעלי הנינג'ה פודי, למשל, עם מכסה סיר הלחץ? הוונטה במכשירים האלה מחוברת היטב למקומה בברגים ואין לה שום מגן. בערוץ היוטיוב של "אמא מכינה" (של עמית מאיר) מצאנו פתרון גם לזה, שמבוסס על תהליך אישי של ניסוי וטעיה של הבלוגרית:

ואלה השלבים המומלצים שלה לניקוי המכסה של הניג'ה פודי וסמארט ליד:

  1. לשפוך לכלי (הסיר)  4 כוסות מים וכוס חומץ.
  2. לבחור בתוכנית בישול/צריבה ולהפעיל.
  3. לכסות את הסיר בעזרת מכסה רגיל של סיר (לא הליד של המכשיר) ולהביא לרתיחה.
  4. לאחר הרתיחה לכבות את המכשיר ולסגור את המכסה שלו (הליד) למשך 20 דקות.
  5. אחרי שהאדים עשו את שלהם, פותחים את המכסה ומשפשפים אותו עם מברשת שיניים ישנה.
  6. מרתיחים שוב ומנגבים עם מטלית (לא מגבון!).
  7. לסיום מרוקנים את מיכל הניקוז של המכשיר שנמצא מאחור.