לאחרונה יצא לנו להיחשף לכמה מסעדות עדתיות מסוג אחר מזה שהיינו רגילים בו - מסעדות קונספט ממותגות שמגישות אומנם אוכל ביתי מנחם אבל גם מודרני, טרנדי ומצטלם נהדר לרשתות החברתיות. זה מה שפגשנו למשל במסעדה האוזבקית החדשה אושפלאו ובבית הקפה האירופאי אורבי, שמגיש מנות טייק אוף רוסיות. עכשיו אנחנו שמחים לספר על מסעדה ביתית אחרת, פשוטה ונטולת כל גימיק או פומפוזיות.
ווסטוק החיפאית היא למעשה יותר כוך מאשר מסעדה; כוך גדול אבל כוך, שמאובזר בשולחנות וכיסאות בלבד. חוץ מזה רק רצפת שיש בוהקת וקירות לבנים נטולי כל דקורציה - פשוט חלל שנועד לאכילה ותו לא. אין פה חוויה, ריגוש או אלמנטים שישדרגו את הסטוריז, אבל האוכל שמוגש פה יגרום לכם להרגיש שהכניסו אתכם לבית של מאמא אוזבקווקזית.
זה העניין במסעדת ווסטוק: היא לא קווקזית, לא אוזבקית ולא גאורגית, היא גם וגם וגם ומשלבת בתפריט את כל הכיסונים של כל עדות מרכז אסיה. לאכול פה זה כמו להצטרף לצילומים של התוכנית של גידי ואהרוני. אפילו מאמות עם מטפחות צבעוניות על הראש יש כאן, במטבח ששום דבר לא חוצץ בינו לבין חלל האכילה.
בוויטרינה עם קופה רושמת של פעם מונחים מאפים ומטוגנים שאפשר לקנות לדרך. יש כאן סמסה ממולאת בתערובת בקר וכבש (12 שקלים ליחידה), צ'יבורקי ממולאים עם בקר שמזכירים ספינג', רק בגרסה לא מתוקה (10 שקלים), בלינצ'ס ענקיים ממולאים בתערובת בקר מטוגנת (10 שקלים), בילאשי עגולים גדולים ממולאים בבקר (10 שקלים) ופירוז'קי עם מילויים שונים (כרוב, בקר, כבש, תפוח אדמה, 8 שקלים ליחידה). כל אחד מאלה הוא מנת אוכל רחוב גדולה ומשביעה.
אם תתיישבו באחד השולחנות תמצאו תפריט ובו מרק שורפה עם פרוסות גדולות של בשר בקר, ירקות ועשבי תיבול (35 שקלים) ומרק לגמן אוזבקי עם אטריות, ירק, עשבי תיבול וציר מבושם בארומות של כבש (35 שקלים); בגזרת הכיסונים יש מאנטי ארמני ממולא בבקר שבכל ביס נשפך ממנו גם ציר טעים ביותר (40 שקלים), חינקלי גאורגי ממולא בתערובת בקר וכבש (40 שקלים למנה) וצ'וצ'ווארה – כיסונים קטנים שדומים לפלמני רוסי, ממולאים בבקר ובצל ומוגשים בתוך מרק על בסיס ציר בקר עם ירקות שורש ופטרוזיליה (40 שקלים). יש גם כיסונים קווקזיים נטולי שם עם בצק כמו של הכיסונים הגאורגיים, מילוי כמו של הכיסונים האוזבקיים וקיפול מעניין כמו של מומו טיבטי. הם מוגשים בקערה עם המים שבהם בושלו, כמו שנהוג עם הפלמני הסיבירי (40 שקלים).
וכמובן, יש גם תבשילים בתפריט: אושפלאו ביתי מושלם עם נתחים נימוחים של בקר וטעם עדין של שומן כבש (40 שקלים למנה); צלי בקר שהוא למעשה גולאש בגרסה קצת יותר מתובלת מגרסת המקור ההונגרית (40 שקלים); וגם דולמה – עלי גפן ממוצא עותמאני ממולאים באורז ובשר (40 שקלים); כרוב ממולא מהמטבח הסובייטי, שמזכיר את הכרוב הממולא של כל עדות מזרח אירופה; וקבב קאזאן שעולה 50 שקלים והוא המנה הכי יקרה בתפריט (!). במקרר השתייה הקלה מצאנו משקה גאורגי מוגז ומתקתק עם לימונית ולואיזה שהתאים בול לליווי הבצקים הטעימים.
השירות בווסטוק איטי מאוד ומצריך הרבה סבלנות, כי אין מנות שעומדות מוכנות וממתינות ללקוחות. הכיסונים המבושלים נכנסים לבישול רק אחרי ההזמנה, מה שאומר שזמן ההמתנה הממוצע לכל מנה הוא כרבע שעה, לא משהו שאנחנו רגילים אליו. בזמן שממתינים אפשר לצפות באינטראקציה המסקרנת בין הטבחיות עם המטפחות הצבעוניות על הראש לבין האיש שעומד בקדמת הבמה, לוקח את ההזמנות ומתפקד על תקן מלצר.
האנשים שמפעילים את המקום נראים בני אותה המשפחה, וניכר שהם לא מסעדנים אלא פשוט כאלה שיודעים להכין אוכל טעים והחליטו לפתוח מסעדה פשוטה כדי להתפרנס ממה שהם אוהבים. אז תנו להם קרדיט ותהיו סבלניים, כי האוכל שמוגש כאן שווה את זה - טרי, ביתי, מנחם וממש לא יקר.
ווסטוק. יונה ,4 חיפה. ראשון-חמישי 12:00-18:00, שישי 12:00-16:00, 054-5677266