בעידן שבו טיסות רבות מישראל מתבצעות בשיתוף פעולה עם חברות תעופה זרות במסגרת הסכמי קוד-שֵׁר, ועם הסכמי אברהם שהביאו לישראל את איתיחאד ואמירטס, נתב"ג מקושר היטב לנמלי תעופה רבים ברחבי העולם דרך עצירות ביניים. מצד אחד, זה יכול לקצר עבורינו את הטיסות, ומצד שני, הדבר גם יוצר אפשרות אמיתית שנתיב הטיסה יעבור מעל מדינות עוינות. כבר קרה לא פעם שטיסות שעליהן נוסעים ישראלים נאלצו לנחות באופן בלתי צפוי במדינות עוינות, ובשל כך רבים מעוניינים להבין מראש, עוד לפני רכישת כרטיסי הטיסה, שנתיב הטיסה בטוח.

> מה עושים כשהמטוס נוחת במדינת אויב?

> בגלל תקלה: ישראלים נחתו באיראן בדרך לארץ

> המטוס נאלץ לנחות בטורקיה - בנמל התעופה לא עזרו

נבהיר, תחילה, שהחברות הישראליות, ובראשן אל על, לא טסות מעל מדינות אלה, כך שאם אתם צפויים לטוס איתן אתם יכולים להסיר דאגה מלכם ולהיות בטוחים שנתיב הטיסה בטוח לגמרי. יחד עם זאת, טיסות למזרח באמצעות חברות זרות עשויות פעמים רבות לטוס מעל שמי מדינות עוינות כמו איראן. כך תוכלו לקבל הבנה והערכה ברורה לגבי נתיב הטיסה שלכם.

למתחילים: בירור מול חברת התעופה

הדרך הבטוחה והפשוטה לוודא שלא תטוסו מעל מדינות עוינות היא פשוט לפנות ישירות לחברת התעופה. מרבית חברות התעופה יוכלו לספק מידע כללי על המסלול שהטיסה תעבור, והאם יש מעבר מעל מדינות שאתם מעוניינים להימנע מהן.

נבהיר שטיסות ישירות מישראל לא עוברות מעל מדינות עוינות, ושבדיקת נתיב הטיסה רלוונטית כמעט תמיד רק לטיסות למזרח, שכן בין ישראל לבין מזרח אסיה, עם יעדים פופולריים כמו הודו, תאילנד, סין וסרי לנקה שוכנות עיקר מדינות האויב והמדינות העוינות לישראל.

למתקדמים: שימוש באתר FlightAware

אחת מהפלטפורמות הפופולריות ביותר למעקב אחר נתיבי טיסות היא FlightAware. השירות שלה מאפשר לנוסעים לא רק לעקוב אחר טיסות בזמן אמת, אלא גם לבדוק נתיבי טיסה של טיסות עבר בקווים לבחירתכם, דבר שמקל על נוסעים המעוניינים לוודא מראש האם הטיסה שלהם עברה מעל מדינות עוינות, ועקב כך צפויה לטוס מעל מדינות כאלו בטיסה שמעניינת אתכם.

כדי לבדוק את הנתיב, פשוט היכנסו לאתר או הורידו את האפליקציה והזינו את מספר הטיסה. אם אתם לא בטוחים מהו מספר הטיסה, תוכלו בהזין במקום את המוצא ואת היעד, ובתוצאות שיוצגו לבחור את חברת התעופה והשעה הרלוונטיים. שימו לב שאם הטיסה שלכם כוללת עצירת ביניים, יש להזין את המספר של הטיסה הרלוונטית. למשל, אם אתם צפויים לטוס לסינגפור דרך אתונה, יהיה לא רלוונטי לבדוק את הנתיב של ת"א-אתונה, אלא את זה של המקטע השני אתונה-סינגפור.

נמל התעופה בג'דה (צילום: Komenton, shutterstock)
נמל התעופה בג'דה, סעודיה | צילום: Komenton, shutterstock

לאחר מכן תגיעו אל תוצאת חיפוש ממוקדת של הטיסה הרצויה, כשבעמוד זה יש לגלול מטה ולהתמקד בקטגוריה "טיסות קודמות", כשהכוונה היא לטיסות האחרונות שהושלמו בקו זה מהאחרונה ביותר ואחורה בזמן. לחיצה על כל אחת מן הטיסות תציג בפניכם את המסלול שבוצע בפועל על גבי מפה. כך תוכלו לראות במדויק את המדינות שמעליהן נתיב הטיסה עבר. התחקות אחר דפוס חוזר של נתיב הטיסה בקו שבחרתם אמורה לתת לכם מושג טוב וציפייה ברורה באשר לנתיב הצפוי. תוכלו לבחון כמה טיסות שתרצו, כדי להגביר את הודאות שלכם.

עם זאת, חשוב להבהיר שנתיבי הטיסה עשויים להשתנות מעת לעת בשל שינויי מזג אוויר, אירועים ביטחוניים וגורמים נוספים. כך, למשל, טיסות מאירופה אל המזרח לא עוברות בשמי אוקראינה, בלארוס ורוסיה מאז שנת 2022, וגם לאחרונה, ברצף האירועים של החודשים האחרונים, חברות תעופה נמנעו מטיסה בשמי איראן באופן זמני.

בזכות כלי מעקב העומדים לרשותנו כיום, כל נוסע כיום יכול להתחקות בקלות אחר נתיב הטיסה של הקו הרלוונטי לו ולדעת היכן המטוס שלו צפוי לעבור בדרך אל היעד. אז לפני שאתם עולים על המטוס, עשו את הבדיקה הקצרה הזו וסעו בראש שקט.