כאשר נתוני ההדבקה ותחלואת הקורונה עולים מידי יום, יותר ישראלים חוזרים להסתגר בבתים. בהתאמה, מורגשת עליה ברמת הביקוש וההזמנות באתרי רשתות המזון, וגם באתרי המכירות המקוונים של הפירות והירקות, אשר חקלאים שותפים בפעילותם, ושהפכו מאוד פופולאריים בשנה האחרונה. יותר ויותר צרכנים מוכנים לשלם הרבה יותר על קילו עגבניות, בידיעה שהן נקטפו לפני כמה שעות, וגם כאלה שרוצים לעודד את החקלאות הישראלית.
"החשש מיציאה אל הסופר מורגש ביתר שאת כעת. אנו חווים עליה בהיקפי המשלוחים ובממוצע הסל, כאשר החשש מורגש בעיקר מצד הקהל הבוגר יותר, שחוזר לדפוסי הצריכה של הגלים הקודמים ואף מבקש שנשאיר את המשלוח מחוץ לדלת", מספר רון יהודה שטרית מאתר "מושבניק".
כשאתם מזמינים פירות וירקות באתרים המקוונים, יש כמה דברים שכדאי לשים לב אליהם. יחד עם שטרית בנינו מדריך עם המלצות רצויות
הגודל כן קובע
כדאי לבדוק בשעת ההזמנה מה גודל הפרי. קיימים הפרשי מחירים בולטים בין אפרסק בקוטר 5.5 ס"מ לבין אפרסק בקוטר 7. הגודל לרוב הוא זה שמצביע על איכות המוצר ומחירו נקבע בהתאם. כך שאפרסק בגודל 5 לא יעלה כמו אפרסק בגודל 7. דוגמה נוספת היא האננס, שמגיע גם הוא במספר גדלים (קטן, בינוני, גדול) כאשר ההבדל מתבטא במשקל שישאר מהפרי לאחר חיתוך הקליפה, בפירות הקטנים יישאר מעט מאוד למאכל.
כמה עולה קילו?
באתרים רבים לא ניתן להבין מהו מחיר הפרי או הירק לק"ג – אלא רק המחיר למארז, או להיפך.
אתם יכולים לקנות רק מארז, שלרוב מכיל יותר מ-1 ק"ג (לעיתים המארז מכיל גם 1.4 ק"ג), אם מדובר בפירות לדוגמא, אבל האתר מבליט את המחיר ל-1 ק"ג והמחיר במארז מופיע באותיות קטנת, ואז תופתעו שנדרשתם לשלם הרבה יותר ממה שחשבתם.
שיטת המארזים שמטשטשת את המחיר לקילו, הופכת את ההשוואה בין מחירי האתרים השונים למסובכת יותר. תבדקו תמיד את משקל המארז של הפרי ותעדיפו קניה לפי קילוגרם.
אותו הדבר בעניין אריזות עשבי התיבול; רוב אתרי המכירות אינם מציינים מהו משקל מארז הנענע, הפטרוזיליה, השמיר הכוסברה והעשבים האחרים, כאשר ההפרש יכול להגיע עד פי שתיים – ולכן כדאי לבחון מראש את משקל המארז.
משווים מחירים לפי זן ולא לפי פרי
בשוק קיימים זני פירות ומותגים שונים. שימו לב שההשוואה שלכם נעשית בהתאמה – "ענבי טלי" מול ענבי טלי. גם במנגו רצוי לשים לב האם קונים מנגו טומי, מנגו מיה או מנגו שלי.
מה עדיף? יבוא או חקלאות מקומית
רוב האתרים נולדו מתוך רצון לתמוך בחקלאות המקומית ועל ידי החקלאים עצמם, אך למרות זאת קיימות תקופות בשנה בהן אותו זן קיים מיבוא בלבד. מאחר שהמטרה היא לעודד חקלאות מקומית, כדאי לשים לב מי מסמן תוצרת מיובאת מול מקומית ומאפשר לצרכן להבין באופן בהיר מהיכן מגיעה התוצרת.
האם יש אחריות לתוצרת?
כאשר אתם בסופר ובוחרים ביד ובעין כל פרי וירק, אתם יכולים לוודא שאתם משלמים עבור ירקות ופירות באיכות הרצויה לכם. אך בעולם משלוחי הירקות והפירות חשוב לוודא שרוכשים ממקור אמין ובעל ניסיון שאחראי לאיכות המוצרים. איך יודעים? בדרך כלל לאחר ניסיון ראשון.
איך נכון לשמור על הירקות והפירות לאורך זמן?
לא אוטומטית למקרר
לצד ירקות ופירות החייבים בקירור, ישנם ירקות ופירות שדווקא מאבדים מאיכותם בקירור, ועדיף לאחסן אותם מחוץ למקרר, בייחוד בעונות לא חמות. בין הירקות שעשויים לאבד מאיכותם בטמפרטורות המקרר נמנים מלפפונים, תפוחי אדמה ואבוקדו גם עגבניות מומלץ לאחסן בטמפרטורת החדר וכך גם פירות הדר ובננות.
כדאי לשים לב שאחסון בקירור מאט או עוצר תהליכי הבשלה של ירקות ופירות – דבר רצוי ברוב המקרים, ואולם במידה ורכשתם מנגו או נקטרינות קשות – מומלץ להשאירן מחוץ למקרר עד להבשלה. טיפ נוסף שתורם להארכת חיי ירקות הוא הנחתם על נייר סופג לחות, גם מחוץ למקרר.
שימו לב לירקות ה"מפונקים"
יש ירקות ופירות שדורשים יותר תשומת לב. בקטגוריה הזאת נמצאים העלים הירוקים והחסות למשל – שמצד אחד בהחלט צריכים קירור אך מצד שני נוטים לקבל כוויות קור ברגע שהטמפרטורה נמוכה מ- 4 מעלות. על מנת להאריך את חיי העלים הירוקים מומלץ לאכסן עלים מסוג אחד בשקית סגורה (רבות מהחסות ומהעלים הירוקים כבר מגיעים באריזה מותאמת), לאכסן בקדמת המקרר, או במגירת הירקות ולא במדף העליון.
דרך מומלצת נוספת שתאריך את חיי העלים הירוקים, שאינם מגיעים בשקית אטומה, או לאחר פתיחת השקית ,היא באריזת ניילון עם מעט אוויר ונייר סופג שסופח את הלחות.
איך מאריכים חיים של תפוחי אדמה
זה טיפ שרלוונטי גם לתפוחי אדמה וגם לעלים ירוקים היא לא לרחוץ אותם לפני האחסון אלא רק לפני בישול או אכילה, מדובר בירקות שאפילו כמות מזערית של לחות פוגעת באיכותם.
דגש נוסף שיאריך את חייהם של תפוחי האדמה ולא רבים מודעים אליו היא שלא מומלץ לאכסן תפוחי אדמה יחד עם בצלים משום שהבצל גורם לתפוח האדמה להתקלקל מהר יותר.
גם המקרר הנכון יכול לעזור
אם אתם שמים לב שירקות ופירות מתקלקלים מהר במקרר, יתכן שהגיע הזמן להחליף מקרר. למקררים מדגמים חדשים ישנן מגירות ירקות ופירות בעלות תאורת לד כחולה. טכנולוגיית האור הכחול החיוני להתפתחות צמחים, מאפשרת לפירות ולירקות להמשיך בתהליך פוטוסינתזה גם כשהם נמצאים במקרר. אספקה קבועה של קרני אור כחול מעלה את ערך הוויטמינים של הפירות והירקות במקרר ומסייעת להם לשמור על טריות ועסיסיות לאורך זמן.