האם ענקית האופנה "שיין" נותנת יד לניצול עובדים? עובדים במפעל הייצור של חברת האופנה הסינית הפופולרית מעידים כי הם עובדים 75 שעות בשבוע, כך עולה מדוח שפרסם ארגון שוויצרי שחקר את תנאי העסקתם של העובדים. "שיין" עובדת עם אלפי ספקים מקומיים בסין שאחראים על העסקת העובדים. על פי הדוח, תנאי ההעסקה מפרים בצורה בוטה את חוקי העבודה המקומיים.
בדוח, שמסתמך על ריאיונות שביצעו נציגי הארגון בשנה האחרונה, עובדי החברה העידו כי הם עובדים ב-3 משמרות ביום ומקבלים רק יום חופש אחד בחודש. אמנם דיווחים על תנאי העסקה נצלניים בתעשיית האופנה העולמית שמיוצרת במזרח אינם חדשים, אך הפעם מדובר בהפרה של החוק המקומי – שקובע כי שעות העבודה היומיות צריכות לעמוד על עד 8 שעות, בעוד מספר שעות העבודה השבועיות לא יעברו את ה-40.
העובדים, רובם מהגרים, מקבלים תשלום לפי פריט. ההשערה היא שזה מה שמעודד אותם לעבוד כל כך הרבה שעות בשבוע. ויקטוריה בלנדיני, מרצה בכירה לאופנה באוניברסיטת לינקולן בבריטניה, טוענת כי "לא ניתן לקנות בגדים זולים שמיוצרים בתנאי עבודה טובים". היא מוסיפה שעד שלא נדע בדיוק מאין באמת הבגדים שלנו מגיעים לא נוכל לפתור את הבעיה.
חברת "שיין", שבזכות מחיריה הזולים מושכת אליה קונים מכל רחבי העולם, כולל מישראל, אינה מתעלמת מהביקורת שעולה מהדוח. החברה טענה כי היא מתווה קוד התנהלות קפדני לספקים שמחייב "לקיים סביבת עבודה בטוחה, היגיינית ובריאה", ושעות עבודה שצריכות לעמוד בחוק המקומי. בחברה מדגישים כי הם מתכוונים ללמוד את הדוח ובמידה ויזהו הפרות של הנהלים, הם ינקטו ב"פעולה מיידית".