לאחר התחקיר שפרסמנו ב"תוכנית חיסכון" על העמלות הגבוהות בכספומטים הפרטיים, המועצה הישראלית לצרכנות הגישה היום (חמישי) תביעת ענק נגד החברות הפרטיות והבנקים שמפעילים כספומטים - בסך 458 מיליון שקלים - בשל חיוב בעמלות כפולות על משיכת מזומן.
תחקיר "תוכנית חיסכון" - שוד הכספומטים:
בתביעה הייצוגית, שהוגשה בבית המשפט המחוזי בירושלים באמצעות עורכי הדין שחר קטוביץ ויגאל ויינשטיין, טוענת המועצה לצרכנות, כי הם מטעים את הצרכנים בעמלות הגביה הנגבות מהם. היקף הנזק שנגרם לצרכנים בהתאם לכ-261.8 מיליון משיכות בנקאיות, מוערך בלמעלה חצי מיליארד.
לטענת המועצה לצרכנות, בכתב התביעה שהוגש, העמלה הבנקאית בגין משיכת הכספים בכספומטים היא הטעיה ברורה של הציבור. עוד היא סבורה כי פעולה זו של הבנקים והחברות הפרטיות גורמת לפגיעה קשה במיוחד באוכלוסיות מוחלשות המסתמכות בעיקר על מזומן ולא על כרטיסי האשראי.
עוד מדגישים במועצה כי "היקף פריסת המכשירים האוטומטיים הבנקאיים למשיכת מזומן לא נותן מענה לכלל האוכלוסייה". שכן יש אזורים בעיקר בפריפריה, שבהם לא קיימים סניפי בנק ומכשירים בנקאיים למשיכת מזומן בזמינות גבוהה, כך שצרכן המבקש למשוך כסף ממכשיר פרטי משלם בפועל סכום של 9-8 שקלים, למרות שעל גבי צג המכשיר מוצג רק סכום של 7-6 שקלים בלבד שמשולם כביכול לחברה המחזיקה את המכשיר.
ח"כ מיכאל ביטון, יו"ר ועדת הכלכלה, מסר כי "אזרחי ישראל משלמים ביוקר על פסטה אבל לא רק, גם על עמלות הבנקים אנחנו משלמים ביוקר. משק בית בישראל מוציא בממוצע בשנה 9,400 שקלים בגין עמלות וריביות. עמלות הכספומטים - העוולה הזו לא פוסחת על איש, אך פוגעת באופן הכואב ביותר דווקא במעמד הביניים הנמוך שנלחם על הוצאותיו ועל אחת כמה וכמה בשכבות המוחלשות ובעניים ביותר. דווקא מי שבוחרים להתנהל במזומן על מנת לשלוט בהוצאותיהם מאבדים כסף יקר בגין עמלות כפולות".
עו"ד עופר פיינשטיין, מנכ"ל המועצה לצרכנות, הוסיף: "כמו העמלה גם העוולה היא כפולה, שכן הבנקים לא רק שאינם מתפעלים מכשירים אוטומטיים למשיכת מזומן, כנדרש משירות בנקאי ראוי לטובת הצרכנים - אלא שהם מסתירים את גובה העמלה הנגבית מהצרכנים באותם מכשירים פרטיים מרוחקים. עמלה שהיא בשיעור קרוב לזה שהם מקבלים עבור תפעול מכשיר אוטומטי בנקאי למשיכת מזומן".
שוד הכספומטים - כל מה שאתם צריכים לדעת
כיום, כ-2,041 כספומטים בנקאיים נמצאים צמודים לסניפי הבנק, לעומת 4,620 כספומטים פרטיים - פי 2 יותר מאשר הבנקאיים, וכך גם העמלה שכפולה בכספומטים הפרטיים. לא רק שהבנקים סוגרים סניפים ומקבלים עמלה על כל משיכה מהכספומט הפרטי, בנוסף - יש להם חלק בחברות הפרטיות. חברת כספונט שנחשבת לשחקן הגדול ביותר בשוק הכספומטים הפרטיים ומחזיקה מעל 75% מנתח השוק, היא בבעלות של בנק דיסקונט וחברת כרטיסי האשראי כלל עם 10% בעלות לכול אחת מהחברות.
ומי הבעלים של חברת כרטיסי האשראי כלל? גם כאן אין הפתעה. החברה נמצאת בבעלות משותפת של דיסקונט (כ-71.8%) וקבוצת הבינלאומי (כ-28.2%), כלומר, הבנקים מחזיקים בעלות בחברת הכספומטים הגדולה ביותר בישראל, וזוכים בעמלה כפולה - גם בעמלת ערוץ ישיר מלקוחותיהם, וגם באחוזים מהעמלות הגבוהות שאנחנו משלמים בכספומטים הפרטיים.
וזה לא נגמר בזה - בחלקם הגדול של הכספומטים הפרטיים, המשיכה מהכספומט מוגבלת לסכומים של 600-500 שקלים. אם תצטרכו למשוך יותר, תצטרכו לשלם כמה עמלות. על כל משיכת מזומן מכספומט פרטי, תשלמו בין 8-6 שקלים עמלה לחברה שמתחזקת את הכספומט. בנוסף, תשלמו גם עמלת ערוץ ישיר לבנק שלכם אם אינכם פטורים מעמלות, כך שבמשיכה אחת תוכלו להגיע עד ל-10 שקלים עמלה.