בזמן שבעיריית תל אביב עומלים, בהתאם להנחיית בית המשפט, על חוק עזר עירוני חדש שיאפשר לבתי העסק לפעול בשבתות ובחגים - מתברר שבערים אחרות לא ממש מעוניינים לאכוף את חוק העזר העירוני בנושא.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הרשויות אינן אוכפות את החוק של עצמן", אמר עו"ד אילן בומבך, מומחה למשפט פלילי, לחדשות 2. "זה חוק שאם הוא לא מתאים אז תבואו ותשנו אותו. אבל כל עוד החוק הזה קיים, הרשות מחוייבת לאכוף אותו".
מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בדק 35 רשויות ומצא שלעשר מהן אין כלל חוק עזר עירוני המסדיר את פתיחת העסקים בימי מנוחה. מתוך 25 רשויות בהן קיים החוק הזה, 13 הודו שהן אינן אוכפות אותו.
"הכאוס שקיים בכל הנושא הזה, הוא חלק מה'ישראבלוף'", טען ח"כ ניצן הורוביץ. "מצד אחד יש חוק שלפיו אסור לפתוח בשבת, מצד אחר יש רשויות שנותנות לפתוח בשבת, כי זה מה שהציבור רוצה וזה מה שהציבור צריך, אך אז גם נותנים דוחות".
19 אלף קנסות בת"א בחמש שנים
בין הרשויות שכן אוכפות את החוק, גם אם רק לעיתים, בדקנו מי הרשות שנותנת את מספר הדוחות הרב ביותר. תל אביב ניצבת במקום הראשון: בחמש השנים האחרונות חולקו קרוב ל-19 אלף קנסות, שהכניסו לעירייה קרוב ל-11 מיליון שקלים. באשדוד אמנם פועל רק פקח אחד בכל שבת, אך הוא חילק באותה תקופה יותר מ-9,000 קנסות, שהכניסו לעירייה כ-4 מיליון שקלים. בחיפה ארבעה פקחים הגיעו לכ-4,500 קנסות בחמש שנים, שהכניסו לעירייה כ-2.6 מיליון שקלים.
"למה העירייה לא רוצה לסגור את העסקים? כיוון שעדיף להם המצב הזה", הוסיף עו"ד בומבך. "הן מעדיפות שהמצב הזה יימשך, שיהיה מדובר באיזה מסחטת כספים".
והיכן משתדלות הרשויות לאכוף את החוק רק למראית עין? בלוד 44 קנסות בלבד חולקו בחמש שנים, בקרית מוצקין עוד פחות מזה: 39 קנסות. בנצרת עילית ניתן בכל השנים האלו קנס אחד בלבד על סך 445 שקלים, משום שבית עסק נפתח בערב יום הזיכרון.
הסוגייה הזאת נמצאת על סדר היום הציבורי וקיים ניסיון לאזן בין שמירה על אופייה של השבת כיום מנוחה לבין קיומה של פעילות כלכלית. אולם נראה שבפועל בחלק מהמקומות כלל לא מנסים לכבד את החוק, או להתאים אותו למציאות.