הזינוק בשיעור הגירושים בישראל הוא אולי נתון עגום, אבל היצירתיות של חברות הביטוח רואה בו הזדמנות. בשבועות האחרונים עולם הביטוח הישראלי הוליד מוצר חדש, "ביטוח מזונות" קוראים לזה. ביטוח זה יבטיח ששום דבר כבר לא יעצור את זרם התשלומים מהגרוש, ואפילו לא המוות.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
תמורת תשלום חודשי של כ-40 שקלים בלבד, תלוי בגובה המזונות, המבוטח יקבל שקט נפשי לכל החיים. אך בדיקה שערכנו מראה כי ייתכן והשמחה עדיין מוקדמת. "מומלץ היטב לאדם שרוצה לרכוש את פוליסת המזונות לקרוא היטב, להבין את המשמעויות, ולראות אם כדאי לו לקנות את הביטוח", אמר אודי פרישמן, מומחה לבריאות וביטוח.
אך בענף יש מי שמסתייג מסוג הביטוח הזה. לדבריהם מדובר בביטוח כפול, כפי שקורה לא פעם בעולם הביטוח. הסיבה לכך פשוטה - למקרים של אובדן כושר עבודה יש ביטוח בפני עצמו. זה מכסה אמנם כחצי מהמשכורת, אך מצטרף לכיסוי של הביטוח הלאומי של עד 75 אחוזים מהמשכורת.
כפל תשלום ביטוח הבריאות הוא הנפוץ ביותר
מקרה של מוות יוצא דופן בעניין זה, כיוון שביטוח חיים לא עובר בירושה, ולכן בסוג זה של ביטוחים אין כפילויות. אבל בעולם הביטוח ככלל, כפילויות יש עוד לא מעט. הדוגמה המוכרת ביותר לכפל ביטוחים היא מתחום ביטוחי הבריאות. על פי דוח של משרד הבריאות, 81 אחוזים מהישראלים מחזיקים בביטוח בריאות משלים לקופות החולים, ובאותו זמן 43 אחוזים מהם מחזיקים בביטוח כמעט זהה גם מצד חברות הביטוח. מדובר במאות שקלים של תשלומים כפולים בכל שנה.
דוגמה נוספת לביטוח מיותר הוא ביטוח שארים, שכלול בביטוח הפנסיוני, ויכול להגיע למחיר של 400 שקלים בשנה. התמורה לביטוח היא תשלום לבני הזוג והילדים של המבוטחים לאחר מותם. אלא שעל הביטוח הזה משלמים גם הרבה רווקים ורווקות, כאלו שאין להם בני זוג או ילדים.
כתוצאה מכפילויות ביטוח אלו, חייב בית המשפט המחוזי בירושלים לפני כשנה את חברות הביטוח להתריע בפני כפל ביטוחים אם הם מזהות אחד. אך לחברות אין אינטרס אמיתי לתת לרוכשים את התמונה המלאה - ואולי אפילו להפך.