אפגניסטן אולי לא מתחרה בספרד, יוון או טורקיה כמוקד תיירותי, אבל שליטי הטליבאן של המדינה מוכת המלחמה עדיין חולמים להפוך אותה ליעד מוביל עבור נופשים. וזה כנראה מתחיל לעבוד להם, כי מספר התיירים זינק מ-691 בלבד בשנת 2021 ליותר מ-7,000 בשנת 2023, לפי סוכנות הידיעות AP.
המדינה המרכז-אסייתית הייתה נקודת ציון מרכזית ב"שביל ההיפים" בשנות ה-70, אך הפלישה הסובייטית, משטר הדיכוי של הטליבאן בשנות ה-90 ומלחמה של 20 שנה בין השנים 2001-2021 שהחלה לאחר הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק, הובילו להרג של רבים באפגניסטן, ולחיסולה של התיירות למדינה.
>> ישראל נכנסה לרשימה העולמית המאוד לא מכובדת
>> יופי מסוכן: העיר התיירותית שבה רצח הוא עניין שבשגרה
>> גן עדן מסוכן: הפושעים במדינה הזו לא מבדילים בין מקומיים לתיירים
מאז שארה"ב ובריטניה יצאו מאפגניסטן והאחיזה של הטליבאן בשלטון חזרה, גורמים רשמיים היו להוטים לקדם את המדינה ולהרגיע את המבקרים בטענה שהם בטוחים ורצויים. יוצרי תוכן ברשתות החברתיות עסקו בקידום המדינה, על פי ה-BBC, תוך שהם מצטטים קטעים המראים מטיילים מצטלמים ליד שרידי הבודהות בבאמיאן, פסלי ענק שהושמדו על ידי הטליבאן במרץ 2001.
אבל התמונות המועברות בסרטונים הנוצצים מעוררות שאלות לגבי הסיכונים בנסיעה לאפגניסטן ומי מרוויח מכספי התיירות במדינה שבה נשים ונערות מופלות לרעה והגישה שלהן לחינוך ולעבודות מצטמצמת. ישראל כמובן לא מנהלת יחסים עם אפגניסטן, ולכן המל"ל ממליץ לכל אזרחי ישראל, גם אלה שבעלי דרכון זר, לא להגיע למדינה ולא לטייל בה כלל.
משרד החוץ הבריטי מייעץ גם הוא נגד נסיעות לאפגניסטן, כשהוא מציין שהמצב הביטחוני "הפכפך" והנסיעות ברחבי המדינה "מסוכנות ביותר". תיירים זרים נמצאים בסיכון מוגבר להיעצר במדינה, שבה יכולתם של פקידי זרים לעזור "מוגבלת ביותר".
אפגניסטן "הוכתרה" כמדינה המסוכנת ביותר בעולם בשנה שעברה בדוח מדד השלום הגלובלי של המכון לכלכלה ושלום. זו הייתה השנה השישית ברציפות שבה המדינה עומדת בראש הסקר של 163 מדינות, שבודק 23 מאפיינים שונים כולל טרור פוליטי, שיעור רצח ורמות ביטחון לאומי.
מוחמד סעיד, האחראי על התיירות של הטליבאן בקאבול, אומר שהשנה הוא חולם שאפגניסטן תהפוך למוקד תיירותי. הוא אומר שהוא נלהב במיוחד למשוך תיירים סינים למדינה, וטוען שמטיילים בוחרים באפגניסטן כי היא בטוחה יותר ממדינות שכנות, והצביע על פקיסטן במיוחד.