בואו נודה על האמת, אנחנו יכולים להתפשר על סוג הפסטה, ולמצוא לה תחליף זול יותר, אבל כשזה מגיע לחסרי הישע: התינוקות שלנו, קצת קשה להתפשר, או להחליט שלא קונים דברים מסוימים.
שוק מוצרי התינוקות מגלגל כ 2 מיליארד שקלים בשנה. ההוצאה החודשית למשק הבית מכלל ההוצאות, עומדת על כ- 15 אחוזים. אך בעוד שדיונים רבים עולים לסדר היום, כמו סל התרופות, מוצרי מזון שבפיקוח, קמח ללא גלוטן לחולי הצליאק ומלחמה במוצרים עתירי סוכר ושומן ,משרד האוצר טרם הציג פתרון לפחית אבקת חלב שעלותה בין 50-110 שקלים. דווקא בתחום הזה הקמעונאים אינם אשמים, שכן רוב המוצרים בתחום נמכרים ברווחיות אפסית וברוב המקרים במחירי הפסד ,על מנת להילחם על כיסו של הצרכן. זאת הסיבש אנו מוצאים חוסרים של המותגים בחנויות מכולות קטנות- מחירי המכירה ברשתות זולות באחוזים רבים מהמחיר שהיצרנים והיבואנים דורשים מהם.
אנו משלמים על מוצרי תינוקות בין 225 אחוזים-330 אחוזים יותר כי "לתינוק שלך מגיע יותר". אך מה עושים משקי הבית שידם אינה יכולה להשיג את המותגים היקרים? האם הרכישות מוצרי התינוקות באים על חשבון שאר הוצאות הבית? מסתבר שכן, משקי בית רבים דיווחו שנאלצו לוותר על מותרות ומוצרים מהשגרה על מנת לרכוש מוצרים לתינוק.
בחנו סל מוצרים זהה ב- 14 רשתות שיווק, התייחסנו לרשתות הגדולות, רשתות מהמגזר הרוסי ומהמגזר הערבי. בדקנו היכן משתלם לרכוש את סל המוצרים. ומצאנו שהפערים במחירי המוצרים בין רשת לרשת מגיעים גם לפער של 60 אחוזים. כל לדוגמה מחיר חיתולי טיטולים פרמיום של חוגלה ברשת שופרסל דיל נמכרים ב- 25 שקלים וברשת חצי חינם ב 39.90 שקלים. דייסת מטרנה 300 גרם נמצאה ברשת פרשמרקט במחיר של 24.90 שקלים וברשת ויקטורי נמכרת ב 16.90 שקלים- פער של יותר מ 47 אחוזים
את הסל הזול מצאנו ברשת רמי לוי בעלות של 465 שקלים מול הסל ברשת קינג סטור שנמכרת ב 539 שקלים פער של 74 שקלים, שיכולים להקנות לנו לרכוש עוד 2 חבילות חיתולים.
הקמעונאים מוכרים בהפסדים
הבעיה היא ששוק מוצרי התינוקות מציג ריכוזיות מובהקת, והמחירים בהתאם. בשוק מוצרי המזון למשל, שולטים המותגים מטרנה שתופס נתח של 50 אחוזים מהשוק, סימילאק ונוטרילון. הצרכנים הבינו היטב שישנם מוצרים שאסור להתפשר עליהם, והניוד בסקטור הזה הוא מועט עד בלתי קיים. לראייה, רשת שופרסל השקיעה סכומים לא מבוטלים במחקרים ופיתוח מותג הפרטי בסגמנט, עצרה את פעילותו תוך זמן יחסית קצר, בו לא הצליחו להציג היתכנות כלכלית ונאמנות צריכה.
גם בתחום מוצרי הטיפוח לתינוק אנו רואים ריכוזיות ונאמנות גבוהה למותגים. המותג המקומי ד"ר פישר שולט בפעילות עם מגוון מוצרים לעור רגיש והתאמה לעור התינוק, אך לעומת זאת המחירים פחות "רגישים". לדוגמה אל סבון לתינוק 1 ליטר של ד"ר פישר עולה לצרכן ברשת רמי לוי 32.80 שקלים, בעוד שמוצר מקביל של המותג סופטקר נקה של חברת סנו עולה לצרכן באותה הרשת 14.90 שקלים. אגב, מוצר זהה למבוגרים של סנו עולה 9.90 שקלים.
לעומת זאת, בשוק החיתולים הצלחנו לראות שינויים בשנים האחרונות עם מותגים מוזלים ולא מוכרים, ומותגים פרטיים שהחלו לתפוס נתחי שוק. למרות שהתחרות בעולם בין האגיס לפמפרס צמודה, התמונה בישראל שונה. המותג האגיס של חברת קימברלי קלארק (חוגלה) שולט בתחום החיתולים בישראל עם יותר מ 55- אחוזים בנתח השוק, שכמותג נוסף של החברה "טיטולים" תופס נתח של יותר מ 10 אחוזים. כך חברה אחת בשוק מחזיקה ביותר מ- 65 אחוזים מנתחי השוק בסגמנט. המותג "פמפרס" תופס כ- 18 אחוזים, ואחריו "ביביסיטר"- מותג שהושק בשנים האחרונות בישראל כמענה למותגים פרטיים ומותג מוזל תופס כבר 10 אחוזים מנתחי השוק. שאר המותגים הפרטיים ומותגים שניסו לחדר לשוק המקומי מהווים פחות מ 7 אחוזים.