ההצהרה של חברת בן אנד ג'ריס העולמית שלשום (ב'), שלא תמכור גלידות בהתנחלויות, הצליחה לבלבל את הציבור הישראלי. מצד אחד הרשת הוצפה בסרטונים ותמונות של גולשים שמשליכים את הגלידה לפח, כולל התמונה של שרת הכלכלה אורנה ברביבאי.
המציאות, כמובן, הרבה יותר מורכבת. בשטח עצמו, זכיין החברה ומנכ"ל בן אנד ג'ריס ישראל אבי זינגר, עומד מול גלי ההיסטריה ומסביר כי הפגיעה העיקרית כרגע תהיה פגיעה במפעל ישראלי שבינתיים ממשיך ליצר את הגלידה האהובה ולהפיץ אותה לכל רחבי הארץ, ומעסיק 160 משפחות.
ההד התקשורתי של המהלך הזה הוא בדיוק מה שרצתה תנועת ה-BDS, שבתום עשור של לחצים בלתי פוסקים על חברת יוניליוור העולמית, לחץ שהתגבר לאחרונה במבצע "שומר חומות", הצליחה לגרום למותג לאיים ולא לחדש לזכיין הישראלי את החוזה בעוד כשנה וחצי, אם הוא לא יפסיק למכור בשטחי יהודה ושומרון.
כמה ההחלטה הזו תשפיע על מכירות החברה בפועל ותפגע בישראל? שוק הגלידות מתחלק בין שלוש ספקיות עיקריות: יוניליוור ישראל, שמחזיקה במותג הישראלי שטראוס, ואינה קשורה לסאגת גלידות בן אנד ג'ריס, נסטלה ו גלידות בן אנד ג'ריס שנמצאות בידי זכיין ישראלי: אבי זינגר.
המובילה בתחום המכירות לריטייל, כלומר לרשתות הקמעוניות היא שטראוס (41 אחוזים), אחריה נסטלה (33 אחוזים) ובן אנד ג'ריס מחזיקה בנתח שוק ארצי הקטן ביותר (13 אחוזים).
יוניליוור העולמית הכריזה שאם זינגר לא יפסיק למכור בהתנחלויות - היא תפסיק את ההתקשרות עם בן ג'ריס ישראל בעוד שנה וחצי. אבל כמה בעצם זינגר מוכר להתנחלויות? לדבריו, בין 2-.2.5 אחוזים מכלל המכירות הארציות מתבצעות מחוץ לשטחי הקו הירוק.
"את תנועות החרם לא באמת מעניין אם פלסטינאי ברמאללה עכשיו לא יאכל יותר בן אנד ג'ריס", מסביר זינגר. "הניצחון שלהם הוא תודעתי בכלל ולא כלכלי. זה לא מה שימוטט את החברה - לא למכור יותר בשטחים".
פלסטינים קונים ממך באופן ישיר?
"לא, הם קונים את הגלידות מספקי משנה שקונים ממני, אבל ברור מאיפה זה מגיע. אם יאסרו עלי למכור להתנחלויות גם הם ייפגעו. אבל את אף אחד זה לא מעניין".
מה זה כן יכול לעשות?
"הנזק הוא לא רק ברמת המותג, אלא ברמה מדינית. אם ה- BDS יראו שהולך להם הם יעברו ללחוץ גם על רשתות אחרות בעולם להפסיק את ההתקשרות עם ישראל, וזה יכול ליצור כדור שלג מסוכן".
זינגר נאחז בחוק החרם שקבע ב-2011 כי קריאה לחרם תרבותי, אקדמי או כלכלי על גורם ישראלי מוגדרת עוולה אזרחית. "אסור לי בתור ספק במדינה להחליט שאני לא מוכר למקום מסוים", מסביר זינגר. "מבחינה ציבורית ועקרונית אני לא יכול להגיד שיש כמה מאות אלפי אזרחים בארץ שאני לא יכול למכור להם, לא משנה מה הדעות שלי".
בינתיים הסערה העלתה את המכירות בחברה, שקפצו אתמול ב-21 אחוזים, נתון שמעודד אותו מאוד. "היו כאן שלשום 160 עובדים מודאגים שהלכו בפנים נפולות הביתה, היום בבוקר הם הגיעו חזרה בעיניים נוצצות אחרי כמויות התמיכה שהם קיבלו. הנהגים של המשאיות תלו מיוזמתם דגלי ישראל על משאיות האספקה", הוא מספר בחיוך וממהר להדגיש :" אל תפסיקו לקנות. אנחנו עומדים על הרגליים האחוריות והתנגדנו למהלך להחרים. כולי תקווה שהמדינה תפעל בנושא להפסיק את המהלך ולמנוע דברים דומים בעתיד".