אחרי מחירי הדיור, הירקות והפירות - גם הדלק מתייקר: כולנו מרגישים את יוקר המחיה בישראל מדי יום, אבל נראה שלאחרונה יקר לחיות כאן עוד יותר. בתקציב החדש אומנם יש כמה רפורמות שאמורות להקל על המצב, אבל בינתיים לא נראים סימני בלימה לגל ההתייקרויות. אז כמה זה עולה לנו? בדקנו עבורכם.
מבדיקת חדשות 12, עולה כי מחירי הדירות עלו ביותר מ-9% אחוזים בשנה האחרונה. גם מחירי הדלק צפויים להתעדכן בימים הקרובים. אם יגיעו אכן לכמעט 6.60 בהתאם להערכות, הם ישלימו עלייה של 20% בשנה האחרונה. גם מדד המחירים לצרכן, שמאגד בתוכו כמה מגמות שונות מזנק - ועומד על 2.5% בשנה האחרונה.
ירקות, עופות וגם כלי מיטה עולים יותר
מחירי הירקות הטריים זינקו ביותר מ-9% השנה. גם המחירים של כלי המיטה והמגבות זינקו, ביותר מ-8%, הדגים ב-3% והעופות ב-5.5%. מדובר עלייה השנתית החדה ביותר שמדד המחירים לצרכן, מאז 2011
מה מוביל לכך?
מחירי השילוח של מכולה אחת, זינק בשנה האחרונה, מ-2,700 דולרים בנובמבר בשנה שעברה, ליותר מ-10 אלף דולר בספטמבר. כלומר, זה השפיע על ההתייקרות של כמעט כל המוצרים המיובאים, גם עכשיו בחודש הקניות הגדול שבא עלינו לטובה: מכוניות, דלק, בגדים, צעצועים ומכשירי חשמל.
הרפורמות שאמורות להקל ואלו ששנויים במחלוקת
תקציב המדינה כולל כמה רפורמות שאמורות להקל על היבוא ולהפחית את הנזק, אבל יש כמה מהלכים קצר יותר שנויים במחלוקת: המס על החד פעמי מפחית את הצריכה, אך מעלה את מחירים - וכך גם המשקאות הממותקים. בנוסף, ב-2023 החנייה חינם ברחבי הערים תוגבל משמעותית וב-2025 גם תהיה אגרת גודש, מס על הכניסה לגוש דן בשעות מסוימות.