נפגעות ונפגעי הפוסט טראומה בצה"ל מספרים על מכה כפולה - ראשית האירוע הקשה עצמו וההשלכות שלו על נפשם, ואחריו המאבק הארוך והיקר להחריד על ההכרה, הפיצוי והסיוע שמגיעים להם. מיזם חדש, של עמותת "שותפות מגן ישראלית" בשיתוף לשכת עורכי הדין וראש הלשכה, עו"ד אבי חימי, נועד להכשיר עורכות ועורכי דין רבים שיוכלו ללוות מבחינה משפטית את הנפגעים וכך להפוך את הליווי המשפטי לרגיש, נגיש ומהיר יותר, ובעלות הוגנת.
בימים אלו, הסתיים המחזור הראשון של תכנית ההשתלמות שבה הוכשרו מעל ל-70 עורכות ועורכי דין. ברשימת המרצים נכללו מיטב המומחים העוסקים בתחום בהיבט הרפואי, המשפטי והניהולי בסקטור הפרטי, מומחים ממשרד הביטחון וכן פגועי הלם קרב מוכרים.
מדובר בחלק מפרויקט גדול יותר של העמותה, לאיתור 40 אלף חיילים ואנשי כוחות הביטחון, נפגעי פוסט טראומה, שהשתתפו במלחמות ישראל ובפעילות מבצעית. לאחר האיתור מתכוונת העמותה לתת ללוחמים סיוע כולל, על מנת שיוכלו לעבור בהצלחה, בזמן קצר, ובעלויות מינימליות, את הליך קבלת ההכרה ממשרד הביטחון.
מניתוח הגורמים להימנעות נפגעי פוסט טראומה לפנות למשרד הביטחון לקבלת ההכרה שקיימה העמותה, עלה כי העלות הגבוהה, ולעיתים הבלתי סבירה בעליל, של הליווי המשפטי החיוני בהליכים אלה, מרתיע רבים. "לעמותה הגיעו מספר תלונות על סכומים מופקעים שנגבים לעיתים על ידי עורכי דין, סכומים העולים לעיתים במאות אחוזים, על השכר שלהם", סיפר ל-N12 עו"ד שלומי צפורי.
כך למשל, סיפרו בעמותה כי עורכת דין מעיר דרומית, גבתה למעלה מ-300 אלף שקלים על בקשת הכרה ראשונית למשרד הביטחון, לא כולל ערעורים. עורך דין אחר ממרכז הארץ גבה על תביעה דומה 240 אלף שקלים.
"התביעה החזירה אותי לאחור, לגהנום"
בעמותה מאמינים כי כוחות השוק, בעקבות ההגדלה המשמעותית במספרם של עורכי הדין העוסקים בתחום, והבנת הקשיים התעסוקתיים המאפיינים נפגעי פוסט טראומה, יביאו להוזלה משמעותית של עלות הייצוג המשפטי. העמותה מצידה תיתן סיוע משפטי ורפואי לעורכי הדין שיסכימו לייצג נפגעים במחירים מופחתים. לשכת עורכי הדין התחייבה כי במסגרת פרויקט שכר מצווה הפועל בלשכה, יוענק ייצוג פרו בונו לאותם נפגעים מיעוטי יכולת אשר יופנו על ידי עמותת שותפות מגן.
קורס ראשון כבר נפתח וההיענות אליו הייתה מרשימה - 75 עורכי דין הוכשרו למתן סיוע משפטי לנפגעים. לנוכח הביקוש הרב, הוחלט על פתיחת קורס נוסף. משיחות עם משתתפי הקורס עולה כי השיקול העיקרי שגרם להם להצטרף לקורס, הוא תחושת החוב המוסרי שאנו כחברה חייבים כלפי אלה שנפגעו בהגנתם על כולנו.
"אחרי 9 שנים כפצוע בהסתרה הדרך חזרה לחיים הייתה מייסרת, מטלטלת עם המון נפילות ותחנות רבות", סיפר יזהר דויד, מייסד עמותת שותפות מגן ישראלית. "אחת התחנות המשמעותיות הייתה תביעת ההכרה מול משרד הביטחון. אני כאדם שמגיע מארגון שמהלל את הגבורה ופציעה נפשית זו בושה, כמי שנלחם עבור המדינה והיה מוכן להקריב את חייו למענה נאלץ בלאת ברירה לתבוע אותה - עבורי תחנה זו החזירה אותי לאחור, לגהנום. המיזם הזה נועד להכשיר עורכי דין שיהיו מומחים לתביעה בגין פציעה פוסט טראומה אבל בעיקר יהיו רגישים ועם חמלה".