זה התחיל לפני כמה חודשים עם התרעות של רשתות שיווק בתקשורת על "צונאמי" מתקרב של עליות מחירים, ועכשיו זה כבר כאן: אמנם החברת הגדולות הסכימו לדחות את עליות המחירים במספר חודשים אך רוב ההתייקרויות כבר כאן. חשמל, ארנונה, דלק ומזון - בואו לבדוק במחשבון של ביזפורטל בשיתוף N12 כמה תשלמו עכשיו.
זה קורה לא רק בישראל, אלא בכל העולם. שיבושים בשרשרות האספקה העולמיות ומחסור בחומרי גלם שנבעו ממשבר הקורונה המתמשך, גרמו לעליות מחירים, שהחזירו לקדמת הבמה את האינפלציה, שהיתה מדוכאת במשך שנים. ואם כבר הזכרנו קורונה, הרי שזו כשלעצמה תרמה לכולנו הוצאות נוספות, החל מהוצאות שוטפות של עשרות שקלים בחודש על מסיכות ועד הוצאות על בדיקות שנעשות במסגרת פרטיות ועולות כסף.
יותר מ-16 אלף שקל, זה הסכום שנדרש למשפחה ממוצעת בישראל בחודש כדי להתקיים וזה עוד לפני שדיברנו על סעיף הדיור. אם יש לכם משכנתא, הריבית שעומדת לעלות אחרי הרבה שנים, תייקר לכם אותה, ואם אתם גרים בשכירות, רוב הסיכויים ששכר הדירה יעלה. לפי חישוב שערכנו, ההוצאות החודשיות למשפחה בת ארבע נפשות עומדות לעלות ממש בקרוב בכ-700 שקל בחודש. הרבה כסף.
רוצים לדעת בכמה יעלו ההוצאות שלכם? הזינו את ההוצאות החודשיות שלכם בסעיפים השונים ותקבלו בכמה הן צפויות לגדול החודש:
בינתיים, בעיקר בגלל הלחץ הציבורי והאיומים בחרם צרכנים, רבות מיצרניות המזון חוזרות בהן מההחלטה להעלות מחירים, אבל זאת לא בדיוק נסיגה. אסם, למשל, הודיעה על דחייה של המהלך עד אחרי פסח, לא על ביטולו. אפשר להעריך שאחר כך, כשהזעם ישכך, היא תחזור ותבצע את ההעלאות.
הפתרון האמיתי להעלאות המחירים מונח לפתחה של הממשלה. בינתיים זו פועלת בעדינות, ושולחת מכתבים לחברות עם בקשות ואיומים שלא יעלו מחירים. אבל היא יכולה לעשות יותר. המפתח הוא להגביר את התחרות בשוק ולשבור את המונופולים-דואופולים-קרטלים. היא גם יכולה להוריד את המסים העדיפים על הדלק, שמהם מורכב רוב המחיר שאנחנו משלמים.
עליית המחירים: "נדחה לאחרי החגים" קל מ"ננסה לפתור את הבעיה"