בעוד "מחאת האוהלים" מתרחבת לערים מרכזיות בכל רחבי הארץ - מקריית שמונה ועד באר שבע, במערכת הפוליטית מתחילים להתייחס למחאה ברצינות רבה.
לאורך היום ביקרו חברי הכנסת מוועדת הפנים והכלכלה במאהל המחאה שהוקם בשדרות רוטשילד בתל אביב. את הביקור העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.
"מצוקת הדיור היא מצוקה של כולם", אמר ח"כ כרמל שאמה-הכהן למוחים. "החובה להביא פתרונות היא עלינו ולכן אני נמצא פה אתכם. חייבים להכניס בחוק פתרונות של דיור בר השגה. השוק יוצף בדירות והמגמה תשתנה - מחירי הדירות יירדו וכך גם מחירי השכירות. אם מחירי הדירות לא יירדו - הממשלה תרד. אחד מהשניים יירד. אנחנו ניבחן במבחן התוצאה. אנחנו אתכם".
מחר היה אמור להתקיים דיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת הדיור, אך שר השיכון אריאל אטיאס ושר האוצר יובל שטייניץ הודיעו היום שבגלל ישיבה דחופה עם רה"מ בנימין נתניהו הם לא יוכלו להגיע לדיון מחר בוועדת הכספים, ולפיכך הדיון בוטל. במקום זאת, שאמה הבטיח דיון דחוף בנושא מצוקת הדיור מחר ב-14:00, והזמין את המוחים מהאוהלים להגיע לדיון ולהשמיע את קולם.
כ-40 אוהלים ניצבים על אי התנועה מול תיאטרון הבימה ומובילי המאבק מצהירים חד משמעית: "אנחנו כאן כדי להישאר. אנחנו לא פוליטיקאים אלא אנשים שנמאס להם מיוקר המחייה ומאי האפשרות לשכור או לקנות דירה במחירים סבירים. המאבק הזה הוא על מחירי הדירות. גם השכירות וגם הקנייה. לא רק בתל אביב אלא בכל הארץ".
דפני ליף, יוזמת המאבק, התבטאה היום בנושא ואמרה כי "אין מרכז ופריפריה. כולנו אחד. אנחנו נמצאים כאן ברוטשילד כי זה מקום מרכזי ואנשים מגיעים לכאן, המחאה היא לא רק על תל אביב. אני גרתי בדירה שכורה ליד כיכר דיזינגוף ועכשיו אני גרה כאן באוהל. התפטרתי היום מהעבודה שלי כדי להצהיר שאני כולי במאבק ואני לא אזוז מכאן עד שנמצא פתרון לכולם".
אחת המפגינות הוסיפה: "אני בת 28 ולא יודעת מה יהיה איתי ומה העתיד שלי. בגיל שלי, לאמא שלי הייתה כבר דירה. אנחנו לא נישאר במדינה הזו - לא נישאר במדינה שלא שמה עלינו. אם אנחנו לא נהיה פה - לא יהיה המשך למדינה הזו. לא נעשה פה ילדים ולא יהיה פה עתיד. אנחנו נטחנים בצבא; מי יישאר פה? מי יישאר במזרח התיכון, המקום הקשה הזה, במדינה שלא אכפת לה מאיתנו? הרי אין פה תחבורה ציבורית נורמלית וגם מי שרוצה לגור בפריפריה - לא יכול. נצא מהאדישות שלנו ונילחם!".
נתניהו: הממשלה עושה דברים לתיקון הנגע"
הבוקר התייחס לראשונה ראש הממשלה נתניהו למחאת האוהלים בפתח ישיבת הממשלה, ואומר כי הממשלה מטפלת בנושא בועת הנדל"ן. "אני מודע למשבר של השכירות, אני בכלל מודע למשבר הדיור", פתח נתניהו את דבריו. "הממשלה עושה כאן דברים לתיקון הנגע הזה, שרודף את מדינת ישראל במשך שנים רבות. אנחנו מדינה קטנה, יש אצלנו ביקוש גדול מאוד לדירות, גם לרכישה וגם לשכירות - ואין מספיק דירות. אין מספיק דירות משום שיש לנו שתי בירוקרטיות מטורפות שמונעות תכנון דירות, כיום לוקח יותר מחמש שנים לתכנן דירה בישראל, ומונעות שיווק דירות. אנחנו תוקפים את שני הדברים האלה ממש בימים אלה".
ראש הממשלה המשיך ואמר כי "מחר תגיע לכנסת ההצעה להשלמת הרפורמה ההיסטורית במנהל מקרקעי ישראל, כדי שנוכל לשווק דירות. אני קורא לכל מי שמפגין עכשיו, אני מבין את מצוקתו, תבואו, תעזרו לי מחר, לי ולממשלה, מחר בכנסת, כדי להעביר את זה. זה הדבר הראשון".
"הדבר השני, יש לנו שלושה עשר יום להעביר את ועדות דיור לאומיות, את חוק עוקף בירוקרטיית התכנון, פשוט, כדי שנוכל לרוץ מהר. זאת אומרת, בשבועיים הקרובים, אנחנו מביאים שני חוקים היסטוריים שמדינת ישראל מצפה להם, מייחלת להם, שרק בכוחם המשולב, להביא להתחלה אמיתית של פתרון הדיור", סיכם נתניהו. "אני רוצה לומר מראש, זה ייקח בין שנה לשלוש שנים להזרים את עשרות אלפי הדירות לתוך השוק. אבל זה מה שיפתור, זה הפיתרון האמיתי. מי שרוצה לעזור, שיעזור לנו להעביר את שני הדברים הללו".
גם שר השיכון אריאל אטיאס וראש עיריית ת"א רון חולדאי התייחסו היום בראיונות בגלי צה"ל למחאת האוהלים. חולדאי טען כי הממשלה אשמה בבועת הנדל"ן כיוון שאינה משחררת קרקעות לבנייה, ואילו אטיאס חזר על דברים שאמר בחודשים האחרונים, לפיהם משרד השיכון בראשותו משווק קרקעות ביתר שאת, והדבר ניכר בהתחלות הבנייה שעלו לשיא של יותר מעשור.