התרחיש מוכר וידוע: אתם מקבלים שיחה ממספר לא מוכר, עונים, ובצד השני נשמעת הקלטה אוטומטית המבקשת מכם לתרום למוסדות קבר רחל. בתמורה מישהו אמור להתפלל עבורכם. אבל קבר רחל הוא קצה הקרחון.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"הכרתי אנשים שבאו ולא היו להם ילדים", סיפר הרב יחזקאל מוצפי, יו"ר ארגון "טהרת הבית". "הם באו ושמו סכום מסוים, עזרו לציבור, תרמו תרומה ציבורית למען הכלל, ואז הם התברכו (בילדים) וקיבלו את הברכה".
העיתונות החרדית מלאה במודעות שקוראות לכם לתרום סכום כדי שמישהו יתפלל עבורכם. בין אם זה בכותל, ובין אם בקבר של צדיק בעיירה מזרח אירופאית עם שם מסובך, ובימים שלפני יום הכיפורים - על אחת כמה וכמה.
בחסידות שטפנשט רוצים להתפלל עבורכם 40 יום בקבר הצדיק אם תתנו להם 360 שקלים. חסידות בעלז מציעה שהאדמו"ר עצמו יתפלל עבורכם בערב יום כיפור, אם תתרמו לו 260 דולרים. ההנהגה הליטאית מבקשת 600 שקלים אם אתם מעוניינים לקנות פרקליט ליום הדין.
אבל יש גם מי שמתנגד: העיתונאי קובי אריאלי, למשל, טוען כי צריך לבקש את הדברים מאלוהים באופן אישי. "בוא נפריד בין הדברים. נמשיך לתרום כמה שיותר, ונתפלל לקדוש ברוך הוא ונבקש ממנו באופן אישי, מבלי קשר למה שנתנו. אני אומר לכם - זה יעבוד", אמר אריאלי לחדשות 2.
בחלק מהמקרים המחיר פתוח למשא ומתן. למשל בארגון ההצלה "לב מלכה", המבקש לכבוד השנה החדשה תרומה תמורת הצלה ממחלות נוראיות. או בארגון "קופת העיר", שאם תתרמו לו - כמה שתרצו - אנשיו יתפללו עבורכם בקבר אבישג השונמית.
ההוצאות האלו מתווספות להוצאה הכבדה בחגים גם ככה, אבל זה כנראה לא מטריד את מי שמחליטים ללכת על זה. מבחינתם, זוהי לא פחות מהשקעה לטווח ארוך.