הסכם אזור הסחר החופשי בין ישראל ודרום קוריאה אושר והוא ייכנס לתוקף בתחילת דצמבר, כך הודיע הבוקר (רביעי) מנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה. ההסכם צפוי להקל על יצואנים ישראלים ולהביא עמו הוזלה משמעותית לצרכן במחירי מוצרים מיובאים מדרום קוריאה, ביניהם רכבים מדגמי קיה ויונדאי, קונוסולות למשחקי וידאו, רוטב סויה ועוד. במשרד הכלכלה מעריכים את התועלת השנתית למשק הישראלי בכ-500 מיליון שקלים לשנה.
אמש אשרר הפרלמנט הקוריאני את הסכם הסחר, שמהווה את הסכם אזור הסחר החופשי הראשון של מדינת ישראל עם מדינה באסיה. עם כניסתו לתוקף, עתידות לחול הפחתות מכסים הדדיות על מוצרים מיובאים ומיוצאים, לצד שיפור והקלת הסחר במגוון תחומים נוספים כגון שירותים, השקעות, ותקינה. ההסכם יעניק יתרון תחרותי לחברות ישראליות בשוק הקוריאני וצפוי להגדיל ולגוון את היצוא הישראלי לקוריאה, וכן לעודד משיכת השקעות קוריאניות בשוק הישראלי.
במסגרת ההסכם מעל ל-95% מהיצוא הישראלי לקוריאה יהיה פטור ממכס. לקוריאה הדרומית יש כיום 18 הסכמי סחר בתוקף עם מדינות וגושי סחר שונים, בראשם ארה"ב, האיחוד האירופי, הודו וסין. ההסכם בין ישראל לקוריאה יסייע להשוות את תנאי הסחר של ישראל למדינות אלה, מה שיגדיל את התחרותיות של חברות ישראליות המייצאות לקוריאה.
צפי להוזלה של מוצרים מיובאים מקוריאה
ברשימת המוצרים עליהם תינתן הטבה במכס ניתן למנות מכונות וציוד חשמלי, מכונות ומכשירים מכניים, דשנים, ציוד רפואי, קוסמטיקה, פלסטיק ומוצריו, מתכות וכן מיצי פירות ויין. במקביל יירדו מכסים על מוצרים המיובאים מקוריאה הדרומית לישראל, ביניהם: מכוניות וחלקיהן, מקררים לתעשייה, ציוד רפואי, רכיבים אלקטרוניים, צעצועים ומשחקים, פלסטיק ומוצריו וכימיקלים.
היקף הסחר בסחורות ובשירותים בין המדינות בשנת 2021 עמד על כ-3.5 מיליארד דולר, גידול של כ-35% בהשוואה לשנת 2020. מתוך נתון זה, יצוא הסחורות והשירותים מישראל לקוריאה הדרומית בשנת 2021 הגיע למעל מיליארד וחצי דולרים, גידול של כ-42% בהשוואה לשנת 2020.
קוריאה הדרומית היא היצרנית המובילה בעולם בתחום רכיבי הזיכרון ויצרנית השבבים השנייה בגודלה בעולם. כמו כן, היא יצרנית האניות הגדולה בעולם, עם מעל לחצי מנתח השוק העולמי. בתחום הרכב, קוריאה הדרומית, בעיקר באמצעות קבוצת יונדאי-קיה וספקיות המשנה שלה, הינה אחת מ-10 היצרניות הגדולות בעולם.
ההסכמים הבאים: עם סין, וייטנאם ובריטניה
שרת הכלכלה והתעשייה, אורנה ברביבאי: "זוהי בשורה משמעותית ליחסי ישראל וקוריאה, שהיא אחת מכלכלות העולם המובילות ושותפת סחר חשובה של ישראל. היצואנים הישראלים ייהנו מהקלות הסחר ההדדיות ומיתרון תחרותי, ואני צופה כי יבואנים נוספים יזהו את הפוטנציאל ויגבירו את היקף היבוא ומגוון המוצרים לארץ ובכך יאפשרו הוזלה משמעותית לצרכן הישראלי במגוון רחב של מוצרים הכלולים בהסכם. אני מברכת את מינהל סחר חוץ על עבודה מקצועית ומתמשכת בגיבוש ההסכם".
אוהד כהן, מנהל מינהל סחר חוץ: "אני שמח על סיומו המוצלח של תהליך ארוך ומורכב להשגת הסכם סחר חופשי עם שוק חשוב מאוד עבור המשק הישראלי. היקפי היצוא הישראלי לקוריאה הדרומית עולים בשנים האחרונות, וההערכה היא כי הסכם הסחר יחזק את מגמת העלייה בייצוא הישראלי לקוריאה ואת הסחר בין המדינות ככלל. הסכם הסחר משקף, בין היתר, את מדיניות המשרד לסייע בגיוון הייצוא ובפתיחת שווקים חדשים לתעשייה הישראלית. במסגרת מדיניות זו המשרד מנהל כיום משא ומתן להסכם סחר עם מדינות נוספות בהן סין, וייטנאם ובריטניה".