מהפכה של ממש בענף הסלולר הישראלי. אחרי שנים שבהם התבקשנו לבחור בין פלאפון, סלקום ואורנג' - ייכנסו בקרוב לזירת התחרות שני שחקנים חדשים בעלי תשתית עצמאית – מירס ו-018 אקספון. האחרונה זכתה במכרז בזכות הצעה שהגישה בסכום של 710 מיליון שקלים, לעומת מירס – שהציעה 705 מיליון שקלים.
רוצים עדכונים נוספים על המהפכה הסלולרית? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
אז מה בעצם נותנת הזכייה במכרז לשתי החברות, ואיך זה ישפיע על הכיס שלנו? כאן בחדשות 2 באינטרנט עשינו לכם סדר על איך ייראה השוק הסלולרי הישראלי בעידן החדש.
מה יהיו הקידומות של המפעילות החדשות?
על מנת לחייג למנויים שיצטרפו לחברות הסלולר החדשות, תחייגו תחילה 053 ו-058. ככל הנראה תקבל מירס את הקידומת 058, ובמקביל היא תוכל לשמור על הקידומת הנוכחית שלה – 057. אקספון תעשה ככל הנראה שימוש בקידומת 053.
איזה סוג רשת יפעילו שתי החברות?
הן מירס והן אקספון יקבלו כל אחת רצועת תדרי דור שלישי בתחום של 2.1 ג'יגה-הרץ. זה יאפשר להן לספק שירותים סלולריים מתקדמים כפי שאנו מכירים כיום, בשלוש חברות הסלולר הקיימות.
כמה עולה להקים רשת סלולרית?
עלות בניית התשתיות שישמשו את החברות החדשות נאמדת בסכום שבין 150-200 מיליון שקלים. לכך מצטרפים דמי קבלת רישיון בגובה של 10 מיליון שקלים, וכן תידרש כל אחת מהן להפקיד ערבות בגובה ההצעה שהגישו למשך חמש שנים. את סכום הערבות הם יוכלו לקבל בחזרה, בניכוי דמי הרישיון, אם יצליחו לגייס כמות מנויים שתביא לכך שיחזיקו בידן נתח שוק הגבוה מ-7%.
כמה זמן ייקח עד ששתי החברות יתחילו לפעול?
לפי תנאי המכרז, נדרשות שתי החברות להשיג לעצמן כיסוי רשת של 10% מהאוכלוסייה עד תחילת פברואר 2012. עד להשלמת הקמת הרשת העצמאית שלהן, מהלך שייערך באופן הדרגתי, יוכלו המפעילות החדשות להיעזר בתשתית חברות הסלולר הקיימות. כעבור ארבע שנים מהרגע שיצאו לדרך, ייעלה רף הדרישות לכיסוי של 40% מהאוכלוסייה, ובתוך שבע שנים – ל-90% ממנה. במקרה שלא יעמדו בלוח הזמנים, רשאי שר התקשורת להאריך את משך התקופות הללו לתקופה של שלוש שנים לכל היותר, ורק פעם אחת.
איך זה ישפיע על הכיס שלנו?
העובדה שגיוס המנויים היא שתוכל להחזיר לידי החברות את סכומי העתק שהפקידו כערבות, בגובה ההצעות, נועדה לדרבן אותן לגייס מנויים – מה שצפוי להביא לירידה משמעותית במחירי השירותים הסלולריים ולמלחמה של ממש על הלקוחות.
מי הן בעצם שתי המפעילות?
מירס, בבעלות פטריק דרהי, כבר פועלת כחברה סלולרית, אך אין ברשותה תדרים. כעת תאפשר לה הזכייה במכרז להקים רשת בדור השלישי, כמו כל יתר השחקניות בשוק. אקספון מספקת כיום שירותי אינטרנט ושיחות בינלאומית. היא בבעלות איש העסקים חזי בצלאל שרכש אותה במרס אשתקד.
מה ההבדל בין הרישיון שקיבלו מירס ואקספון לבין המפעילים הווירטואלים?
מדובר בהבדל משמעותי שעיקרו בכך ששתי החברות יפעילו תשתית עצמאית, בעוד שהמפעילים הווירטואלים יספקו שירותי סלולר על גבי תשתית של חברות קיימות. החברות שיפעלו כך יהיו רמי לוי ו-Free טלקום שישתמשו בתשתית של פלאפון, ואלון סלולר שתפעל על גבי הרשת של אורנג'.
מי התמודד במכרז ונשאר בחוץ?
חברה נוספת שהתמודדה מול אקספון ומירס היא גולן טלקום. נציגיה החליטו לפרוש מהמכרז בטענה שהסכומים שהתבקשו להפקיד יצאו מכלל פרופורציה.
החברות החדשות ייכנסו לשוק עם חוסר של יותר מ-700 מיליון שקלים, אולם יש לקחת בחשבון כי יש הרבה כסף בשוק הסלולר: רק בשנה שעברה, הרוויחו שלוש החברות הגדולות בארץ כ-3.5 מיליארד שקל.
המהלך החשוב ביותר של משרד התקשורת
מכרז הסלולר הוא המהלך החשוב ביותר של משרד התקשורת בהנהגתו של השר משה כחלון. המדינה הוציאה למכרז שתי רצועות תדרים המיועדות להקמת שתי חברות סלולריות חדשות בדור השלישי. במכרז התמודדו ארבע קבוצות, כך שבכל מקרה תהליך ההתמחרות הנוקשה נערך עד לרגע האחרון.
שר התקשורת משה כחלון אמר אמש ל"גלובס" כי "היום תגיע לסיומה הרפורמה בשוק התקשורת, שמטרתה הגברת התחרות בענף הסלולר. הרפורמה שהחלה לפני כשנה וחצי עם הכנסת מפעילים וירטואליים, והמשיכה עם הסרת חסמי מעבר כמו ביטול קנסות היציאה והורדת דמי הקישוריות בתחילת השנה הנוכחית, מגיעה היום לשיאה עם הכנסת מפעילים חדשים לשוק הסלולר".
"תוצאות המכרז ישנו את ענף הסלולר בישראל, שוק תחרותי יותר יוביל להוזלת מחירים בעשרות אחוזים, לשיפור השירות המוצע לצרכנים וכמובן לחידוש ולקידמה טכנולוגית. זוהי הפעם הראשונה מאז 2001 שבה מתנהל מכרז תדרים בישראל, ואני רוצה לאחל לקבוצות שמתמודדות בהצלחה".