ווינר או לוזר? תביעה ייצוגית היסטורית על סך 2.5 מיליארד שקלים הוגשה היום (חמישי) לבית המשפט המחוזי נגד המועצה להסדר ההימורים בספורט, המפעילה את תכנית "ווינר". העותרים טוענים שהתכנית מציעה יחסי זכייה נמוכים בעשרות אחוזים בהשוואה לסוכנויות מקבילות ברחבי העולם - לעיתים בדיוק על אותם משחקי כדורגל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
לפי חוות דעתו ד"ר איציק אלפי שצורפה לתביעה, מדגם של מאות אירועי ספורט מגלה כי יחסי הזכייה של המועצה גרועים מיחסי הזכייה של מפעילי אתרי הימורי הספורט המובילים בעולם. למעשה, המועצה להסדרי הימורים בספורט, המהווה מונופול בתחום, מחלקת רק כ-60% מהכנסותיה כפרסים, לעומת החזר של למעלה מ-90% המצטבר של הסוכנויות הבינלאומיות.
בנוסף, הרווח הממוצע מזכייה אצל מפעילים זרים גבוה בכ-30% מהזכייה ב"ווינר". בתביעה נטען כי מצירוף שני הנתונים הללו עולה כי הרווח הגולמי של ווינר גדול ב-300% ואפילו יותר מהרווח של תכניות פרטיות באירופה, שמספקות את אותו המוצר בדיוק.
"נמאס לנו להידפק ביחס לאוהדים אחרים בכל העולם", אומר נעם קליביצקי, שהגיש את התביעה על ידי באי כוחו עורכי הדין יעקב סבו ואורי ברעם. "אני מניח שיש אוהדים ישראלים שלא מודעים ליחסי הזכייה הגרועים שהם מקבלים, הרי ב'ווינר' לא בדיוק מפרסמים את הטבלה המשווה".
"בני ערובה של מונופול דורסני"
"היום כל אדם עם חיבור אינטרנט מבין את גודל ועומק העושק המתמשך מצד המונופול הישראלי", מוסיף קליביצקי. "מחזיקים אותנו כבני ערובה של מונופול נצלני. הרי אני לא יכול להיכנס לאתר בחו"ל ולשחק שם. המדינה חוסמת אותי".
קליביצקי מבקש כעת להכיר בתביעתו כתביעה ייצוגית, בשם כל הלקוחות שהימרו בתכנית ווינר ביחס זכייה קבוע ב-7 השנים האחרונות, או לחלופין בשם כל הלקוחות שזכו בהימורים בתכנית זו וקיבלו פרסים נמוכים משהיו מקבלים תחת יחסי זכייה הוגנים.
באשר לתמיכה בספורט בישראל, כתב התביעה מפרט כי הכנסות המונופול הישראלי עמדו ב-2015 על כ-2.6 מיליארד שקלים, וכי מתוך הכנסות עתק אלה המועצה העבירה כ-0.5 מיליארד בלבד לקידום הספורט, המטרה שלשמה המועצה זכתה במעמדה המונופוליסטי מלכתחילה. כך שגם אם בית המשפט יחייב את המועצה לשלם 80% מהכנסותיה בדמי זכייה, בהשוואה ל-90% אצל המפעילים בחו"ל, המועצה עדיין תוכל להמשיך ולתמוך בספורט הישראלי בסכומים שבהם היא תומכת כיום.
מהטוטו נמסר בתגובה: "הטוטו פועל מכח החוק ותקציבו מאושר מדי שנה על ידי משרד האוצר ומשרד התרבות והספורט. במסגרת זו נקבעים ומאושרים יחסי ההימורים, בידיעה כי מדובר ביחסים נמוכים מאתרים הפועלים בחו"ל ואשר ממילא אינם מאושרים להימורים בישראל. רווחי הטוטו הנגזרים ישירות מיחס ההימורים מועברים במלואם, בהתאם לחוק ולאמות מידה של וועדה ציבורית, למימון הספורט בישראל, הספורטאים, האגודות והאיגודים.
"נוסף לכך, יחסי ההימורים נקבעים באופן זהיר מתוך אחריות כלפי השחקנים וכדי לא ליצור יחסי זכייה מפתים. יודגש רווחי הטוטו מהווים מקור עיקרי למימון מתקני ספורט לבני נוער בקהילה ברחבי הארץ ולהקמת איצטדיונים חדישים, כפי שהוקמו בשנים האחרונות בירושלים, חיפה, באר שבע, עכו, נתניה, פתח תקווה, חולון ועוד".