שוק השכירות סוער בעקבות החלטת שר האוצר כחלון להטיל מס על בעלי שלוש דירות ומעלה, במטרה לנסות ולהתגבר על משבר הדיור. בזמן שהשוכרים כבר חוששים מהעלאה נוספת בשכר הדירה, בעלי דירות באזור המרכז לא נשמעים מודאגים במיוחד: "הדבר לא ימנע רכישת דירות חדשות", אמרו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
ל', גמלאי מאזור המרכז, מחזיק בבעלותו יותר משלוש דירות. את הדירות הוא משכיר לזוגות צעירים שמבקשים להתגורר באזור. ממש כמו השוכרים, גם הוא מנסה להבין כיצד לפעול אל מול החלטת השר כחלון.
"אני לא החלטתי עדיין מה לעשות", אמר ל' לחדשות 2 Online. ל', שכמו רבים מבני גילו בוחרים בנדל"ן כאפיק השקעה על פני הבנקים, חושש כעת שהצעד עליו הכריז שר האוצר, יפגע בו כלכלית. "לא רציתי להיות נטל על הילדים שלי ולכן השתמשתי בכספי הפנסיה לרכישת דירות", אמר. "אם הייתי שם אותו בבנק, לא הייתי מקבל שם כלום".
"ההחלטה של השר לא תמנע ממני לרכוש עוד דירה", הסביר. "יש הרבה פתרונות, הראש היהודי מלא בפטנטים. אפשר למשל להעביר לילדים ייפוי כוח או את הדירות על שמם".
"יגלגלו את המס לעבר השוכרים"
בינתיים, השוכרים עצמם מביעים חשש שכעת בעלי הדירות יעלו משמעותית את שכר הדירה. למעשה, עבור ע', המתגוררת עם בעלה ובנה בתל אביב, לא מדובר בחשש - אלא במציאות.
ע', שעתידה ללדת בקרוב כתבה פוסט בפייסבוק על שיחה שהתקיימה בינה לבין בעל הדירה שלה שהודיע לה כי כי הוא עשוי להעלות את שכר הדירה במאות שקלים ויגלגל את עלות המס לפתחה - אם ההחלטה תצא אל הפועל.
"בעל הדירה שלי מתעכב עם הארכת החוזה כי הוא מנסה להבין את המשמעות של החוק הזה ולראות אם הוא יאושר" אמרה ע' בשיחה עם חדשות 2 Online. "בגלל שהוא אושר, אז אנחנו עכשיו בבעיה".
ע' סיפרה כי היא גרה באותה דירה כבר 3 שנים. לדבריה, בעל הדירה שלה מאוד הוגן ושכר הדירה שהיא משלמת נחשב סביר למדי. היא ציינה כי יחסיה עמו מצוינים, אולם הוא הבהיר בפניה כי שכר הדירה ישתנה בהתאם אם החוק ייכנס לתוקף. "אני לא חשבתי שהחלטה תעבור אבל עכשיו צריך לבדוק מה עושים עם זה", אמרה. "במהלך התקופה שבה אנו מתגוררים בדירה היתה עד כה תזוזה של 100 שקלים במחיר. היכולת שלנו לזוז היא מוגבלת. אין לנו ברירה כל כך כי אני עוד מעט יולדת וכבר חודש הבא אנחנו צריכים לחתום על חוזה חדש."
"גם כך יש חשש כשמחדשים חוזה"
"גם ככה בכל שנה כשמחדשים את החוזה יש את הפחד הזה שבעלי הדירה ירצו לעלות לנו את שכר הדירה. עכשיו באמת נותנים להם סיבה לעשות את זה", אומרת אושרת, שבעלי הדירה שלה מחזיקים במספר דירות. "אני דואגת כי לא תהיה לי ברירה אלא לחזור להורים. אני כבר עכשיו לא עומדת בשכר הדירה".
על רקע החלטתו של שר האוצר, ח"כ סתיו שפיר שיזמה בעבר חוק להסדרת שוק השכירות, טוענת כי כל ניסיון להורדת מחירי הנדל"ן חייב לכלול טיפול גם בשוק זה. "שני מיליון ישראלים חיים בשוק השכירות ללא כל ביטחון בשל חוסר הסדרה של התנאים בין השוכר למשכיר, כפי שנהוג בכל העולם", טענה שפיר. "ההצעה של כחלון להטיל מס על בעלי דירות מרובות היא נכונה ביסודה, אך אם היא תבוא ללא הסדרה של תנאי השכירות, היא עלולה להפוך לתירוץ לגלגל את המס על השוכר".
"משרד האוצר התקפל מול ההתנגדות של בעלי הדירות להסדרת תמריצים למשכירי דירות הוגנים או לחילופין, פיקוח על עליית שכר הדירה", ציינה שפיר. "אם כחלון רציני בנכונותו להוריד את מחירי הדיור - הוא חייב להחיל את הצעדים האלה מיידית, לפני שעוד עלות מיותרת תגולגל על שוכרי הדירות".
בינתיים, ל' מצד טוען כי הוא לא בטוח שיעלה בגלל המהלך את שכר הדירה לדייריו. "הדיירים שלי דיירים טובים שכבר שנים גרים אצלי. בהמשך אבדוק מבחינה כלכלית כיצד המהלך של האוצר הולך להשפיע על כל ההתנהלות".