השלכות פרשת זיופי נתוני הפליטה של פולקסווגן העולמית מגיעות לישראל: הייבואנית צ'מפיון מוטורס הודיעה היום (רביעי) כי על פי רישומיה, קיימות בישראל 11 אלף מכוניות שצריכות ככל הנראה לעבור עדכון טכני. מדובר ברכבי דיזל של חברת פולקסוואגן וחברות הבת של אותו תאגיד שנמכרו בשש השנים האחרונות, והקונצרן כבר העביר ליבואנית את מספרי השלדות של המכוניות שיידרשו להגיע לתיקון. עם זאת, בשלב זה לא פורסמה קריאה לתיקון (ריקול) לנהגים- ובצ'מפיון מוטורס הדגישו שהלקוחות יעודכנו בנושא בקרוב.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
"יש להדגיש כי על פי דיווחי היצרן כלי הרכב בטוחים לנסיעה", ציינו בחברה. "אנו ממתינים להנחיות טכניות מצד היצרן על דרך ואופן ביצוע הקמפיין העתידי ונעדכן את הלקוחות הרלוונטיים עם קבלת המידע". בשלב זה החליטו ביבואנית להקפיא את שיווק כלי הרכב שטרם שווקו ועל פי ההערכות מכילים את המערכת שמזייפת את נתוני הפליטה. ההחלטה התקבלה בתיאום עם משרד התחבורה.
לא מדובר בתסבוכת היחידה שניצבת בפני צ'מפיון מוטורס: היום הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לאישור תביעה ייצוגית בהיקף של כ-300 מיליון שקלים נגד פולקסוואן ונגד היבואנית בגין פרשת זיופי נתוני הפליטה. התובע הייצוגי ובעליה של מכונית פולקסווגן, בן ציון הרשקוביץ, מכנה בבקשתו את הפרשה כ"אחת מפרשות התרמית החמורות ביותר - אם לא החמורה שבהן - בהיסטוריה של שוק כלי הרכב העולמי". את התביעה הגישו באי כוח התובע הייצוגי, עורכי הדין עידן איידן, דוד תירוש ועידן דיין.
הרשקוביץ ביקש מבית המשפט להוציא צו המורה לחברה לזמן את הנהגים למוסכים כדי להסיר את התוכנה הבדויה וכן להורות על פיצוי חברי הקבוצה בגין הפגיעה בפרק הזמן שבו נסעו ברכב מזהם. זאת, לפי הנטען, בניגוד לידיעתם ובניגוד מוחלט להתחייבותן ולהצהרתן של החברות ביחס לנתוני הזיהום של כלי הרכב שלהן - דבר המהווה פגיעה באוטונומיה של הרצון.
"היה וערכי הזיהום ללא התוכנה חורגים מהוראות הדין הישראלי, יש להורות למשיבה לרכוש מחברי הקבוצה את הרכב - בתמורה למחיר המחירון הידוע בעת הבדיקה. בנוסף, יש לפצות את חברי הקבוצה בגין ירידת ערכו של הרכב, בהתאם לרמת הזיהום שנמצאה ובהתאם לממצאי הבדיקות שיבוצעו לאחר הסרת התוכנה", נכתב עוד בבקשה.
זיהום פי 40
פרשת פולקסווגן נחשפה לאחר שהסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב יצאה בהודעה דרמטית, בה האשימה את החברה כי יצרה והתקינה תוכנת מחשב מיוחדת המרמה בנוגע לרמת זיהום האוויר הנפלטת מדגמי הדיזל של כלי הרכב שהיא מייצרת.
בעת הבדיקה בלבד, הפעילה התוכנה ציוד מיוחד שנועד להפחית את רמות הזיהום האוויר שפולטים כלי הרכב - ואולם בעת נהיגה רגילה, התוכנה כיבתה את אותו 'ציוד', וכתוצאה מכך רמות זיהום האוויר שפולטים כלי הרכב עלו בשיעורים גבוהים פי 40 מערך הזיהום המותר.
קבוצת פולקסווגן הודתה כי ייצרה ושיווקה כלי רכב עם התוכנה הבדויה, ולאחר מכן אף הודתה כי חברות-בת נוספות הנמנות על קבוצת פולקסווגן לקחו חלק בתרמית הגדולה. תחילה הודתה אאודי כי 2.1 מיליון מכוניות שנמכרו כללו את התוכנה, ובהמשך לכך הודתה סקודה כי 1.2 מיליון מכוניות דיזל שנמכרו בכל העולם כללו את התוכנה.