מתנה לחג ממשרד האוצר: שר האוצר חתם היום (שלישי) על צו המפחית את המיסוי על משקאות האלכוהול. המשמעות היא שהחל מחצות יופחת המס על הבירה בכ-46%, והמס על משקאות המשכרים יופחת ב-21%. ההחלטה על ההוזלה התקבלה במסגרת שינויים מבניים בתחומי המיסוי על הבירה ועל האלכוהול, ובמסגרתה יבוטלו התקנות שנקבעו בשנים האחרונות בתחום תוך אימוץ מחודש של המתווה המקורי שנקבע בזמנו בידי רשות המסים.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
שר האוצר, משה כחלון, אימץ היום את המלצותיו של צוות מקצועי בראשות מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, ובהשתתפות נציגי רשות המסים, ולפיהן יש לבטל את השינויים שנעשו במיסוי בירה בשנת 2012 ובמיסוי האלכוהול, ובכך אימץ מחדש את שיעור המס שעמד עד אותה שנה על כמחצית משיעורו הנוכחי.
למרות ההחלטה דאז על הכפלת מיסוי כל ליטר של בירה, שנחשבה לגבוהה משמעותית מזו הנהוגה במדינות ה-OECD, בחינת הרגלי הצריכה הראתה כי הדבר כמעט ולא השפיע על היקפי השתייה של הציבור בישראל.
הצוות התייחס גם למיסוי המוטל על משקאות משכרים, כגון: וודקה, וויסקי וערק, והמליץ להפחיתו לאחר שבחינת הנושא בשנתיים האחרונות העלתה כי המהלך לא הביא לתוספת הכנסות במונחים ריאליים. כמו כן לקח הצוות בחשבון תופעות שליליות שהתפתחו בענף האלכוהול, לרבות התפתחותה של תעשייה פיראטית המייצרת משקאות מזיקים תוך פגיעה בעסקים.
"נמשיך לפעול להורדת יוקר המחיה בישראל ולהקל על הצרכנים בכל מקום שבו ניתן", אמר היום שר האוצר כחלון לאחר אישור ההסכם. "אנחנו מתכוונים להמשיך במגמה ולא נהסס לתקן עיוותים במס ככל שנדרש ולהקל על האזרחים. המהלך מבטל העלאת מס שנקבעה לפני כשנתיים שהתברר כי לא הביאה לתוצאות החזויות ואף היו לה השלכות שליליות, והוא מבוצע לאחר בחינה מעמיקה של רשות המיסים שתומכת במהלך".
השינוי ייכנס לתוקפו הלילה בחצות לאחר פרסומו ברשומות, כששיעור המס על בירה יעמוד על 2.33 ₪ לליטר בלבד.
"על שר האוצר לחזור בו. החלטתו מסוכנת"
ברשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול הגיבו בחריפות להחלטתו של כחלון - וטענו כי מדובר בהחלטה מסוכנת. "החלטת שר האוצר על הורדת המיסוי על האלכוהול היא בבחינת בכייה לדורות. מדובר על החלטה שמנוגדת למגמה העולמית הרואה בהעלאת המיסוי על משקאות אלכוהוליים, חלק מהניסיון להיאבק בשתייה לשוכרה על הנזקים החברתיים והכלכליים שהיא מביאה עימה", מסר המנכ"ל בפועל של הרשות, עו"ד איתן גורני.
"החלטה שהתקבלה ללא היוועצות עם הרשות ועם אנשי המקצוע בתחום, מנוגדת גם להמלצות ארגון הבריאות העולמי ועלולה להביא לשינוי מגמה מסוכן, לאחר שבשנים האחרונות הצליחה המדינה, גם באמצעות העלאת המיסוי, להוריד ב-50% את מקרי השתייה לשוכרה בקרב בני נוער", הוסיף גורני.
לדבריו, "סמלי ועצוב ששר האוצר בחר לקבל את החלטתו ערב לפני יום המודעות הבינלאומי לנזקי תסמונת האלכוהול העוברי החל ב-9.9. יום בו מציינים את ההשלכות הכואבות של שתייה במהלך הריון ואת הנזקים שהשתייה גורמת לעובר. אני קורא לשר האוצר לחזור מהחלטתו הפזיזה והמסוכנת".