תחקיר ההמבורגרים: בשבועות האחרונים התנהל מבצע פשיטות מיוחד על ידי משרד הבריאות בכל רחבי הארץ. הרשתות שנבדקו על ידי המשרד הן בפרק הזה הן: "בורגר ראנץ'", "ברגר קינג" ו-"BBB". משרד הבריאות אף הדגיש כי הבדיקה התמקדה בבריאות ולא בטעם או באיכות.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
את המבצע פתחו הפקחים ולרי שולמן מפקח נפת פתח תקווה, ואיילת רדזינר מפקחת מחוזית במחוז מרכז בסניף "BBB" במתחם יכין בפתח תקווה. המצלמה של משרד הבריאות תיעדה מקקים, ג'וקים והיגיינה ירודה. פקח משרד הבריאות, ולרי שולמן, אמר על הבדיקה: "זה מעיד על תחזוקה לא נכונה של המקום על לכלוך במקום. החרקים יכולים להעביר זיהומים ממקום למקום".
בתגובה, בעל העסק (BBB) אמר: "בסדר יש אחד-שניים (חרקים). אתם שוכחים שגם אם ניכנס אליכם הביתה נראה אחד-שניים". במהלך אותה בדיקה הפקחים הבחינו במלכודות חרקים ממוקמות מעל האוכל. "לשים מלכודות של חרקים וג'וקים על הקירות מעל שולחנות העבודה זה פסול", אמרה נציגת משרד הבריאות. "יכול להיות שזה באמת הורג את החרקים והמעופפים, אבל הג'וק המת יכול להגיע אלינו למזון בסופו של דבר".
במקרר נתקלו הפקחים בקופסאות המכילות עוף ועליהן מדבקות עם תאריכים מלפני שבוע וחצי. בעל העסק אמר להגנתו כי המוצרים הוכנו מראש והם נשמרים יותר זמן ממה שאפשר לשמור.
מסניף "BBB" בפתח תקווה הפקחים המשיכו לסניף של "בורגראנץ'" בקניון הגדול בפתח תקווה. כבר בכניסה נציגי משרד הבריאות הבחינו בלחמניות מונחות על הרצפה ובבדלי סיגריות זרוקים ליד המזון. גם בסניף הזה נתקלו בקופסאות עם תאריכים שעברו לפני זמן רב. במטבח, העובדים נגעו בהמבורגרים ללא כפפות וללא שטיפת ידיים.
"לתת אוכל שפג תוקפו זה סיכון חיי אדם"
המפקחת המחוזית שאלה את העובדים מתי בפעם האחרונה הוחלף השמן בצ'יפסר והתשובה שהיא קיבלה הייתה: "פעם בשבוע". בבורגראנץ' בקניון הגדול בפתח תקווה טענו שמכונת הטיגון שלהם עובדת בצורה אוטומטית ומסננת את השמן מדי יום. "ראינו שם פתחי אוורור שמלאים בלכלוך ואבק", סיפר ולארי שולמן. "בעצם כל הלכלוך הזה מגיע לאוכל, להמבורגרים וללחמניות. מצב הניקיון והתחזוקה של הסניף (בורגראנץ' בקניון הגדול בפתח תקווה) מאוד ירודים".
משם המשיכו פקחי משרד הבריאות לסניף בגבעת שמואל של רשת "ברגר קינג", שחזרה לישראל ב-2015. כניסת הסניף נקייה וההתחלה נראתה מבטיחה. אך לאחר מספר דקות התגלו הממצאים החמורים שהציבו את הסניף בתחתית הטבלה.
"כל זה בעצם פג תוקף מה-4 בינואר (לפני חמישה ימים)", אמר הפקח שולמן בעודו מחזיק את האוכל הקפוא. "לא שמנו לב שזה פג תוקף", אמרה בתגובה מנהלת הסניף. לפי משרד הבריאות ההמבורגרים שמגישים בסניף זה מסוכנים למאכל.
אישה בהיריון שאוכלת בשר מקולקל יכולה להגיע למצב של הפלה. זה מסוכן לתת לאנשים לאכול אוכל שתוקפו פג, ממש מסוכן", אמר אילן קאשי, מבט בטיחות למזון. "זה סיכון חיי אדם". פקחית משרד הבריאות אמרה: "לעיתים הרצון להישאר כלכלי ולשרוד בא על חשבון בריאות הציבור, וזה עצוב מאוד".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
מרשת "ברגר קינג" נמסר: "בביקורת שנערכה נמצאה סחורה שהיתה נתונה בהסגר ויועדה להשמדה. בביקורת נמצאה גם שקית עם סחורה פגת תוקף, שלא היתה בהסגר, בניגוד לתקנות המחמירות של הרשת. הנהלת הרשת רואה זאת בחומרה ותפעל כדי להבטיח שמקרה כזה לא יישנה. לפי נהלי הרשת ובהתאם לדרישות משרד הבריאות, הסחורה שהיתה בהסגר יועדה לאיסוף ע"י גורם מוסמך ולהשמדתה בצורה מבוקרת ע"י וטרינר. בהנחיית המפקחים, הבשר הושמד במקום".
מרשת "בורגראנץ'" נמסר בתגובה: "קיבלנו לידינו את דוח מפקחת משרד הבריאות, ובו הערות סטנדרטיות ושונות מהותית מהמוצג בתחקיר. יחד עם זאת, אנו נבחן את הממצאים ונטפל במה שיידרש".
מרשת "BBB" נמסר בתגובה: "הנושאים המופיעים בכתבתכם עומדים בסתירה לדוח משרד הבריאות ודרישת החוק. הביקור המתואר בכתבה מוצג בצורה מגמתית ומעוותת. הרשת מקפידה על איכות, טריות ובטיחות המזון על פי חוק ומעבר לכך. כמו כן, הרשת הינה חלוצה בהכשרת השפים ומנהלי המטבחים לנאמני תברואה מטעם משרד הבריאות. הרשת מבצעת ביקורות וטרינריות על בסיס שבועי, עם ליווי של גורם תברואתי אובייקטיבי חיצוני, כמו גם דוחות לקוח סמוי. מובן שהרשת פתוחה לקבלת ביקורת. הנושאים השונים ייבדקו ובמידת הצורך יטופלו נקודתית".