לפני כשנתיים עבר בכנסת חוק שכירות הוגנת שמטרתו הייתה להגן על השוכרים ולהקל עליהם במעט בנטל התשלומים. בפועל החוק לא נאכף והשוכרים קורסים תחת התשלומים. "דמי תיווך מגיעים לחודש שכירות מלא", אמר אחד המתווכים.
כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות
איוה יודינסקי חיפשה דירה להשכרה במרכז הארץ, משימה שידועה כמתישה ומפרכת, במיוחד כשהיא לא מתנהלת מול בעלי הדירות אלא מול המתווכים. "מאוד קשה היום למצוא דירה שלא באמצעות מתווך, כל דירה שאנחנו נתקלים בה באמצעותם הם רוצים לגבות דמי תיווך וזה בעצם יוצא שכר דירה של חודש מלא", סיפרה איוה.
חוק שכירות הוגנת שעבר בכנסת ביקש להגן על השוכרים בשלל היבטים. אחד מהם היה חוק דמי התיווך שקובע שהשוכר לא יישא בתשלומים ובדמי התיווך, זאת במידה שהמתווך פעל מטעם בעל הדירה. סעיף זה, היה אמור לחלק את הנטל בין השוכר למשכיר אך בפועל דבר לא השתנה והחוק לא נאכף.
בשבועות האחרונים, פגשנו מתווכים רבים מאזור המרכז ואף אחד מהם לא שקל אפילו את האפשרות לחלק את דמי התיווך בין השוכר למשכיר. השיטה לעקוף את החוק פשוטה, המשכיר פשוט לא מוגדר כמזמין השירות ומיד עם ההגעה לדירה מחתימים את השוכר הפוטנציאלי על מסמך שמחייב אותו לשלם לבד את דמי התיווך - בגובה אלפי שקלים.
"החוקים הם שאין חוק"
במצלמה הנסתרת תועד התחקירן החדשות שואל את המתווך האם יש חלוקה בין בעל הדירה לשוכר בכל הנוגע לדמי השכירות, התשובה שקיבל מהמתווך היא: "בעל הדירה זה משהו אחר. החוקים הם שאין חוקים. הבעלים לא הולך לשלם. הם לא מוכנים ויש להם הרבה מתווכים לעבוד איתם".
כעת הסוגיה הזו מגיעה לבית המשפט - עו"ד ענר בר אילן, המייצג שוכר שכבר שילם את דמי תיווך ואפילו חתם על חוזה שהוא מחויב לשלם, הגיש תביעה בטענה שמדובר בעבירה על החוק. כעת התיק מחכה להכרעת בית המשפט. "רוב האנשים מסתכלים על זה ואומרים בשביל 5000-6000 שקלים אני אגרר לבתי משפט ל-3 שנים?", תהה עורך הדין בר אילן. "רוב האנשים אומרים לא, הלקוח שלי אמר 'כן' והוא יפתח את הדלת לכל השוכרים האחרים".
חבר הכנסת רועי פולקמן (כולנו) אמר: "בחוק שכירות הוגנת אמרנו בצורה ברורה שאי אפשר להלביש חובות הוצאות של בעל הדירה אוטומטית על השוכר. אז המתווכים פנו לשרת המשפטים ויש כאן ויכוח משפטי. את זה אני רוצה להסדיר בצורה ברורה יותר בחוק המתווכים, בינתיים זה קיים בחוק שכירות הוגנת ויש כאן ערפול משפטי".
מערכת החדשות פרסמה מודעה פיקטיבית להשכרת דירה בתל אביב. בתוך זמן קצר הטלפון לא הפסיק לצלצל. על הקו היו מתווכים שיירטו את המודעה. שלל המתווכים הסבירו שאת דמי התיווך הם ידרשו מהלקוחות ושאין לבעל הדירה (כלומר לנו) מה לדאוג. "אני לא לוקח דמי תיווך מהמשכיר אלא רק מהשוכר", אמר אחד המתווכים. אז הכותרות המבטיחות על שכירות הוגנת אולי נתנו לשוכרי הדירה תקווה מסוימת אבל בשטח גם כשעברה חקיקה שנועדה להגן עליהם - היא לא נאכפת והמערב הפרוע נמשך.