אם אתם מעוניינים לרכוש דירה חדשה מקבלן, כדאי שתכינו את עצמכם לתרחיש הבא: במספר חברות נדל"ן דורשים מהלקוחות הפוטנציאליים לשלם אלפי ועשרות אלפי שקלים בשביל הזכות לקבל את החוזה והמפרט הטכני. המתעניינים נדרשים, עוד בפגישה הראשונה עם משרד המכירות, לשלם סכומים שיכולים להגיע גם ל-20 ו-30 אלף שקלים - שלא יוחזרו ברוב המקרים, גם אם הלקוח מתחרט ומבטל את העסקה בגלל חוסר שביעות רצון מהחוזה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"ברגע שאת נותנת לי את ה-20 אלף שקל, רק אז זה עובר אלייך – אנחנו לא מוציאים חומר מהמשרדים", הסבירה סוכנת מכירות במשרדי פרשקובסקי לדפנה שובל, תחקירנית "תכנית חיסכון" שהתייצבה במשרדה עם מצלמה נסתרת. ומה יעלה בגורל התשלום? "תקבלי את המסמכים רק אחרי שתגישי בקשת רכישה. ברור שלפני החוזה... בקשת הרכישה כרוכה בתשלום של 20 אלף שקלים. אם יש מחלוקת משפטית הכסף מוחזר. אם את מתחרטת – לא".

כלומר, עד שלא תשלמו לא תוכלו להתייעץ עם אנשי מקצוע רציניים ומתאימים על המפרט של הדירה ולהחליט אם הרכישה - אולי הכי יקרה שתבצעו במהלך החיים - אכן מתאימה לכם. סיפורו של איציק טיבי, שרצה לרכוש דרישה למשפחתו מחברת "אאורה ישראל", מהווה דוגמה לנוהל שהפך להיות נפוץ בחברות הנדל"ן: רק לאחר שקיבל החוזה איציק גילה שהעסקה לא מתאימה לו.

"הבנתי שיש שם לא מעט פרטים וסעיפים שהם לא נאמרו לי בפגישה עם נציג המכירות, למשל הנושא של מכירת הנכס טרום קבלתו", אמר. "גם נכתב שם שחברת ניהול תהיה רק מטעם החברה ועוד סעיפים שעורך הדין הסביר לי שהם מהותיים". איציק החליט לבטל את העסקה אבל בחברה לא מעוניינים להחזיר לו את 30 אלף השקלים ששילם: "הרגשתי לקוח שבוי".

דיור - ההוצאה המרכזית של משקי הבית (צילום: radub85, 123RF)
להתייעץ? רק אחרי התשלום | צילום: radub85, 123RF

ואכן, במשרדי "אאורה ישראל" אמר לנו סוכן המכירות, כשנשאל האם התשלום לפני חוזה הוא חוקי, הוא השיב: "לא היו לנו בעיות עד עכשיו, זו התנהלות החברה". גם בחברת "האחים דוניץ" הסבירו את ההיגיון מאחורי המהלך: "מפרט טכני זה דבר מאוד מאוד רגיש" – והציעו להחזיר רק חלק מהכסף.

תגובות:

מאאורה ישראל נמסר בתגובה: "סכום דמי ההרשמה לוקח בחשבון את המשאבים שמשקיעה החברה ומהווה אינדיקציה לרצינותם של שני הצדדים. במקרה הנידון הודגש ללקוח כי דמי ההרשמה אינם מוחזרים במקרה שלא יחתום הלקוח על חוזה מכר מחייב. יחד עם זאת הסכימה החברה, לפנים משורת הדין, להשיב ללקוח את דמי ההרשמה".

מ"האחים דוניץ" נמסר בתגובה: "לאחר ביצוע ההרשמה חברת דוניץ מפקידה בפועל דמי רישום של 3000 שקל בלבד. במידה והחוזה נחתם הסכום מוחזר לרוכש. במקרים בהם הדייר מחליט שלא לרכוש את הדירה גם דמי הרישום בסך 3000 שקל מוחזרים לו, למעט במקרים בהם המשא ומתן היה כרוך בהוצאת כספיות משמעותיות של החברה".

מחברת "פרשקובסקי" נמסר בתגובה: "החברה מחתימה את הדייר על הצעת רכישה שלפיה נוסח החוזה יהיה בתנאים מקובלים על שני הצדדים. אם ההסכם לא ייצא אל הפועל כתוצאה מתנאים משפטיים, מבוטלת ההצעה וכספי המציע מוחזרים אליו במלואם".