גם הפחתת "שימוש רפאים" תתרום (צילום: רויטרס)
גם הפחתת "שימוש רפאים" תתרום | צילום: רויטרס

שורה ארוכה של מדינות, בהן גם ישראל, חתמו על הסכם האקלים העולמי כדי להילחם בהתחממות כדור הארץ על ידי חקיקת חוקים שיתמכו ביצירת אנרגיה מתחדשת והפחתת פליטת גזי חממה. אבל גם בלי לחתום על הסכמים גלובאליים ולחוקק חוקים, כל אחד מאיתנו יכול לתרום את חלקו הקטן - ועל הדרך גם לחסוך לעצמו קצת כסף. איך וכמה תחסכו? תקראו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעזרת ד"ר עופר אלון, אסטרטג מומחה להתייעלות עסקית וטכנולוגית, אספנו פרטים אודות זיהום הסביבה ובזבוז אנרגיה - וגם כמה הצעות התייעלות קטנות.

חשמל

כשאנחנו מדברים על חיסכון בחשמל, אנחנו לא מדברים רק על חיסכון בכסף, אלא גם באנרגיה שעדיין מיוצרת בחלקה על ידי פחם שמזהם מאוד את הסביבה. כך, כשאנחנו מפחיתים את השימוש בחשמל, גם במעט, אנחנו בעצם תורמים בעקיפין למלחמה בזיהום האוויר.

מכשירים רבים בהם אנחנו עושים שימוש יומיומי ממשיכים לצרוך חשמל גם כשהם למעשה מכובים, אך עדיין מחוברים לשקע החשמל. "שימוש רפאים" זה נקרא. מדובר אמנם בכמות לא גדולה של אנרגיה, אבל אם למשל נקפיד על כיבוי בר המים כשאנחנו יוצאים מהבית למספר שעות או ימים נוכל לחסוך קצת.

כך גם מחשב שנותר פתוח כשאנחנו לא משתמשים בו או מטען של מכשיר סלולרי שממשיך להטעין כל הלילה. עוד דרך לחסוך היא בשימוש בקומקום חשמלי: במקום להרתיח כמות גדולה של מים, פעולה שדורשת לא מעט אנרגיה, מומלץ להרתיח כמות מים מדויקת יותר.

חיסכון של עד 341 שקלים בשנה (צילום: רויטרס)
חיסכון של עד 341 שקלים בשנה | צילום: רויטרס

כיצד נצמצם את צריכת החשמל במכשירי חשמל "כבדים"? לכל אבקת כביסה יש טמפרטורה אידיאלית מתאימה לכביסה. מומלץ לרכוש אבקה שמתאימה לטמפרטורות נמוכות - וכך המכונה תוציא פחות אנרגיה. גם את השימוש במייבש כביסה, שצורך כמות גדולה מאוד של אנרגיה, רצוי להפחית ככל האפשר. "בתלייה על חבל אין כלל את ההוצאה הזו, שיכולה להיות גדולה", אומר אלון.

גם בשימוש במזגן אפשר לחסוך. ככל שמכוונים את הטמפרטורה בחורף לנמוכה יותר, המכשיר יוציא פחות אנרגיה. בקיץ זה להיפך. 

מזגנים (צילום: רויטרס)
כיוונון לטמפרטורה אופטימלית יעזור בחיסכו | צילום: רויטרס

מים

במשך שנים מטיפים לנו לחיסכון במים למען המאגרים המועטים בישראל. בשנים האחרונות "הלחץ" ירד בגלל מתקני התפלת המים, אבל גם את חשבון המים השנתי ניתן לצמצם מעט. קוב מים עולה בממוצע 8 שקלים. ישנן מספר דרכים פשוטות לצמצם את הצריכה שלנו באופן שלא יפריע לחיינו, וכך לחסוך מעט בעלויות.

אם למשל נקצר את זמן המקלחת שלנו בחמש דקות בכל יום, נוכל לחסוך 36-54 אלף ליטרים של מים בשנה. ובכסף: בין 288 שקלים ל-432 שקלים בכל שנה.

גם חמש דקות של סגירת ברז המים בכיור בכל יום, למשל בשעת צחצוח השיניים או שטיפת הכלים, עשויה לחסוך בין 216 ל-288 שקלים בכל שנה (27-36 אלף ליטרים של מים).

וכמובן שישנן דרכים רבות נוספות לחסוך במים וגם בכסף באמצעות התקנת מיכל חסכוני בשירותים, התקנת "חסכמים" בברזים ומתקנים נוספים.

ברז פתוח (צילום: רויטרס, חדשות)
חיסכון של עד 288 שקלים | צילום: רויטרס, חדשות

סביבה

לא רק בתחום החשמל יש ביכולתנו לעזור לסביבה. בכמה דרכים פשוטות אנחנו יכולים לתרום רבות ולחסוך בהפצת חומרים מזהמים.

שימוש בשקים ירוקים - שקיות ניילון אינן מתכלות וייצורן כולל גם הוא שימוש באנרגיה מזיקה. לעומת זאת, שימוש חוזר בשקים ירוקים מסייע להפחתה בשימוש בניילון וכך להפחתת הזיהום שנגרם ממנו. גם שימוש חוזר בשקיות ניילון תורם מאוד לסביבה.

מחזור - "כל מה שקשור לפינוי פסולת ומחזור הוא תולדה של צורך לקחת את מה שמזהם ולהפוך אותו למוצר אחר, למרות שגם הוא ימשיך לזהם", מסביר אלון. "החומר לא מתכלה אלא משנה צורה".

שימוש באופניים או הליכה ברגל - הפחתת השימוש בכלי רכב בתוך הערים ובכלל מסייעת מאוד להפחת פליטת גזים מזהמים. עם זאת, התחבורה הציבורית באזורים רבית בארץ לא מספיק מפותחת כדי להוות תחליף מלא למכונית פרטית. צריך לזכור שגם שימוש באופניים חשמליים לא עדיף מבחינת האנרגיה משום שהם צורכים כמות גדולה של חשמל.

אם חשבתם שתחסכו אנרגיה כשתכבו לרגע את הרכב בזמן עמידה ברמזור למשל, אלון מפריך את המחשבה הזו. עצם פעולת ההנעה מחדש, הוא מסביר, צורכת כמות אנרגיה לא קטנה.

שימוש בחומרים רב פעמיים - חיתולים ומוצרי הגיינה מיוצרים היום גם מחומרים רב פעמיים כמו בדים מסוגים שונים. השימוש בהם כמובן מזהם פחות את הסביבה ומבורך, אבל מסורבל יותר ולכן ברור מדוע רוב ההורים לא בוחרים בו.

"מי שצריך לעשות את המהפך זה אנחנו ולא המכשירים", מסכם אלון. "אנחנו צריכים להבין את השימוש ושתהיה לנו מודעות גבוהה יותר לתהליך". עכשיו תורכם לנסות ליישם.