מים בששון - ובעיקר בהרבה ממון: מחקר חדש שערך מרכז המחקר והמידע של הכנסת מגלה כי בין השנים 2000 ל-2014 קפצו מחירי המים בישראל בשיעור של למעלה מפי 2 - עלייה של יותר מ-100% במחיר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
במחקר, שנערך כחלק ממאבקו של ח"כ איציק שמולי (העבודה) בתאגידי המים ובביטול ניתוקי המים, התברר כי מחיר המים והביוב לצרכנים עלה בשיעור של 104.3%, לעומת עלייה בשיעור של 74.6% במחיר החשמל ועלייה של 32.7% במדד המחירים לצרכן.
הזעקה הציבורית שהתעוררה בעקבות העלייה, הביאה את הממשלה להכריז על הפחתה של 10% במחירי המים בתחילת השנה הנוכחית, אלא שלמעשה מדובר בהורדה שמגיעה לאחר אותה העלאה משמעותית של מחיר המים.
מסקנת עורכי המחקר: ניתן להוריד את מחירי המים בחצי
עוד מצביע המחקר על הכנסות חסרות תקדים של התאגידים מתשלומי המים הגבוהים, שעומדות השנה על כ-4.5 מיליארד שקלים. למעשה, הרווח הנקי של תאגידי המים עומד על כ-200 מיליון שקלים בשנה. בנוסף, חלה קפיצה של כ-300% בדיבידנדים לרשויות המקומיות בין 2012 ל-2013 מסכום של 55 מיליון שקלים לכ-180 מיליון.
עורכי המחקר המליצו על ביצוע מספר מהלכים שיכולים להוביל להוזלה של כמעט 50% במחירי המים - ובכך להשיב אותם לרמה המקורית, כפי שהיו בשנת 2000: על ידי ביטול דיבידנדים והיטלים לרשויות המדינה ניתן לחסוך 10% בעלות לציבור, ובנוסף ניתן לבצע צעדי התייעלות ללא ביטול סובסידיות ולבטל את המע"מ על המים - שני צעדים שיחסכו עוד 36% במחיר לצרכן. בסך הכל מדובר בהפחתה של 46% מהמחיר.
ח"כ איציק שמולי מסר בתגובה לפרסום: "הדוח החמור הזה חושף את מה שכל ישראלי כבר יודע ומרגיש חזק בכיס בשנים האחרונות: הציבור הישראלי משלם את מחיר תאגידי המים במקום רק את עלות המים. מאז שהוקמו התאגידים זינק המחיר בלמעלה מ-100%. מה זה אם לא שוד? אחרי שהצלחנו לעצור את ניתוקי המים, אמשיך להיאבק גם בכנסת הבאה מול העוולות הגדולות שמייצרים תאגידי המים. הגיע הזמן להפחית באופן מיידי את המע"מ על המים ולעצור את בזבוז כספי הציבור".