שלוש שנים גרים שרה וזאב בני ה-87 בדיור המוגן של רשת "עד 120" ברמת החייל. הם עזבו בית גדול בשביל מה שיש למקום הזה להציע, וזה לא מעט: חדר כושר, בריכה ואינספור פעילויות פנאי לדיירים בגיל השלישי. מה שהם לא שיערו הוא שחלק ניכר מזמנם הם ייאלצו להקדיש למאבק משפטי.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
זאב ושרה לא מבינים איך דבר כזה יכול לקרות מבלי שיש להם כל יכולת להתנגד: שתי קומות נוספות שייבנו על בית הדיור המוגן שהם גרים בו, והם אמורים פשוט לקבל את זה בהכנעה. יחד עם דיירים נוספים הם מחליטים לבדוק מה הם יכולים לעשות.
"בבתים משותפים או בתכניות תמ"א 38 יש צורך בהסכמה של 80% מהדיירים על מנת לבצע איזשהו שיפוץ או שינוי", אומרת שרה. "אנחנו שבויים במקום. איש לא שואל אותנו או מתחשב בנו. מנסים לגרום לנו לחיות באתר בנייה".
החבורה הזאת מחליטה לצאת לתחקיר נרחב והמסמך הראשון שהם מגלים הוא מסמך שבו מתחייבים הבעלים במפורש לא להוסיף קומות למבנה הדיור המוגן בעתיד ולא לחלק את הקומות הגבוהות.
"הבטיחו לנו הגנה"
על דירה בדיור מוגן כמו זו של שרה וזאב משלמים פיקדון של 2.35 מיליון שקלים, שנשחק מדי שנה בכ-5% אחוזים, ובנוסף לזה שכירות של 16 אלף שקלים. אם יעזבו עכשיו יקבלו בחזרה על הדירה רק 2,015,000 שקלים. בניגוד לשוכרי דירה רגילים, עזיבה שלהם תעלה להם הרבה מאוד כסף, ובניגוד לבעלי דירה - אין להם כל השפעה על ההליך.
"ויתרנו על הדירות שלנו", אומרת שרה. "רובנו ויתרו על הדירה היחידה כדי שבאמת נהיה בדיור מוגן. הובטחה לנו הגנה, הובטח לנו שישמרו על בריאותנו". הבעלים במקרה של הדיור המוגן הזה הם הפניקס - עד לא מזמן של יצחק תשובה.
את הפוטנציאל של הדיור המוגן זיהו לא מעט חברות ובעלי הון. בשנה שעברה עזריאלי רכשו את הפאלאס וחברות נדל"ן מתעניינות בעסק הרווחי של הדיור לגיל השלישי - עסק שמגלגל מיליארדים.
הדיירים יצאו למסע גילוי
"כשדיירים פנו למנכ"ל הבית בשאלות ביחס לבנייה והתלוננו, הוא אמר 'תעזבו, אני משחרר אתכם'", אומרת שרה. "כל משפחה שעוזבת זה אינטרס מובהק של הבעלים, כך שאנחנו ממש שבויים בידיהם. מדובר באוכלוסייה זקנה והיכולת לפעול לרדת ולכן הבעלים בונה על כך שלא יתנגדו ואפשר יהיה לעשות מה שרוצים".
אבל הם דווקא כן החליטו להתנגד, ולא סתם - בגיל שמונים פלוס הם הלכו לתחקירנים והוציאו מכל הארכיונים את המסמכים הקשורים בהליך בוועדות התכנון השונות. שם הם הגיעו למסמך שאפשר את קידום הבנייה: ויתור על כל ההתנגדויות על ידי ועד השכונה אלי שמעוני, אלא שהוא טוען שמעולם לא חתם על מסמך כזה. שמעוני הגיש תלונה במשטרה ועכשיו הם מחכים עד שוועדת הערר תקבע האם הכל היה כשר.
תגובת עיריית תל אביב-יפו: "בשנת 2012 אושרה תכנית בסמכות הועדה המחוזית אשר התירה תוספת קומות לבניין. באשר לבקשה לקבלת היתר, הועדה דנה בהתנגדויות והתנתה את הוצאתו בהצגת האמצעים הנדרשים למניעת מטרדי הרעש והלכלוך בזמן ביצוע העבודות, זאת מתוך הבנה מלאה למצוקת הדיירים. באשר לטענת הזיוף, הדיירים הופנו להגשת תלונה במשטרה".
תגובת רשת בתי דיור מוגן "עד 120": "הדיירים חתמו מרצונם החופשי על הסכם התקשרות, טרם כניסתם לבית, במסגרתו נמסר להם כי לחברה שמורה הזכות לבנות קומות נוספות. הדיירים הסכימו ואף התחייבו שלא להתנגד לבנייה הצפויה. הרשת פועלת בשקיפות ובהגינות בכל הנוגע למימוש זכותה לבניית הקומות הנוספות. בסופו של דבר החליטה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לדחות את התנגדויות הדיירים ולקבל את בקשתה של הרשת. הנהלת 'עד 120' תעשה כל שיידרש על מנת למזער את אי הנוחות אשר עלולים להיגרם לדיירים בתקופת הבנייה".