אפל, החברה הגדולה בעולם מבחינת שווי שוק, נמצאת בבעיה חמורה: כמעט 80% מהאייפונים שהחברה מכרה בארה"ב בשנה החולפת יוצרו בסין. כעת, המכסים האדירים בגובה של כ-145% שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הטיל על יבוא מסין מאיימים להקפיץ דרמטית את עלויות הייצור של אפל ולסכן את פרת המזומנים שלה. אמנם בסוף השבוע הממשל הודיע על הקפאת חלק מהמכסים על יבוא סמארטפונים ומחשבים מסין - אך לפי טראמפ משקיעי אפל מיהרו מדי לחגוג: מדובר בדחייה זמנית בלבד.
בכהונה הקודמת של טראמפ הצליח מנכ"ל אפל טים קוק לשכנע את הנשיא חובב המכסים לחמול על ענקית האייפון. כעת האתגר נראה גדול בהרבה ומאיים על עתידה - ומנייתה - של החברה שנסחרת בוול סטריט לפי שווי של כמעט 3 טריליון דולרים.
למה אפל מייצרת דווקא בסין?
על אף מאמצים שאפל מובילה בשנים האחרונות לגוון את שרשרת הייצור שלה, סין היא עדיין בית החרושת העיקרי של מוצרי החברה. לפי בנק ההשקעות מורגן סטנלי, כ-87% מהאייפונים, כ-80% מהאייפדים וכ-60% ממחשבי המק הניידים של אפל מיוצרים בסין. לפי נתונים שהובאו בוול סטריט ג'ורנל, עלות הייצור של כל אייפון 16 פרו שמייצרת אפל בסין היא כ-550 דולר - מחצית מהמחיר שבו היא משווקת את המוצר לצרכנים.

עלויות העסקת העובדים הנמוכות הן שמשכו את אפל לסין מלכתחילה, אך כיום המצב מורכב יותר. עוד לפני שמונה למנכ"ל הוביל קוק את מיסוד הקשר בין אפל לסין וביסס בה שרשרת אספקה מורכבת כבר משנות התשעים.
בסרטון שצף בימים האחרונים ברשתות החברתיות נראה קוק מסביר כי "סין הפסיקה להיות מדינה עם שכר נמוך לפני שנים". בסרטון אומר קוק שהסיבה המרכזית לייצור בסין היא המומחיות והיכולות הטכניות של העובדים הסינים. עוד הוא מציין כי מספר העובדים המיומנים שנדרשים לאפל וקיימים בסין גדול לאין שיעור על מספר אלו הנמצאים בארה"ב.
למה אפל לא מייצרת באמריקה?
הניסיונות לדרבן את אפל לייצר באמריקה אינם חדשים. כבר ב-2011 שאל הנשיא דאז אובמה את מייסד אפל ומנכ"לה דאז סטיב ג'ובס, מה יידרש כדי לייצר אייפונים בארה"ב במקום בסין. בכהונתו הראשונה של טראמפ כנשיא הוא הפעיל לחץ כבד על אפל להעביר את ייצור האייפון לארה"ב, אך ללא הצלחה. בסופו של דבר ממשל טראמפ פטר את האייפון מהמכסים שהטיל אז על יבוא מסין.

להערכת אנליסט Wedbush דן אייבס, "לייצר אייפונים בארה"ב זה בלתי אפשרי". בדברים שאמר אייבס לסוכנות הידיעות AP הוא העריך שאייפון שמיוצר היום בסין או הודו ונמכר בכ-1,000 דולרים, יזנק למחיר של יותר מ-3,000 דולרים אם הייצור יעבור לארה"ב.
אבל המחיר הסופי לצרכן הוא רק החוליה האחרונה: לפי אייבס, אפל תידרש למספר שנים והשקעה של מיליארדי דולרים בשביל להקים בארה"ב מפעלים שיאפשרו לה לייצר את האייפון במדינה. להערכתו, לכל המוקדם תוכל אפל להעביר את ייצור האייפונים לארה"ב בשנת 2028. וכפי שאמר קוק, לא ברור מי יעבדו במפעלים האלו: שר המסחר האמריקני הווארד לוטניק רמז לאחרונה שאוטומציה תוכל להחליף את "צבא מיליוני בני האדם" שמייצרים אייפונים - אך אנשים שעבדו בייצור באפל אומרים לבלומברג כי "זה עדיין לא ריאלי".
באיזה מצב נתפסה אפל?
המכסים החדשים פוגעים באפל בנקודת זמן רגישה. הניסיונות האחרונים של החברה לייצר מוצרים חדשניים השיגו תוצאות מעורבות. אפל תלתה תקוות רבות במשקפי המציאות המדומה Vision Pro ובמערכת הבינה המלאכותית Apple Intelligence, אך שניהם לא עמדו בציפיות. לפי הניו יורק טיימס, חלק מהעובדים במטה החברה בקופרטינו כבר תוהים אם החברה איבדה את "הקסם" המפורסם שלה.

בנוסף, אפל מתמודדת עם תחרות הולכת וגוברת בסין - השוק השני בגודלו עבורה אחרי ארה"ב. ביזנס אינסיידר מדווח כי נתח השוק שלה במדינה ברבעון האחרון של 2024 הסתכם ב-17% - ירידה מ-21% שנה קודם לכן. המתחרות המקומיות וואווי ושיאומי מציעות סמארטפונים שמתחרים באייפון בתמחור אגרסיבי.
לפי ארסטכניקה, האנליסטים מעריכים כי "לאפל אין אפשרויות ברורות לטווח הקצר לשנות את שרשרת האספקה שלה כדי להימנע לחלוטין ממכסים, וגם אם טראמפ יעניק לאפל פטור, מחירי האייפון עלולים לעלות לא רק בארה"ב אלא גם ברחבי העולם".
מה ההקלות שהעניק טראמפ?
טראמפ אמנם הקפיא בשבוע שעבר ל-90 יום את המכסים שהטיל על שותפות הסחר של אמריקה - אך הותיר על כנם את המכסים על סין. למעשה, מאז נכנסו טראמפ וסין לחילופי מהלומות והעלאות מכסים הדדיות שנכון לרגע זה העלו את המכס על יבוא מסין לארה"ב על 145%.
למרות זאת, ביום שישי פרסם מינהל המכס האמריקני הודעה שבישרה כי מכשירי אלקטרוניקה שייובאו מסין יהיה פטורים ממכסי הגומלין של טראמפ. רשימת המוצרים הפטורים כוללת סמארטפונים, מסכי מחשב ושורה של חלקי אלקטרוניקה - מה שהתפרש כצעד חיובי עבור אפל.

אלא שהפטור הזה זמני בלבד. אתמול כבר הודיע טראמפ בפרסום בטרות' סושיאל ש"אף אחד לא ישוחרר מחוסר האיזון בסחר" וש"לא הוכרז על שום 'פטור' ממכס". לפי טראמפ כל אותם מוצרי אלקטרוניקה עדיין חייבים ב-20% מכס - שהם עדיין נמוכים משמעותית מ-145%. "אנחנו מסתכלים על מוליכים למחצה [שמשמשים לייצור שבבים] ועל כל שרשרת הייצור של מוצרי אלקטרוניקה", ציין הנשיא, והגביר עוד יותר את חוסר הוודאות.
איך מנסה אפל להיערך?
הדרך המיידית של אפל להתמודד עם המכסים על יבוא מסין לארה"ב היא להביא יותר מהמכשירים שהיא מוכרת באמריקה - מפסי הייצור בהודו. המעבר עשוי לצמצם את הנזק, שכן המכסים על מוצרים מהודו נמוכים בכמחצית מאלה המוטלים על מוצרים מסין.
במקביל וכהכנה להטלת המכסים יצרה אפל מאגר של מלאי מכשירים בארה"ב. לפי CNBC, החברה שלחה מהודו לארה"ב 600 טונות של אייפונים - שהם כ-1.5 מיליון מכשירים - לפני כניסת המכסים לתוקף. ב-CNN דווח כי חברת Counterpoint Research מעריכה שלאפל יש מלאי לכשישה שבועות מכירה בארה"ב - אך לאחר מכן המחירים עלולים לעלות אם לא יימצא פתרון ארוך טווח.

בנוסף פועלת אפל בניסיון לפייס את טראמפ ולהשיג פטור ממכסים, כפי שעשתה בכהונה הקודמת שלו. בפברואר האחרון הכריזה החברה על השקעת 500 מיליארד דולרים בארה"ב ויצירת 20 אלף משרות במדינה עד 2028. ההתחייבות לא כללה ייצור אייפונים בארה"ב אלא התמקדה ב"בניית שרתים למוצרי הבינה המלאכותית, הפקות Apple TV ומשרות במחקר ופיתוח" - אך עשויה לרכך את עמדת הממשל.
אנליסט מורגן סטנלי אריק וודרינג העריך ב-CNBC שאפל עשויה "להתחייב לייצור בנפח קטן בארה"ב של מוצרים כמו HomePod או AirTags" בניסיון להשיג פטור ממכסים, במקום להתחייב לייצור אייפונים.
תגובות