מספר דורשי העבודה במשק ירד ב-0.4% בחודש מרץ ל-159.2 אלף איש, רמתו הנמוכה ביותר מפרוץ המלחמה. כף לפי דוח דופק שוק העבודה החודשי שמפרסם היום (שלישי) שירות התעסוקה. בשירות מציינים כי חרף הירידה במספר הכולל של דורשי העבודה, הנתונים מצביעים על המשך המגמה של "היחלשות החזקים והתחזקות החלשים": בעוד שבקרב אוכלוסיות חלשות יותר נרשמת ירידה במספר דורשי העבודה - בקרב האוכלוסיות החזקות נרשמת עלייה.

"חודשים ספורים מפרוץ המלחמה החל שוק העבודה להתאושש ומספר דורשי העבודה ירד בעקביות", מסרה מנכ"לית שירות התעסוקה, עינבל משש. "עם זאת, לא ניתן להתעלם מתופעה עקבית שמתקיימת במקביל ליציבות זו, בה אנו עדים להיחלשות החזקים".

מהדוח עולה כי אחת הקבוצות שנפגעו במיוחד היא עובדי ההייטק. מספר דורשי העבודה בקרב מפתחי תוכנה ומנתחי יישומים עלה ב-6.5% בשלושת החודשים האחרונים. כמו כן, עלייה של 5.7% נרשמה בקרב בעלי משלח יד בתחום מסדי הנתונים והרשתות.

שיעור מרוויחי השכר הגבוה (מעל 14 אלף שקלים) מכלל דורשי העבודה עולה בעקביות מאז 2020 ועומד כעת על 27.1%. מספרם כיום גבוה ב-81.1% לעומת 2019.

הדוח מצביע על המלחמה וגיוס המילואים הנרחב כגורמים מרכזיים ל"היחלשות החזקים". באגף המחקר של שירות התעסוקה מציינים כי "בראשית המלחמה, אגב הגיוס הנרחב למילואים, פינוי תושבים וצמצום פעילות חינוכית ומשקית, נרשמה עלייה במספר דורשי העבודה בעלי מיומנויות גבוהות".

המחיר התעסוקתי של המלחמה הושת בעיקר על כתפי היהודים שאינם חרדים. לפי הדוח, שיעורם מכלל דורשי העבודה גבוה ב-3.9% בהשוואה למרץ 2023, לפני המלחמה. עם זאת, בשירות התעסוקה מציינים כי מגמת "היחלשות החזקים" החלה עוד לפני המלחמה. הדוח מציין כי זוהי "תופעה המלווה את שוק העבודה הישראלי בעקביות מאז 2020" - תקופת משבר הקורונה.

במקביל ל"היחלשות החזקים", הדוח מצביע על "התחזקות החלשים". מספר תובעי קצבת הבטחת הכנסה ירד ל-40.8 אלף – הנתון הנמוך ביותר שנרשם אי פעם. זוהי ירידה של כ-2.8% בהשוואה לפברואר. נתונים נוספים בדוח מחזקים מגמה זו. בקרב האשכולות החברתיים-כלכליים הנמוכים (3-1) נרשמה ירידה עקבית בחודשים האחרונים. שיעורם מכלל דורשי העבודה ירד ב-0.7 נקודות האחוז בחודש האחרון ועומד כעת על 36.3%.

בהשוואה למצב לפני המלחמה, התמונה עוד יותר ברורה - שיעור האשכולות הנמוכים במרץ 2025 נמוך ב-4.6 נקודות האחוז משיעורם במרץ 2023.