בית המשפט המחוזי בתל אביב פסק היום (שלישי) כי יזם הנדל"ן ובעלה של הדוגמנית אסתי גינזבורג, עדי קייזמן, ישלם לאיש יחסי הציבור רני רהב כ-11.3 מיליון שקל ושכר טרחת עו"ד בסך 150 אלף שקלים, בגין הפרת הסכמי הלוואה שחתם עליו קייזמן. על ההסכם חתומים קייזמן ואיש עסקים מפרו, אך אותו איש עסקים העביר לרהב את מלוא זכויותיו למימוש הסכם ההלוואה איתו – ולכן רהב יקבל את הכספים.

מדובר בתביעה שהגיש רהב נגד קייזמן, לאחר שחבר קרוב שלו בשם ברוך איבצ'ר, איש עסקים מפרו, הלווה בשנת 2018 לקייזמן שני מיליון אירו. רהב תיווך בין השניים, לטענתו על תקן חברי וללא כל מטרה עסקית. לפי ההסכם שנחתם בין קייזמן לאיבצ'ר, היה עליו להחזיר לו את ההלוואה בתוך כשנה, בתוספת ריבית של 10%. בהסכם ביניהם נקבע פיצוי מוסכם אם הוא לא יפרע את מלוא סכום ההלוואה והריבית, בסך 250 אלף אירו, וכן הגדלת הריבית על ההלוואה על כל יום שהיא לא הוחזרה לאיבצ'ר.

כמו כן, הוחלט ביניהם כי במקרה של מחלוקת, יפנו הצדדים להכרעתו המיידית של רהב שיפעל כבורר מוסכם על ידם. בסופו של דבר, למרות ההסכם, לא החזיר קייזמן לאיבצ'ר את ההלוואה עד למועד שנקבע ביניהם. ב-2020, חתם איבצ'ר על הודעה שלפיה הוא העביר לרהב את מלוא זכויותיו למימוש הסכם ההלוואה עם קייזמן, וכי כל סכום שייגבה יהווה מתנה ממנו לרהב.

רני רהב (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90)
איש יחסי הציבור רני רהב | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90

רהב טען באמצעות עורכי הדין צבי גלמן ודפנה אזולאי רגב, כי קייזמן וגינזבורג הפרו את הסכם ההלוואה ולא השיבו אותה או כל חלק ממנה. הוא טען כי החוב שלהם כלפיו הוא שני מיליון אירו, בתוספת פיצוי מוסכם בסך 250 אלף אירו ובתוספת ריביות. עוד הוא טען כי הבטוחה במסגרת ההסכם שהעמיד קייזמן נמכרה על ידו שלא כדין ובניגוד להסכם, לצד שלישי, כך שרהב ואיבצ'ר לא יכלו להיפרע ממנה. בנוסף טען רהב כי קייזמן גם לא החזיר לו הלוואה נוספת שהוא עצמו נתן לו, בסך 33,707 אירו. על כן תבע בסך הכול מקייזמן ומגינזבורג 11,384,125 שקלים.

השופטת מיכל עמית אניסמן קבעה כי "בבחינת מאזן ההסתברויות, רהב עמד בנטל להוכיח את תביעתו בכל הקשור להסכם ההלוואה והתוספת להסכם ההלוואה". עם זאת קבעה שהוא לא עמד בנטל להוכיח את תביעתו בכל הקשור להסכם ההלוואה השני שטען לו, בינו לבין קייזמן. היא קבעה כי יש לקבל את התביעה רק ביחס לקייזמן, ודחתה את התביעה כנגד גינזבורג בהעדר עילה ויריבות.

אסתי גינזבורג ועדי קייזמן (צילום: צ'ינו פפראצי)
אסתי גינזבורג ועדי קייזמן | צילום: צ'ינו פפראצי

השופטת הדגישה מדוע היא לא מחייבת את גיזנבורג עצמה מבחינה משפטית: "אין חולק שאינה חתומה על הסכם ההלוואה... גם אם גינזבורג עשתה שימוש בכספים שהגיעו לידי קייזמן ואף נהנתה מהם, ולו בשל העובדה כי היא רעייתו, אין בה כשלעצמה כדי להקים עילה חוזית או נזיקית לחיובה בחובותיו של קייזמן". בנוסף, קבעה השופטת כי לא היו די ראיות שמוכיחות כי אכן רהב העביר כספים לקייזמן בהתאם להסכם ההלוואה ביניהם, ולכן דחתה את טענותיו בנוגע לכך.

קייזמן טען בין היתר כי הודעת ההמחאה של רהב מאיבצ'ר היא חוזה למראית עין ומשכך דינה בטלות, ושנטל ההוכחה על רהב להראות אחרת. השופטת דחתה את הטענה, וגם את הטענות שלפיהן רהב אינו "נושה" במסגרת אותה הודעה מאיבצ'ר. כמו כן דחתה את טענות קייזמן לפיהן הודעת ההמחאה היא הסכם בלתי חוקי למתן שוחד, שכן רהב היה במעמד של בורר בין הצדדים.

באפריל 2020 עזבו קייזמן וגינזבורג את ישראל יחד עם ילדיהם ללוס אנג'לס. נגד קייזמן מתנהלות כמה תביעות שהגישו משקיעים שהתקשרו עם חברה שבבעלותו, שפעלה בתחום הנדל"ן בגרמניה. בחלק מההליכים כבר ניתן פסק דין, שהוא נדרש לשלם במסגרתם מיליוני שקלים לתובעים. ואולם, מכיוון שהוא שוהה בחו"ל, ישנו קושי לאכוף את פסקי הדין, ונדרש מצד התובעים לבקש לאכוף אותם בחו"ל.