הדרכון הישראלי ממשיך במגמת העלייה בדירוג העולמי: על פי מדד הדרכונים של חברת הנלי ושות' (Henley & Partners) לרבעון הראשון של 2025, ישראל טיפסה שני מקומות בדירוג העולמי, מהמקום ה-21 למקום ה-19. העלייה בדירוג מיוחסת בעיקר לביטול דרישת הויזה לארה"ב שנכנס לתוקף בסוף שנת 2023.

השיפור במעמד הדרכון הישראלי התחזק בשנה האחרונה עם הוספתם של חמישה יעדים חדשים המאפשרים כניסה ללא ויזה: פורטו ריקו, איי הבתולה, גואם, איי מריאנה הצפוניים וסמואה האמריקנית. פתיחת השערים של טריטוריות אלו לישראלים היא תוצאה ישירה של ביטול דרישת הויזה האמריקאית, שכן הן פועלות תחת מדיניות ויזה דומה לזו של ארה"ב. עם זאת, במקביל להתפתחות חיובית זו, טוגו הוסיפה דרישה חדשה להוצאת ויזה מראש לישראלים המבקשים להיכנס לשטחה.

בראש הדירוג העולמי לרבעון הראשון של 2025 ניצב הדרכון הסינגפורי, המעניק לאזרחיו גישה חופשית ל-195 יעדים ברחבי העולם ללא צורך בויזה. במקום השני מדורג הדרכון היפני עם גישה ל-193 יעדים, כאשר השנה נרשמה התפתחות משמעותית עבור אזרחי יפן עם פתיחת שערי סין בפניהם ללא צורך בויזה, לראשונה מאז תקופת מגפת הקורונה.

סינגפור בריכה (צילום: marcobrivio.gallery, shutterstock)
סינגפור. עדיין החזקה ביותר | צילום: marcobrivio.gallery, shutterstock

גל הגירת מיליונרים חסר תקדים

התחזיות לשנת 2025 מצביעות על גל הגירה חסר תקדים בקרב בעלי הון, כאשר כ-142,000 מיליונרים (בעלי עושר נזיל של מיליון דולר ומעלה) צפויים להגר ולחפש אופקים חדשים. לדברי דניאל שמיילין, מנהל הנציגות הישראלית של Henley & Partners: "מדובר בגל ההגירה הכלכלית המשמעותי ביותר שתועד אי פעם, והוא משקף שינויים בסיסיים באופן ניהול הסיכונים של עשירים בעולם."

מעניין לציין כי אזרחי ארה"ב מהווים את הקבוצה הגדולה ביותר של מבקשי אזרחות ותושבות חלופית, עם 21% מכלל הבקשות בשנת 2024. פרופ' פיטר ג'. ספירו מבית הספר למשפטים באוניברסיטת טמפל מציין כי המגמות הפוליטיות בארה"ב מובילות אמריקאים רבים לשקול אזרחות שנייה כאמצעי ביטחון פוליטי.

דניאל שמיילין מנהל הנציגות הישראלית של פירמת הנלי ושות' (צילום: Henley _ Partners)
דניאל שמיילין | צילום: Henley _ Partners

ירידה במעמד הדרכון האמריקאי

מעניין לציין כי בעוד ישראל משפרת את מעמדה, ארה"ב חווה ירידה משמעותית בדירוג העולמי. הדרכון האמריקאי, שהיה מדורג במקום השני בשנת 2015, נמצא כעת במקום התשיעי, כשהוא מאפשר גישה ל-186 יעדים בלבד. זוהי הירידה השנייה בחדותה שנרשמה במדד בעשור האחרון, כשרק ונצואלה רשמה ירידה גדולה יותר.

המדד, המתפרסם פעמיים בשנה על ידי הנלי ושות', מבוסס על נתונים בלעדיים ורשמיים של איגוד התחבורה האווירית הבינלאומי (IATA). החברה, שהיא הפירמה הגדולה בעולם לבניית תכניות תושבות ואזרחות מבוססות השקעה, מפעילה שתי נציגויות בישראל - בתל אביב ובירושלים.

בצמרת הדירוג העולמי, אחרי סינגפור ויפן, מדורגות במקום השלישי מספר מדינות אירופאיות - צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד, פינלנד ודרום קוריאה - המעניקות גישה ל-192 יעדים ללא צורך בויזה. במקום הרביעי נמצאת קבוצה של שבע מדינות אירופאיות: אוסטריה, דנמרק, אירלנד, לוקסמבורג, הולנד, נורבגיה ושוודיה, עם גישה ל-191 יעדים.

התפתחות מעניינת נוספת במדד היא הופעתה של איחוד האמירויות בעשירייה הראשונה, כמדינה הערבית היחידה שהגיעה אי פעם לצמרת הדירוג. איחוד האמירויות רשמה את אחד השיפורים המרשימים ביותר בעשור האחרון, עם תוספת של 72 יעדים מאז 2015, מה שהעלה אותה 32 מקומות למקום העשירי, עם גישה ל-185 יעדים ללא צורך בויזה.

בקצה השני של הדירוג נמצאת אפגניסטן, שנותרה בתחתית המדד לאחר שאיבדה גישה לשני יעדים נוספים. הפער בין הדרכון החזק ביותר לחלש ביותר הגיע לשיא חדש של 169 יעדים - הפער הגדול ביותר שנרשם בתולדות המדד.