משפחת ורטהיימר שכלה אתמול (ד') את אבי המשפחה בישראל, התעשיין ואיש החינוך המקצועי סטף ורטהיימר, שהלך לעולמו בגיל 98. הוא הותיר אחריו 3 ילדים – אירית שטראוס ורטהיימר, רות פיק ורטהיימר ויפתח ורטהיימר. בנו, איתן, שנולד לאחר אירית, נפטר לפני 3 שנים ממחלה קשה בגיל 71. (איתן ורטהיימר היה אביה של המגישה והשחקנית הפופולארית מאיה ורטהיימר). ילדיו של סטף ורטהיימר הביאו לו 10 נכדים ו-23 נינים.

סטף ורטהיימר, שקיבל את פרס ישראל על תרומתו למדינה בתחום התעשייה והחינוך הטכנולוגי, היה מעשירי המדינה, אך הוא תמיד ייזכר קודם כל בשל תרומתו וקידומה של התעשייה הישראלית בארץ ובעולם, כמי שרדף ולא הרפה מהרעיון להשתמש בתעשייה כגשר לשלום עם שכנותינו, 

ההון שיוחס לו כלל תמיד בהתחלה את איתן ורטהיימר ומ-2006 מיוחס ההון ל"משפחת ורטהיימר" כולה. ילדיו של ורטהיימר עבדו בישקר והשתכרו מיליוני שקלים בשנה. איתן היה זה שפתח את המפעל לפעילות בינלאומית, כמו גם את המפעל השני של המשפחה טכנולוגיית להבים, שבראשו עמד.

מכירת ישקר הפכה את ורטהיימר למיליארדר

את הונה העיקרי של המשפחה עשו סטף ובנו איתן בעיקר מהמכירה ההיסטורית לוורן באפט ב-2006 של חברת IMC שבמרכזה מפעל ישקר ממגדל תפן שבגליל, אותו הקים מאפס ושייצר כלי חיתוך לעיבוד שבבי, ועוד 15 חברות במדינות שונות. באפט שילם 4 מיליארד דולר תמורת 80% מהחברה, וב-2013 השלים את ההשתלטות עליה תמורת 2 מיליארד דולר נוספים.

מפעל ישקר באזור התעשייה תפן, 2006 (צילום: David Silverman, Getty Images)
ישקר. לא נמצא דור המשך במשפחה | צילום: David Silverman, Getty Images

האקזיט המשמעותי השני היה ב-2014. אז מכרו סטף ואיתן ורטהיימר את השליטה (51 אחוז) בחברת טכנולוגיית להבים (BTL) לידי שותפתה, חברת Pratt & Whitney, שהחזיקה ביתרת המניות, תמורת סכום שהוערך במאות מיליוני שקלים. טכנולוגיית להבים היא יצרנית מדחפים ולהבים בחישול מדויק לתעשיית התעופה. החברה החלה את דרכה כמפעל קטן שסיפק חלקי חילוף לחיל האוויר, והפכה תאגיד רב־לאומי רכיבים ליצרניות ענק בעולם.

משפחה ששווה 23.3 מיליארד שקל

על פי מגזין פורבס, ההון המיוחס למשפחת ורטהיימר (נכון ל-2024) הוא כ-6.3 מיליארד דולר (כ-23.3 מיליארד שקל). לא ידוע אם סטף ורטהיימר השאיר צוואה, אבל לגבי ילדיו ונכדיו, זה לא ממש משנה, כי הון העתק שעשה בחייו, מיוחס למשפחה כולה כבר שנים רבות. ההערכה היא, שיש חלוקה יחסית בין ילדיו, ואולי חלקו של איתן, שהיה שותף לעסקים של אביו, גדול יותר מזה של אחיו, אך היא מעולם לא נחשפה.

יש לציין, שהבת רות, (רות פיק ורטהיימר), הפכה לאשת עסקים מצליחה בפני עצמה. לאחר מכירת ישקר, שהניבה לה מאות מיליוני שקלים, כמו גם לאחיה, ייסדה את 7industries והחלה להשקיע באמצעותה בחברות תעשייתיות שראתה בהן פוטנציאל. בשנת 2017 עשתה אקזיט מרשים משלה כשמכרה את חברת "סרווטרוניקס" תמורת 170 מיליון דולר.

איתן ורטהיימר ובתו מאיה (צילום: מתוך האינסטגרם של מאיה ורטהיימר)
איתן ורטהיימר עם בתו מאיה ואשתו אריאלה | צילום: מתוך האינסטגרם של מאיה ורטהיימר

משפחת ורטהיימר תמיד שמרה בקנאות על פרטי והיקף עסקיה ורכושה, ובניגוד למשפחות טייקונים אחרות, דור ההמשך של המשפחה לא מעורב בעסקים המשפחתיים. זו גם הייתה הסיבה העיקרית למכירת ישקר. סטף ואיתן ורטהיימר, ראו שהדור הצעיר במשפחה (למעט בנה של אירית אורן הרפז, שכן המשיך בדרך הסב בתעשייה וחינוך לתעשייה) לא מעוניין להמשיך בדרכם, מה שהביא להחלטה הסופית למכור את ישקר ואחר כך את טכנולוגיית להבים.

זו גם הסיבה, שלאחר מכירת ישקר, הקפידו במשפחת ורטהיימר, בהובלתו של איתן ורטהיימר, למכור נכסי נדל"ן גדולים לטובת העברת העושר בכסף לילדים והנכדים ולחסוך להם מיסים בעתיד. כך, למשל, ב-2020 מכרה המשפחה ארבעה מתחמי נדל"ן בצפון הארץ ב–635 מיליון שקל, ולאחר מכן מתחמי נדל"ן בפארק תפן תמורת 400-500 מיליון שקל נוספים.

בבעלות המשפחה נכסי נדל"ן נוספים, בהם דירות יוקרה בתל אביב ומתחמי בנייה בשווי מאות מיליוני שקלים, שטרם נמכרו.